Ką dėl Boriso Nemcovo nužudymo kaltina Aleksejus Navalnas?

Vienas Rusijos opozicijos lyderių, tinklaraštininkas Aleksejus Navalnas savo kolegos Boriso Nemcovo laidotuvėse neapsilankė – jis šiuo metu dar atlieka 15 dienų kalėjimo bausmę už skrajučių dalijimą Maskvos gatvėse. Bet reikšti savo nuomonę Rusijoje dar neuždrausta, o savo tinklaraštyje A.Navalnas būtent tai ir padarė – jis viešai pasvarstė, kas galėjo nužudyti B.Nemcovą.

(Iš kairės) B.Nemcovas, S.Udalcovas ir A.Navalnas opozicijos demonstracijoje 2012 metais.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
(Iš kairės) B.Nemcovas, S.Udalcovas ir A.Navalnas opozicijos demonstracijoje 2012 metais.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 4, 2015, 11:20 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 4:05 PM

„Dabar Borisą aplankysiu tik Trojekurovo kapinėse – dabar jis turi laiko visiems svečiams. Mąsčiau apie visa tai kelias dienas ir dabar noriu pasidalyti savo mintimis. Kiek įmanoma, be emocijų:

1. Manau, kad B.Nemcovą nužudė Rusijos žvalgyba arba provyriausybinė grupuotė, gavusi tokius valdžios nurodymus. Klausimas tik toks, kaip šie nurodymai buvo suformuluoti – „Turite nužudyti B.Nemcovą“ ar „Turite pasielgti ypač sensacingai“.

2. Užteks kartoti nesąmones apie tai, kad „Borisą nužudė neapykantos atmosfera“. Kokia atmosfera, ką? Neapykantos atmosferoje gyvename jau nuo 2007 metų, o pastaraisiais mėnesiais matome, kaip organizuotai kuriamos valdžią palaikančios ekstremistinės grupuotės, kurios atvirai skelbia, kad jų tikslas – su opozicija kovoti taip, kaip negali policija.

Ryškiausi ir akivaizdžiausi pavyzdžiai:

* Į stadioną Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo surinkti kovotojai, pasiryžę vykti į Ukrainą. Pagal įstatymus R.Kadyrovas negali formuoti tokių neteisėtų ginkluotų junginių. Tai atviras nusikalstamumas, kuris valstybinėje televizijoje tik sveikinamas.

* „Antimaidano“ judėjimas, kurį, kitaip nei ankstesnius panašius judėjimus, sudaro ne tik po 500 rublių gaunančios masės ir futbolo chuliganai, bet ir tikri pamaskvio banditai – nacionalistai, baikeriai, „afganai“, kazokai.

Tokie žmonės buvo galingi, kai Maskvos apskrities gubernatoriaus pareigas ėjo Borisas Gromovas, bet pastaraisiais metais buvo nustumti į periferiją. Dabar šių judėjimų paklausa vėl išaugusi. Paklauskite bet kurio pamaskvio verslininko ar politiko apie „Gromovo afganus“ – išgirsite įdomių dalykų. Tos organizacijos buvo sukurtos teroro aktams vykdyti – o vienas tokių išpuolių buvo surengtas penktadienio vakarą Maskvoje.

3. Tos ekstremistinės teroristų organizacijos, kurias miniu, buvo sukurtos ne reaguojant į „neapibrėžtą apklausą“, o tiesiogiai per susitikimus Kremliuje – su Vladimiru Putinu, Rusijos Federacijos saugumo tarybos sekretoriumi Nikolajumi Patruševu, Federalinės saugumo tarnybos vadovu Aleksandru Bortnikovu, prezidento administracijos vadovu Sergejumi Ivanovu, jo pavaduotoju Viačeslavu Volodinu.

Susitikimuose grupuočių atstovams buvo pasakyta – pasirūpinkite skandalingais veiksmais.

4. Prašau, nustokime veidmainiškai meluoti apie tai, kad B.Nemcovo mirtis „yra nenaudinga V.Putinui“. Tarytum tai būtų naudinga popiežiui.

V.Putinui niekas nėra naudinga. Pasikėsinimas į tinklaraštininką Olegą Kašiną buvo nenaudingas, kvaili, beprasmiai areštai nenaudingi, rinkimų rezultatų klastojimas nenaudingas, išpuoliai prieš opoziciją nenaudingi.

Ne, visa tai vykdoma būtent dėl to, kad tai yra naudinga. Nemeluokite sau. Taip, tai yra naudinga. Turi didėti baimė, o ekonomines problemas kompensuoja policinė kontrolė. Jei baimė nepasiekia reikiamo lygio tiesiog klastojant baudžiamąsias bylas, reikia parodyti jėgą – kitaip niekas netikės galia.

Kaip byloja dramos taisyklės, jei pirmajame veiksme „Antimaidano“ banditai ar barzdoti basmačiai yra pakabinti ant sienos, trečiajame veiksme šie ginklai bus panaudoti.

Tie, kurie sako, kad „V.Putinui tai nenaudinga“, gali stoti į kampą su tais, kurie sako, kad „žudikai nenaudingi Francois Duvalier“ (buvusiam Haičio diktatoriui. – Red.), kad „Raudonasis teroras nenaudingas Josifui Stalinui“, kad „Augusto Pinochetas tiesiog surinko visus kritikus į stadioną pažaisti futbolą“.

Tai naudinga V.Putinui. Atsiverskite istorijos vadovėlį, jame viskas parašyta.

5. Taip pat girdime svarstymus, kad „B.Nemcovas nebuvo populiarus ir įtakingas, todėl nebuvo prasmės jį žudyti.

Na, panaršykite savo galvoje ir pabandykite sudaryti įtakingesnių nei B.Nemcovas opozicijos narių sąrašą – tokių, kurie išties įtakingesni ir valdžiai sukuria problemų, kurios neišsprendžiamos vienu telefonu skambučiu. Nesurinksite nė penkių pavardžių.

Aš manau, kad Borisas buvo vienas daugiausia problemų Kremliui kėlusių politikų. Jis atskleidė korupciją V.Putino aplinkoje remdamasis konkrečiais šaltiniais. Ar daug tokių žmonių? Juk mūsų šalyje apie korupciją kalbama tik kaip apie fenomeną.

Borisas puikiai išmanė temas, kurios yra jautrios Kremliui – „Gazprom“, energetinį kompleksą. Jo tyrimai neabejotinai siutino šalies vadovybę, tikrai tai žinau.

Jis buvo nuoseklus liberalas, atviras dialogui su visomis politinėmis jėgomis. Jis vienodai normaliai bendravo ir su nacionalistais, ir su leftistais.

Labai svarbu tai, kad Borisas buvo pasiryžęs dalyvauti rinkimuose ir nebijojo pralaimėti. Jam nereikėjo tik prezidento posto ar mandato Valstybės Dūmoje.

Ar žinote opozicinę frakciją regionuose, kuri viską supurtė ir privertė pasitraukti vicegubernatorių? Aš žinau – tai B.Nemcovo frakcija Jaroslavlio srities dūmoje.

B.Nemcovas sugebėjo dirbti su žiniasklaida ir žinojo, kaip naudotis naujosiomis informacinėmis technologijomis. Jo vaizdo įrašai, beje, sulaukdavo milijonų peržiūrų.

Galėčiau vardinti dar ilgai. Nes B.Nemcovas visada kažką veikė ir nelaukė „režimo griūties“, kaip daugelis kitų. Tokia buvo jo įtaka ir tuo jis buvo pavojingas.

6. Kad matyti Kremliaus pėdsakai, rodo ir neįtikėtinos Tyrimų komiteto teorijos – apie „Islamo valstybę“, provokacija? Kokios tai nesąmonės?

Deja, Tyrimų komitetas įgudęs klastoti baudžiamąsias bylas ir nepailsdamas imasi tyrimų „prieš genocidą ir „Pravyj sektor“, todėl tokias versijas galima laikyti melu ir bandymu pridengti nužudymo užsakovus.

Įsivaizduokime, kad Tyrimų komitetas nustatys, jog B.Nemcovą nužudė „Antimaidano“ aktyvistai ar naujausi „Rusijos herojai“ iš Čečėnijos. Įsivaizduokime, kad komitetas net nustatys nusikaltimo motyvą – „netinkamai suprantamų V.Putino interesų gynimą“.

Kas toliau? Apie tai bus paskelbta. Suprantame, kad šiuo atveju jie net paskelbs, kad žmogžudystę prieš mirtį suplanavo Borisas Berezovskis (jis 2013 m. kovą nusižudė. – Red.).

7. Vienintelė nužudymo versija, nesusijusi su federaline valdžia ir verta analizės, yra veikla regiono valdžioje. B.Nemcovas iš tiesų nesutarė su Jaroslavlio srities valdžia ir vietos banditais. Kai tik pastaruoju metu su Boria susitikdavau, jis pasakodavo apie atskleistas machinacijas ir apie tai, kaip jo nekentė regiono lyderiai.

8. Ar galiu klysti? Savo teorija aš neabejoju, bet, žinoma, klysti gali visi. Mano nuomonę galėtų pakeisti tik greitas ne tik žudikų, bet ir užsakovų atskleidimas. Taip pat – visiškai viešas tyrimas, be jokių valstybės paslapčių.“

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.