Nauja V. Putino dingimo versija: Kremliuje vyksta perversmas

Rusijos prezidento Vladimiro Putino dingimas iš viešumos sukėlė daug spėlionių: gal susirgo žmogus, o gal netgi numirė? Tačiau buvęs V.Putino patarėjas Andrejus Ilarionovas turi kitą versiją: Kremliuje šiomis dienomis vyksta įtakingų ir valdžios ištroškusių grupuočių kova, o jos rezultatus pamatysime jau netrukus.

Teigiama, kad Kremliuje V.Putiną po taikaus perversmo gali pakeisti S.Ivanovas.<br>„Reuters“ nuotr.
Teigiama, kad Kremliuje V.Putiną po taikaus perversmo gali pakeisti S.Ivanovas.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-12 14:19, atnaujinta 2018-01-10 19:57

„Gali būti, kad šių dienų įvykius istorikai vadins „generolų sąmokslu“. Iš vienos pusės – papulkininkis, iš kitos – du generolai pulkininkai ir trys armijos generolai“, – aiškindamas V.Putino dingimo priežastis intrigavo A.Ilarionovas, kuris yra buvęs Rusijos prezidento patarėjas, o dabar vienas aršiausių kritikų.

Maskvoje nuožmios kovos dėl valdžios – nieko nauja. Per pastarąjį šimtmetį Kremliaus šeimininkai nesyk keitėsi perversmų būdu: konkurentai su šalininkais buvo šalinami skambiai, o dažniau – tyliai, prisidengiant „permainų būtinybe“. Kariškių ir saugumiečių žodis būdavo itin svarbus, jei ne lemiamas.

Anot A.Ilariovono, Maskvoje šiuo metu vyksta būtent tai – mūšis dėl įtakos valdžioje. Kaunasi dvi pagrindinės jėgos, kurias politologas Andrejus Piontkovskis įvardijo vaizdžiai: didelius nuostolius patyrusi „kraujo ir pinigų“ partija ir į priekį žengianti „didelio kraujo“ partija. Pirmajai atstovauja įtakingi oligarchai milijardieriai, įtaką įgiję dar Boriso Jelcino valdymo laikais, o antrajai – saugumiečiai ir kariškiai.

Pirmiausia dėmesį patraukė prezidento administracijos vadovo Sergejaus Ivanovo dingimas vasario 27-ąją – kaip tik tą dieną, kai Maskvoje buvo nušautas opozicionierius Borisas Nemcovas.

Tačiau atsargos generolas pulkininkas ir žvalgybininkas S.Ivanovas, kurį remia įtakingas karinis pramonės kompleksas, dabar ne šiaip pasirodė viešumoje, bet ir svarbiame Rusijos stačiatikių bažnyčios renginyje, taip užsitikrindamas šios įtakingos jėgos paramą.

Buvęs Rusijos saugumiečių vadas, o dabar Rusijos saugumo tarybos vadovas Nikolajus Patruševas Piatigorske priėmė savaitę aktyviai besireiškusio Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo kapituliaciją – pastarasis esą pakluso naujai valdžios grupuotei.

Galiausiai „Nezavisimaja gazeta“ redaktorius Konstantinas Remčiukovas paskelbė, kad jam esą pranešė apie įtakingo „Rosneft“ vadovo ir ištikimo V.Putino sąjungininko Igorio Sečino atstatydinimą.

„Kitais žodžiais kalbant, „nacionalinio lyderio“ (V.Putino) jėgos ir finansiniai ramsčiai paralyžiuoti“, – teigė A.Ilarionovas.

Tai, kad atsiradus S.Ivanovui staiga prapuolė V.Putinas, kuris netikėtai atšaukė vizitą į Kazachstaną „dėl ligos“, esą privertė svarstyti, kur šiuo metu yra Kremliaus šeimininkas.

„Jei tokia analizė yra teisinga, tai artimiausiomis dienomis galima laukti premjero Dmitrijaus Medvedevo atsistatydinimo ir S.Ivanovo paskyrimo į jo postą. Sergejaus Naryškino prižiūrima Valstybės Dūma užtikrins, kad balsavimas vyktų „teisinga“ linkme“, – teigė A.Ilarionovas.

O jau tada visuomenės esą laukia žinia, kad „nacionalinis lyderis“ pats panoro „atostogų“. Ir visa tai esą susiję su B.Nemcovo žmogžudyste, mat dar prieš ją 15 dienų „pailsėti į saugią vietą“ buvo išvežta kita „ritualinė auka“ – populiarus tinklaraštininkas, viešinantis „kraujo ir pinigų“ partijos slaptas detales. Be to, kitas garsus opozicionierius, V.Putino kritikas, buvęs verslo magnatas Michailas Chodorkovskis jau perspėjo, kad po B.Nemcovo žmogžudystės V.Putinas bus nuverstas.

Panika Rusijos ambasadoje Londone

Tokią A.Ilarionovo versiją dar labiau pakurstė šaltiniai iš Rusijos ambasados Londone. Ši Rusijos atstovybė – viena svarbiausių pasaulyje ir ten po diplomatine priedanga dirba daugiausiai patyrę saugumiečiai. Skelbiama, kad ambasadoje šiuo metu tvyro panika ir artimiausiomis valandomis laukiama itin svarbaus įvykio paskelbimo iš Kremliaus.

„Ką tik kalbėjau su kolega, kuris turi ryšių Rusijos atstovybėje Londone. Vaizdžiai kalbant „mėšlas pateko į ventiliatorių“. Rusijos Nepaprastųjų situacijų ministerijos (NSM) vadovas Vladimiras Pučkovas Maskvoje buvo susitikęs su su D. Medvedevu. Niekas iš karo atašė negrįžo po šio susitikimo, o NSM ryte dalyvaus pratybose. Apie jas praneš per artimiausias tris valandas. Visi Londone ambasadoje buvę karininkai ir gynybos atašė paliko šalį“, – skelbė šaltinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.