Irakas ir Sirija senienas saugo nuo „Islamo valstybės“ vandalų

Irako ir Sirijos gyventojai nuo „Islamo valstybe“ pasivadinusios teroristinės grupuotės gina ne tik savo žmones, bet ir meno kūrinius. Ekstremistų grupė savo kelyje naikina vieną senovinio meno kūrinį po kito, todėl likusius objektus siekiama apsaugoti bet kokia kaina.

Nacionalinis Irako muziejus Bagdade investuoja į savo saugomų statulų saugumą.<br>AP nuotr.
Nacionalinis Irako muziejus Bagdade investuoja į savo saugomų statulų saugumą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2015, 8:51 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 3:50 PM

Praėjusią savaitę pasaulį sukrėtė vaizdai iš Mosulo muziejaus, kur buvo daužomos skulptūros Nimrude ir sunaikinta Hatros šventykla. Pastarasis teroristų taikinys – sekmadienį sugriauta 2,8 tūkst. metų senumo asirų Dur Šarukino gyvenvietė netoli Chorsabado Irake.

Islamistai siekia sunaikinti visus senovinio meno artefaktus, skatinančius garbinti stabus. Tačiau kai kada jie vagia antikines relikvijas ir tam, kad jas parduotų.

Su tuo stengiamasi kovoti įvairiais būdais. Vietiniai mobiliaisiais telefonais filmuoja, kaip daroma žala. Sirijoje muziejų kuratoriai brangias mozaikas sandariai užfiksuoja arba užkloja smėlio maišais.

Bagdade neseniai vėl atidarytas Irako nacionalinis muziejus įrengė naujas geležines grotas, kurios antikinių vertybių galerijas galėtų atitverti, jeigu išsipildytų blogiausias scenarijus.

Archeologai yra pripratę kovoti su orų sąlygomis, tačiau prieš vandalizmą jie bejėgiai.

„Beprotis nusikaltėlis vienu plaktuko smūgiu gali sunaikinti visas mūsų pastangas. Tai kelia didžiulį sielvartą“, – sakė Irako turizmo ir senienų ministro pavaduotojas Quaisas Husseinas Rashidas.

Kartu su ministru Adeliu Shirshabu jis prašė JAV pajėgų vadovaujamos koalicijos lėktuvų bombarduoti kovotojus, artėjančius prie istorinių objektų.

Sekmadienį Irako vadovybė taip pat žengė dar vieną žingsnį, kad Babilono griuvėsiai būtų pripažinti UNESCO pasaulio paveldo objektu. Tikimasi, kad tai archeologiniam objektui suteiktų Jungtinių Tautų apsaugą.

Tačiau ir buvimas paveldo objektu neapsaugojo kitų miestų Sirijoje, kuriuos suniokojo ketverius metus trunkantis konfliktas tarp sukilėlių ir vyriausybės pajėgų.

Archeologams taip pat pavyko aprašyti kiekvieną Babilono griuvėsių plytą. Sunaikinimo atveju visus išlikusius statinius būtų galima atkurti.

Tačiau Hatros ar Ninevijos griuvėsiai taip smulkiai nebuvo aprašyti. Ilgais Saddamo Husseino diktatūros metais Irako institucijos nesilaikė tarptautinių archeologinių objektų katalogizavimo standartų.

JAV invazija ir po S.Husseino nuvertimo prasidėjęs politinis chaosas paskatino šį procesą. Mosulo muziejaus, kurį nuniokojo „Islamo valstybės“ grupuotė, eksponatus spėta išsaugoti skaitmeniniu formatu.

Visi objektai, kurių daužymo nenufilmavo islamistai, yra laikomi išvogtais, o jų atvaizdai perduoti teisėsaugai.

Maarat an Numano mozaikų muziejus Sirijoje kol kas visai sėkmingai saugo savo lobynus.

Ten esančios mozaikos buvo sandariai uždarytos ir paslėptos po smėlio maišais. Jie nesulaikytų tiesioginio smūgio, tačiau tai vis dėlto bent kokia apsauga nuo vagių.

Muziejininkų kolegos iš Irako taip pat apmoko vietinius fotografuoti senienas įsijungus vietos nustatymo funkciją telefone, kad vėliau būtų galima rasti pavogtus ar apgadintus objektus.

Archeologiniai objektai šalyje taip pat įtraukiami į sąrašą vietų, kurių nebus leidžiama bombarduoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.