Keistuolis Graikijos finansų ministras siutina vokiečius

Intelektualus, bet neieškantis žodžio kišenėje. Populiarus savo šalyje, bet nekenčiamas Vokietijoje, su kurios taupymo politika jis nesutinka ir tai sako garsiai. Spalvinga Graikijos finansų ministro Yanio Varoufakio asmenybė abejingų nepalieka.

Y.Varoufakis dažnai pavadinamas politikos roko žvaigžde.<br>Reuters nuotr.
Y.Varoufakis dažnai pavadinamas politikos roko žvaigžde.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė JONUŠYTĖ

Mar 22, 2015, 1:54 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 1:40 PM

Anot filosofo Leonido Donskio, dabartinė politika, kaip ir pridera užmaršties amžiui, neįsivaizduojama be humoro ir pramogų, rašo „Lietuvos rytas“.

Humoras – tai toks dalykas, kuris ne tik kasdienybę, bet ir politiką daro šiek tiek priimtinesnę paprastam žmogui. Todėl nesunku paaiškinti ir lietuvių simpatijas į politikos traukinį bandančiam įšokti vienam kitam spalvingesniam personažui.

Naujoji Graikijos valdžia ne tik kad išgąsdino visą Europą, pažadino šiokią tokią viltį į krizę įklimpusiai šaliai, bet ir į populiarumo viršūnę iškėlė gana intriguojančią asmenybę.

Dabar graikai gali sugėdinti nuobodžius britų politikus, o racionaliuosius vokiečius priversti prisiminti seksualias dievų skulptūras ir net dainuoti.

Tie, kurie nelabai kreipia dėmesio į euro krizę, gal ir praleido naujojo Graikijos finansų ministro šuolį į populiarumo viršūnę, tačiau socialiniai tinklai ir pasaulinė žiniasklaida pasistengė, kad milijonai rinkėjų žinotų, kas toks yra 53 metų Y.Varoufakis.

Vokiečius įtikino montažas

Naująjį Graikijos finansų ministrą, buvusį net kelių universitetų profesorių, jau oficialiai galima vadinti politikos roko žvaigžde ir tikru internetiniu fenomenu. Ypač Vokietijoje, kur naujasis Graikijos finansų ministras išgarsėjo akimirksniu.

Paviešinus dar 2013 m. Kroatijoje per vieną tarptautinį renginį darytą vaizdo įrašą vokiečiai įsižeidė, kad kalbėdamas apie Graikiją sukrėtusią krizę Y.Varoufakis šypsodamasis siūlė Atėnams tiesiog skelbti bankrotą, o visą košę palikti spręsti Vokietijai.

Pabrėždamas tokį pasiūlymą Y.Varoufakis neva įžeidžiamai atkišo savo didelį vidurinį pirštą, nors vėliau viešai neigė taip daręs.

Ir išties vėliau paaiškėjo, kad atkištas vidurinysis pirštas – tik kruopštus montažas, dėl kurio prisipažino ir atsiprašė vienos vokiečių satyrinės laidos vedėjai. Bet Y.Varoufakio munduras jau buvo suteptas – Vokietijos žiniasklaida Graikijos finansų ministro kalbą ir tariamą gestą priėmė kaip taupyti nenorinčių ir kairuolišką valdžią išsirinkusių graikų įžeidimą visiems vokiečiams.

„Štai ką apie mūsų finansinę paramą Graikijai mano graikai“, – sielojosi vokiečiai, kurie mėgsta pabambėti, kad būtent jiems tenka finansiškai gelbėti prasiskolinusius graikus.

Pastarieji vokiečiams negali atleisti už tai, kad viena Vokietijos paramos sąlygų – griežtos diržų veržimo priemonės, per pastaruosius 5 metus nukamavusios Graikiją ir atvedusios kairiąją partiją „Syriza“ į valdžią.

Y.Varoufakis neslepia: taupymas – jokia išeitis, o vokiečių politika graikų atžvilgiu nėra teisinga, net jei dėl tokių kalbų įsiutę vokiečiai vis garsiau pasvarsto, kad reikėtų mesti Graikiją lauk iš euro zonos.

Apie graiką kuria satyras

Vis dėlto vokiečiai sugebėjo įrodyti, kad ir jie turi humoro jausmą.

O be humoro kalbėti apie Y.Varoufakį nelengva – daugelį juokina vien jo išvaizda ir vardas.

Be satyrinio vokiečių sukurto vaizdo klipo „V – tai Varoufakis“ („V fir Varoufakis“), kuriame finansų ministras vaizduojamas kaip Heraklis, velnias, baikeris ir lazeriais iš akių šaudanti pabaisa, internetas perpildytas įvairiausių tiek jį palaikančių, tiek pajuokiančių vaizdo klipų, parodijų, nuotraukų ir karikatūrų.

Dažniausiai ministras įkūnija supermeną ar terminatorių. Nes ir šio politiko užduotis – įrodyti, pirmiausia Vokietijai ir kanclerei Angelai Merkel, kad garsioji Graikijos taupymo programa neveikia. O tokiam įrodinėjimui tikrai reikia superherojaus galių.

Dar jis vaizduojamas kaip Spokas iš „Žvaigždžių kelio“ („Star Treck“), bandantis skaityti Vokietijos kanclerės mintis, kaip Bruce’as Willisas iš „Kieto riešutėlio“ („Die Hard“), kaip Valteris Vitas – pagrindinis kultinio JAV serialo „Bręstantis blogis“ („Breaking Bad“) veikėjas ar pasislėpęs po filmo „V – tai vendeta“ išgarsinta kauke.

Y.Varoufakio tinklaraštis turi daugiau nei 9 tūkstančius sekėjų, „Twitter“ jį seka net 197 tūkstančiai gerbėjų.

Jo žodžiai apie ekonomiką cituojami pasaulio spaudoje.

Kalba ir metaforomis

Vis dėlto taupiuosius ir tvarką mėgstančius vokiečius Y.Varoufakio kalbos siutina – esą jis kalba taip, tarsi būtų ateivis iš kitos planetos, kuris nenori prisiimti jokios atsakomybės.

„Žymioji Ezopo pasakėčia kalba apie skruzdėlę, kuri prisikaupė atsargų žiemai, ir apie žiogą, kuris neprisikaupė.

Žiogas – tai kiekviena euro zonos šalis, sukėlusi šią krizę. Tačiau dabar skruzdėlės – Graikija ir Vokietija, kurios už tai moka“, – teigė Y.Varoufakis. O norėdamas vaizdžiai apibūdinti graikų filosofinį konfliktą su vokiečiais jis pasirinko kitą metaforą.

„Graikijos demokratija šiandien atsisako „lėtai eiti į naktį“ (Dylano Thomaso eilėraštis).

Graikijos demokratija nusprendė kovoti prieš šviesos užgesinimą“, – yra sakęs Graikijos finansų ministras. Taigi jokio taupymo – graikai nori gyventi, kaip įpratę, ir atsisako paklusti vokiečių diktatui.

Sulaukė milžiniško dėmesio

Patys graikai liaupsina savo ministrą. Bet Y.Varoufakio populiarumas neapsiriboja tiktai jo šmaikščiais, įžvalgiais ar poetiškais pareiškimais.

Pavyzdžiui, per susitikimą su Jungtinės Karalystės kancleriu George’u Osborne’u visus nustebino ne tai, ką Y.Varoufakis pasakė, bet kaip jis buvo apsirengęs: odinė striukė, prasagstyti ryškiai mėlyni marškiniai, aptempti siauri džinsai ir juodi odiniai batai.

Tuo pat metu jis sukėlė nemažą diskusiją, per kurią pačių britų politikų apranga buvo išvadinta nuobodžia, pasenusia, per rimta ir per griežta.

„Britų politikai atrodo taip, tarsi jie visi drauge pasisamdė 80metį parduotuvės asistentą, atsakingą už jų drabužius, kad sutaupytų valstybinių pinigų“, – diplomatiniais sugebėjimais netryško Y.Varoufakis.

Atrodytų, politikai, kurie atrodo kaip paprasti gatvėje sutinkami žmonės, turėtų kelti pasipiktinimą, tačiau kaklaraiščio net oficialiausiomis progomis neryšintis naujasis Graikijos ministras pirmininkas Alexis Tsipras ir ekstravagantiškasis finansų ministras Y.Varoufakis sulaukė milžiniško savo šalies spaudos palaikymo.

„Naujoji Graikijos valdžia ne tiktai skamba kitaip, bet ir atrodo kitaip, ir būtent todėl turi tokį ryšį su paprastais žmonėmis, apie kokį britų politikai tegali pasvajoti“, – rėžė Graikijos žiniasklaida.

Neliko nepastebėta ir Y.Varoufakio vyriškumas bei seksualumas. Vokietijos kanalo ZDF pranešėja Y.Varoufakį apibūdino kaip žavingą vyrą, galintį puikiai vaidinti kine. Ir pridūrė, kad jis – tikrai įdomus personažas.

Vienas konservatyviausių Vokietijos laikraščių „Die Welt“ netgi pavadino Y.Varoufakį sekso simboliu skusta galva.

Esą „galbūt Graikijos skola kelia didelių rūpesčių, tačiau naujasis finansų ministras tikrai nėra nuobodus“.

Sugebėjo ir persistengti

Tačiau daugelis pritaria tam, kad ne pagal metus jaunai atrodantis skustagalvis odine striuke, motociklu važinėjantis ekonomikos profesorius, demonstruojantis tiek orumą, tiek užsispyrimą, tikrai vertas ne tik moterų dėmesio.

Tiesa, vedęs ministras jau sulaukė kritikos dėl persistengimo: internete pasirodė jo ir žmonos nuotraukos – prabangioje aplinkoje Y.Varoufakis su žmona mėgaujasi vienas kito draugija, puotauja. O tuo metu tūkstančiai graikų vargsta – tokios fotosesijos vėliau gailėjosi ir pats Y.Varoufakis.

Vis dėlto akivaizdu, kad jis gerai jaučiasi prieš kamerą ir kamera jį irgi „myli“.

Jis žino, kaip dominuoti interviu metu ir kalbėti taip, kad atrodytų „jis žino viską“ ir „padarys viską“, nors ir dėvi baikerio švarką.

Vargu ar Europoje atsirastų kitas toks šiaip jau nuobodokos ministerijos vadovas, kuris sulauktų tiek dėmesio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.