B. Obama įspėjo Irano tautą dėl istorinės galimybės

JAV prezidentas Barackas Obama persų Naujųjų metų (Novrūzo) proga vaizdo žinutėje

„Turime geriausią galimybę per pastaruosius dešimtmečius siekti kitokios ateities tarp dviejų šalių“, – vaizdo žinutėje sako B. Obama.<br>AP nuotr. iš archyvo
„Turime geriausią galimybę per pastaruosius dešimtmečius siekti kitokios ateities tarp dviejų šalių“, – vaizdo žinutėje sako B. Obama.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 20, 2015, 8:42 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 5:38 PM

„Turime geriausią galimybę per pastaruosius dešimtmečius siekti kitokios ateities tarp dviejų šalių“, – vaizdo žinutėje sako B. Obama.

Šešios galingiausios pasaulio šalys dalyvauja derybose su Iranu, siekdamos pažaboti Teherano branduolinę veiklą. Kovo 31-oji – galutinis terminas padaryti pagrindžiantį politinį sprendimą dėl branduolinės programos – neišvengiamai artėja.

„Tikiu, kad mūsų tautos turi istorinę galimybę išspręsti šią problemą taikiai – galimybę, kurios nevertėtų praleisti. Ši akimirka gali daugiau neateiti“, – Novrūzo proga kalbėjo Vašingtono vadovas, pripažinęs, kad derybose su Iranu vis dar yra spragų, tačiau apskritai į viską teigė žvelgiantis optimistiškai.

„Jei Irano lyderiai sutars dėl pagrįstos sutarties, tada šalys bus kelyje į klestėjimą. Jei nepavyks susitarti – lauks izoliacija“, – pridūrė B. Obama.

Tačiau JAV prezidentas vis dar turi įtikinti Kongresą dėl sutarties privalumų, o dauguma įstatymų leidėjų vis pasisako prieš sankcijų Iranui sušvelninimą. Anksčiau šį mėnesį 47 respublikonų senatoriai įspėjo Irano lyderius, kad bet koks susitarimas dėl Teherano branduolinės programos galėtų būti panaikintas, B. Obamai palikus savo postą. Tačiau šį žingsnį pasmerkė Baltieji rūmai, pareiškę, kad respublikonai siekia pakenkti prezidento užsienio politikai.

Ketvirtadienį įvairių partijų laiškas, kurį pasirašė 360 Kongreso narių, pasiekė prezidentą. Jame diplomatai JAV vadovui priminė, kad pastovių JAV sankcijų panaikinimas Iranui reikalautų naujų teisės aktų iš Kongreso.

Be kita ko, ketvirtadienį JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ketvirtą dieną iš eilės Šveicarijoje susitiko su Irano užsienio reikalų ministru Mohammadu Javadu Zarifu. Šią savaitę Irano branduolinės programos vadovas pranešė, kad Vašingtonui ir Teheranui pavyko susitarti dėl 90 proc. techninių klausimų.

Stipriausios pasaulio šalys – JAV, Kinija, Rusija, Britanija, Vokietija ir Prancūzija – tikisi iki kovo 31-osios su Iranu priimti pagrindines branduolinės sutarties sąlygas. Galutinis sprendimas dėl Teherano branduolinės programos turi būti priimtas iki birželio 30 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.