Donaldas Tuskas: „Vladimiro Putino tikslas – turėti priešų“

Nuo praėjusių metų gruodžio Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininko pareigas einantis buvęs Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas Rusiją pažįsta puikiai. Jis interviu „The Guardian“ pabrėžė, kad Rusijos lyderio Vladimiro Putino režimo tikslas yra nuolat turėti priešų ir su jais aktyviai konfliktuoti. D.Tusko įsitikinimu, ES negali atsisakyti sankcijų Rusijai, nes tai reikštų susitaikymą su Maskvos sėjama agresija.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį įsakė pradėti didžiulius karinius manevrus, per kuriuos į Arkties regioną bus permesta beveik 40 tūkst.karių.<br>AP nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį įsakė pradėti didžiulius karinius manevrus, per kuriuos į Arkties regioną bus permesta beveik 40 tūkst.karių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 17, 2015, 8:15 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 4:28 PM

Sankcijų Rusijai ateitį ES šalių lyderiai aptars šią savaitę Briuselyje. Ir nors kelios Bendrijos narės norėtų sušvelninti spaudimą Maskvai, D.Tuskas įspėja – blokas turi išlaikyti vieningą frontą, kol Ukraina dar negali kontroliuoti sienos su Rusija, nes priešingu atveju gresia nesutarimai su JAV.

Buvęs Lenkijos premjeras taip pat pareiškė, kad kai kurie ES lyderiai pataikauja Rusijai ir veidmainiauja kalbėdami apie pasitikėjimą V.Putinu.

D.Tuskui svarbūs Minsko susitarimai, kurie esą „turi būti visiškai įgyvendinti“. Pagal juos Ukrainos sieną su Rusija šalies rytuose turi visiškai kontroliuoti vyriausybės Kijeve pareigūnai, o dabar ten šeimininkauja prorusiški separatistai ir rusai.

„Minsko susitarimai bus prasmingi tik juos įgyvendinus. Dalinis jų įgyvendinimas Ukrainai būtų labai rizikingas, – aiškino D.Tuskas. – Visų pirma, reikia grąžinti Ukrainai visišką sienų kontrolę.

Be to, jei norime, kad Minsko susitarimai veiktų, turime išlaikyti egzistuojančias sankcijas. Jei Europa to nesugebėtų, transatlantiniam bendradarbiavimui iškiltų grėsmė. Amerikiečiams nebūtų priimtina aktyviau nei europiečiams spręsti konfliktą Ukrainoje. Barackos Obamos administracijos pozicija aiški“.

Apie sankcijas Rusijai ES lyderiai diskutuos per viršūnių susitikimą, kuris vyks ketvirtadienį ir penktadienį. Suvaržymai Rusijos bankams ir bendrovėms baigia galioti liepą ir turi būti atnaujinti vieningu 28 narių sutarimu.

Bet kuri ES narė gali vetuoti sankcijų pratęsimą, o Kremlius, anot diplomatų Briuselyje, sunkiai dirba siekdamas suskaldyti europiečius ir taip sužlugdyti Rusijai taikomas sankcijas. Tarp šalių, kurios esą norėtų panaikinti sankcijas, – Italija, Graikija, Vengrija, Slovakija, Austrija ir Čekija.

„Labai sunku, nes ES narės labai atvirai demonstruoja skirtingas pažiūras ir interesus. Nėra jokių abejonių – vieningos 28 Bendrijos narių politikos nėra. Yra 28 skirtingos užsienio politikos“, – teigė D.Tuskas.

„Bet aš negaliu priimti argumento, kad turime tikėti gera Rusijos valia. Kai tik tai išgirstu, žinau, kad tai arba veidmainystės, arba naivumas. Tai nuolaidžiavimas – kai kurie politikai aiškina, kad Ukraina – ne mūsų reikalas, ta šalis per toli nuo mūsų. Juk žinote šią melodiją“, – pridūrė EVT pirmininkas.

Nors nemažai ES lyderių ragina įtraukti Rusiją į dialogą ir „kalbėtis su Maskva“, D.Tuskas tiesiai apibūdina V.Putino strategiją kaip tiesiogiai priešišką ir reikalaujančią ryžingo atsako.

„Aš žinau – ir tai ne intuicija, o žinojimas – kad V.Putino politika yra kur kas paprastesnė nei mūsų rimtos diskusijos. Vienintelis efektyvus atsakas V.Putinui yra spaudimas. Jis tiesiog siekia turėti priešų, būti stipresnis nei jie, juos naikinti ir nuolat dalyvauti konflikte“, – tvirtino D.Tuskas.

Būtent dėl to EVT prezidentas boikuotoja 70-ųjų Pergalės dienos metinių proga tradiciškai Maskvoje gegužės 9-ąją rengiamą karinį paradą.

„Dalyvavimas kariniame parade šalia šiandienos agresorių ir asmenų, kurie Rytų Ukrainoje civilius naudoja kaip ginklus? Švelniai tariant, man tai nepriimtina“.

Į Maskvą gegužės pradžioje nevyks ne tik D.Tuskas, bet ir JAV prezidentas B.Obama, Prancūzijos lyderis Francois Hollande'as, daugelis Rytų ir Vidurio Europos šalių vadovų. Svarbiausia, kad parado nestebės ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel – tiesa, ji į Maskvą atvyks kitą dieną.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada pareigūnai teisėtai gali panaudoti ginklą?