B. Nemcovo draugė – aplinkybių auka ar strategijos dalis?

Rusijos žiniasklaida per savaitgalį spėjo išnarstyti opozicijos lyderio Boriso Nemcovo žmogžudystę iki paskutinio siūlelio. Tačiau jokia kita versija, kurią atkakliai mėginama įkalti skaitytojams, neatrodo tokia mįslinga kaip jo merginos Anos Durickajos vaidmuo tyrime.

Ukrainietė A.Durickaja kol kas negali išvykti iš Rusijos ir yra prievarta laikoma bute.<br>AP nuotr.
Ukrainietė A.Durickaja kol kas negali išvykti iš Rusijos ir yra prievarta laikoma bute.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justė Adakauskaitė

Mar 2, 2015, 3:53 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 8:52 PM

23 metų Ukrainos manekenė ir aktorė buvo su B.Nemcovu tada, kai į jį ant Didžiojo Maskvos tilto nušovė nežinomi asmenys.

Tačiau neproporcingas žiniasklaidos dėmesys merginai gali būti tik būdas nukreipti dėmesį nuo tikrųjų žmogžudystės aplinkybių, teigia opozicijos aktyvisto draugai.

Pirmadienį Rusijos kanalui „Dožd“ pavyko susisiekti su sulaikyta mergina ir paimti iš jos interviu. Mergina pasakoja, kad jiems einant tiltu į B.Nemcovo nugarą buvo paleistos kulkos, bet ji žudiko veido pamatyti nespėjo.

Ji prisimena tik šviesią mašiną, kuri greitai dingo iš įvykio vietos, tačiau nei valstybinių numerių, nei mašinos markės nespėjo įsidėmėti.  Iškart po to ji esą pribėgo prie sniego valymo mašinos, kuri tuo metu buvo vos už kelių metrų nuo nusikaltimo vietos, ir paprašė vairuotojo policijos Maskvoje numerio.

Dabar merginai apsauga neleidžia išeiti iš B.Nemcovo draugo namų, nors pasikalbėti per „Skype“ su opozicine televizija merginai pavyko.

„Aš nieko nepasirašinėjau ir turiu pilną teisę palikti Rusijos teritoriją. Kiek galėjau, padėjau su tyrimu, bet dabar nebežinau, kuo dar galėčiau būti reikalinga ir kodėl manęs neišleidžia.

Noriu grįžti namo ir pamatyti savo mamą, bet jie manęs neišleidžia. Man fiziškai neleidžiama niekur eiti be jų“, – pirmadienį interviu kalbėjo A.Durickaja.

Manekenės manymu, jai nepavyks sudalyvauti ir B.Nemcovo laidotuvėse antradienį.

Televizija „Ren TV“ praneša, kad mergina neva buvo apklausta ir su hipnotizuotojais. Profesionalūs psichologai turėjo jai padėti atsiminti žudiko veidą.

Tačiau viskas, ką ji sugebėjo prisiminti, yra kad šaulys dėvėjo juodus drabužius.

Po iki paryčių trukusios apklausos mergina Tyrimų komiteto pareigūnų buvo nuvežta į B.Nemcovo draugo butą, kuriame dabar ir yra laikoma.

Beje, minėtam komitetui šiuo metu vadovauja Aleksandras Bastrykinas – prezidento Vladimiro Putino kursiokas ir jo aplinkos žmogus.

Jis prieš kelerius metus pagarsėjo tuo, kad laikraščio „Novaja Gazeta“ redaktoriaus pavaduotojui Sergejui Sokolovui grasino nukirsiantis galvą ir juokais pridėjo, kad pats tuomet ištirtų šį nusikaltimą.

Patogi režimui versija

Apie mažai žinomos manekenės gyvenimą dabar sklando galybė gandų.  Rusijos saugumo tarnybų kontroliuojamas portalas „LifeNews" tapo bene garsiausiu šaukliu, remiančiu bulvarinę įvykių versiją.

Pirmiausia paminėjęs, kad A.Durickaja – Ukrainos pilietė, portalas paskelbė apie „neseniai“ įvykusią merginos kelionę iš Maskvos į Šveicariją, kur ji esą vyko nutraukti nėštumo.

Toks faktas esą neleidžia atmesti ir tokios versijos, kad dėl merginos galėjo įvykti asmeninis konfliktas tarp B.Nemcovo ir kito vyro.

„Daily Mail“ praneša, kad minėtą abortą patvirtino ir A.Durickajos mama, tačiau jis įvyko 2013 metų gruodį – prieš 14 mėnesių.

„Taip, aš žinojau apie jį, tačiau nesiginčijau nei su Ana, nei su Borisu“, – cituojama manekenės mama.

Savaitgalį poros draugas žiniasklaidai teigė bijojęs, kad Rusijos valdžia pasinaudos A.Durickaja norėdami nukreipti dėmesį nuo to, kas panašėja į politinę žmogžudystę.

„Ji tapo pasibaisėtinu užuominų auka, kol pati gedi. Tai panašu į purvo pylimą“, – sakė prisistatyti nenorėjęs šaltinis.

„LifeNews“ žurnalistai taip pat dramatiškai pranešė atkūrę visą paskutinę B.Nemcovo dieną.

Ryte pasiėmęs iš oro uosto savo merginą jis savo „Range Rover“ automobiliu ją parsivežė į butą miesto centre.

Prieš 20 val. B.Nemcovas išvyko į radiją, kur davė savo paskutinį interviu, o ukrainietė neva lankėsi grožio salone Piatnickajos gatvėje.

Po to pora susitiko restorane „Bosco“ prabangiame Maskvos prekybos centre GUM Raudonojoje aikštėje.

Pavakarieniavęs B.Nemcovas išsiuntė savo vairuotoją prie savo buto, o pats nutarė su mergina pėsčiomis grįžti per tiltą, kur ir buvo nušautas.

Tačiau tokioje nuoseklioje „LifeNews“ įvykių grandinėje trūksta esminio fakto – kodėl nuolatos sekamas B.Nemcovas buvo vienas tada, kai į jo nugarą susmigo 4 kulkos.

Internete neliko pėdsakų

Žiniasklaidai susidomėjus mistiškąja mergina, iš interneto pradėjo dingti informacija apie ją.

Ukrainos modelių kataloge „Kiev Casting“ šeštadienį dingo merginos profilis su visomis nuotraukomis iš fotosesijų ir duomenimis apie ją.

Jokiuose socialiniuose tinkluose taip pat nėra paskyrų, kurias būtų galima užtikrintai laikyti prisklausančiomis A.Durickajai.

Tiesa, rusiškame socialiniame tinklapyje „Vkontakte“ galima rasti nuo 2012 metų neatnaujintą paskyrą, kurioje – dvi nuotraukos.

Viena jų – amerikiečių aktorės Angelinos Jolie, tačiau tai nesustabdė kai kurių naujienų portalų šia nuotrauka iliustruoti istorijų apie A.Durickają.

Skeletų spintoje neslėpė

Didžiausias sunkumas šiai strategijai yra tai, kad B.Nemcovas niekada neslėpė savo dramatiškų santykių su eile moterų. Jis visuomet viešai pripažino, kad per pastaruosius 20 metų jis nebuvo oficialiai išsiskyręs su žmona Raisa, bet gyveno su keliomis moterimis, kurios jam pagimdė keturis vaikus.

B.Nemcovo bičiulis portalui „Dni.ru“ anksčiau yra pasakojęs, kad 50-ajame politiko gimtadienyje, į kurį susirinko apie 100 svečių, prie vieno stalo sėdėjo ir visos trys jo vaikų motinos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.