Čečėnijos vadovas įtariamą B. Nemcovo žudiką paskelbė didvyriu

Kaltę dėl opozicijos aktyvisto Boriso Nemcovo nužudymo Rusijos teisėsauga, regis, linkusi suversti čečėnams ekstremistams. Tačiau velionio kolegos tyrimo eigą jau vadina farsu.

Sulaikytą Z.Dadajevą (nuotr.), kuris esą pripažino kaltę dėl Rusijos opozicijos aktyvisto B.Nemcovo nužudymo, išgyrė Čečėnijos lyderis R.Kadyrovas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Sulaikytą Z.Dadajevą (nuotr.), kuris esą pripažino kaltę dėl Rusijos opozicijos aktyvisto B.Nemcovo nužudymo, išgyrė Čečėnijos lyderis R.Kadyrovas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 10, 2015, 10:20 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 2:03 AM

Zauras Dadajevas, pagrindinis įtariamasis Rusijos opozicionieriaus B.Nemcovo nužudymo byloje, atvestas į teismą iškėlė dešinės rankos smilių ir taip, kad visi girdėtų, ištarė: „Aš myliu pranašą Mahometą.“

Tipiška – tokie gestai būdingi islamo ekstremistams. O būtent taip dabar vaizduoja Z.Dadajevą ir dar keturis suimtuosius – šeštasis esą susisprogdino apsuptas policijos Grozne – Rusijos tyrėjai. Esą B.Nemcovas tapo taikiniu, nes savo tinklaraštyje trumpu įrašu pasmerkė fanatikus, sausį surengusius žudynes „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje.

Vis dėlto realu ir tai, kad tiek Z.Dadajevas, esą jau prisipažinęs dėl žmogžudystės, tiek jo sėbrai buvo tik pasamdyti B.Nemcovui eliminuoti.

Tad gali taip ir nepaaiškėti, kas užsakė šaltakraujišką nusikaltimą prie Kremliaus sienų.

Nekalba apie užsienio agentus

Kai vasario 27-ąją buvo sušaudytas B.Nemcovas, prezidento Vladimiro Putino aplinka iškart ėmė skleisti versiją, jog nužudymas buvo provokacija, kuria siekta suduoti smūgį Rusijos valdžiai.

Vadinamojo Antimaidano lyderiai praėjusią savaitę tikino, kad opozicijos aktyvistą pašalino „jo prižiūrėtojai Amerikoje“. Net Tyrimų komitetas oficialiai pasvarstė, kad galėjo mirtinai susipykti opozicijos lyderiai.

Visa tai nieko nauja. Ir anksčiau, kai tik Rusijoje būdavo nužudomas žinomas opozicijos atstovas ar žurnalistas, aukšti pareigūnai lyg tarp kitko prasitardavo, kad V.Putiną diskredituoti siekiančių užsakovų reikia ieškoti užsienyje.

Kai į Londoną ištremtas oligarchas Borisas Berezovskis dar buvo gyvas, Maskvoje nestigdavo aiškinimų, kad būtent jis prisidėjo prie įvairių žmogžudysčių, virš kurių būdavo užslinkęs ilgas Kremliaus šešėlis.

Dabar, kai nusižudęs B.Berezovskis jau palaidotas, tokie nusikaltimai paprastai priskiriami JAV Centrinei žvalgybos valdybai ar kitų Vakarų valstybių specialiosioms tarnyboms.

Bet savaitgalio įvykiai greičiausiai reiškia, kad Kremlius atmeta „užsienio agentų" teoriją ir renkasi religinius žmogžudystės motyvus.

Tyrimų komitetas jau buvo paskelbęs, jog B.Nemcovą galėjo nužudyti islamo ekstremistai.

O dabar prožektorius į šią versiją nukreipė ir pačios Federalinės saugumo tarnybos (FST) vadovas Aleksandras Bortnikovas, pats šeštadienį paskelbęs apie čečėnų areštus.

Pastabų pažėrė ir R.Kadyrovas

Maskvos teisme Z.Dadajevas ir Anzoras Gubaševas buvo oficialiai apkaltinti B.Nemcovo nužudymu, o Šagidas Gubaševas, Tamerlanas Eskerchanovas ir Chamzatas Bachajevas kol kas lieka įtariamieji.

Visi suimtieji, išskyrus Z.Dadajevą, kuris anksčiau buvo vienas Čečėnijos policijos bataliono „Sever“ vadų, neigia savo kaltę. Antai T.Eskerchanovas tvirtina, kad lemtingąjį vasario 27-osios vakarą buvo klube, kuriame dirbo.

Kremliaus valdomos televizijos iš karto pradėjo svarstyti, kad dėl tragiško nusikaltimo iš tiesų kalta B.Nemcovo parama „Charlie Hebdo“ politikai skelbti islamą ir kitas religijas įžeidžiančias karikatūras.

Vis dėlto netikėčiausias dabar atrodo Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo įsikišimas. Jis socialiniame tinkle „Instagram“ pareiškė, kad Z.Dadajevą Kremlius yra apdovanojęs už drąsą, ir apskritai išgyrė įtariamą žudiką.

„Žinau, kad Zauras yra didvyris, tikras Rusijos patriotas, – paskelbė R.Kadyrovas. – Jis buvo vienas bataliono vadovų ir pasižymėjo išskirtine drąsa.“

Čečėniją su V.Putino palaiminimu valdantis R.Kadyrovas taip pat leido suprasti, kad B.Nemcovas buvo nužudytas dėl paramos „Charlie Hebdo“: „Jį, kaip ir visus musulmonus, sukrėtė „Charlie Hebdo“ veiksmai bei komentarai, remiantys karikatūrų spausdinimą.“ Apžvalgininkus labiausiai sudomino dar vienas R.Kadyrovo pareiškimas – kad Z.Dadajevas „nebūtų pakenkęs Rusijai, dėl kurios daug metų rizikavo savo gyvybe“.

Toks Čečėnijos lyderio komentaras atspindi įmantrų jo flirtą tiek su islamu, tiek su Kremliumi.

Buvęs islamistų sukilėlių vadeiva prieš dešimtmetį perėjo į Rusijos pusę ir ėmė naikinti kovotojus, tačiau kartu toliau laikosi itin konservatyvių pažiūrų ir pats smerkia „Charlie Hebdo“ karikatūras.

Analitikų teigimu, Kremlius toleruoja žmogaus teises nuolat pažeidžiantį R.Kadyrovą, bet nuogąstauja, kad jis gali tapti nebevaldomas. Todėl centrinė valdžia stengiasi R.Kadyrovui ir įsiteikti – pavyzdžiui, vakar V.Putinas jį apdovanojo Garbės ordinu.

Nesipyko su musulmonais

Buvę B.Nemcovo bendražygiai aiškėjančia pagrindine tyrėjų versija netiki.

Antai Ilja Jašinas pareiškė, kad islamistų susidorojimo versija yra „Kremliui naudingas kliedesys“, leidžiantis ignoruoti kaltinimus, jog aktyvistas buvo nušautas užsakius aukšto rango pareigūnams.

Opozicijos nuomone, nepriklausomai veikiantys fanatikai nebūtų galėję nušauti žmogaus taip arti Kremliaus.

„Pildosi blogiausi nuogąstavimai: atsakyti turės iešmininkas, o tikrieji B.Nemcovo nužudymo užsakovai liks laisvėje, – „Twitter“ rašė I.Jašinas. – Ši absurdiška versija paranki Kremliui ir pridengia nuo smūgio V.Putiną.“

Kitas opozicijos aktyvistas Vladimiras Milovas čečėnų areštus vadina prastai maskuojama priedangos operacija: „Jie tikrai negalėjo nuspręsti veikti patys. Čečėnijoje valdžios sistema yra itin centralizuota.“

„Be to, juk visa tai nesąmonė. B.Nemcovas visuomet labai atsargiai kalbėdavo apie musulmonus ir vengdavo islamofobijos. Jokių konfliktų tarp Boriso ir musulmonų niekada nebūdavo“, – savo tinklaraštyje pridūrė V.Milovas.

Opozicija ir toliau laikosi versijos, kad valdžia prikišo nagus prie nusikaltimo. Pavyzdžiui, klausiama, kodėl policija užtruko net 11 minučių, kol automobiliu privažiavo prie B.Nemcovo kūno, – galbūt jo gyvybę dar buvo galima išgelbėti. („The Guardian“, „The Daily Telegraph“, AP, LR)

Duktė kaltina Kremlių

Nužudyto Rusijos opozicijos politiko B.Nemcovo duktė Žana Nemcova Vokietijos televizijos kanalui ARD pareiškė, kad politinė atsakomybė už jos tėvo mirtį tenka Kremliui. Pasak jos, Rusijoje viešpatauja diktatūra.

„Esu tvirtai įsitikinusi, kad politinė atsakomybė tenka Rusijos vadovybei“, – teigė Ž.Nemcova per vieną pokalbių laidą.

Ji atkreipė dėmesį į tai, kad vienas iš asmenų, sulaikytų dėl nužudymo, – Z.Dadajevas buvo susijęs su Čečėnijos policija. „Valdžia negali teigti neturinti su tuo nieko bendra“, – pabrėžė moteris.

„Nepasitikiu teisėsaugos institucijomis. Žinoma, kaltieji bus surasti, bet ar tai bus tikrieji kaltininkai, niekada nesužinosime, kaip nesužinosime ir užsakovų“, – sakė Ž.Nemcova.

Paklausta, ar Rusija artėja prie diktatūros, moteris nedvejojo: „Rusijoje jau diktatūra. Šis įžūlus nužudymas rodo, kad valdantieji jau peržengė raudoną liniją.“

Moteris nesutinka su nuomone, kad B.Nemcovas nekėlė pavojaus Kremliui: „Kiekvienai diktatūrai, autoritariniam režimui nelojalus žmogus kelia grėsmę. B.Nemcovas buvo lyderis, jis buvo gerbiamas opozicijos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.