JAV respublikonams B. Obama didesnė grėsmė nei V. Putinas

„Reuters/Ipsos“ atlikta apklausa parodė, kad JAV respublikonų partijos rėmėjai šalies prezidentą Baracką Obamą laiko didesne nacionaline grėsme nei Rusijos lyderį Vladimirą Putiną ar Sirijos vadovą Basharą al-Assadą, rašo „The Guardian“.

B.Obama Amerikos respublikonams atrodo grėsmingesnis nei V.Putinas.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
B.Obama Amerikos respublikonams atrodo grėsmingesnis nei V.Putinas.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-31 19:20, atnaujinta 2018-01-07 20:55

Sociologai prašė amerikiečių įvertinti, kokią grėsmę, jų manymu, JAV kelia skirtingos šalys, organizacijos ir atskiri asmenys.

Paaiškėjo, kad net trečdalis respublikonų rinkėjų (34 proc.) įsitikinę, kad prezidentas B.Obama kelia neišvengiamą grėsmę Amerikai – didesnę nei V.Putinas (25 proc.) ar B.al-Assadas (23 proc.).

Respondentams, regis, visai nesvarbu, kad Krymą jau aneksavęs V.Putinas toliau sėja agresiją Rytų Ukrainoje, o B.al-Assadas, kaip įtaria Vakarai, per pilietinį karą naudojo chloro dujas prieš sirus.

Tiesa, atsižvelgiant į didžiulį susiskaldymą Amerikos politikoje, tokie apklausos rezultatai nėra ypač stebinantys – taip teigia sociologas Barry Glassneris.

„Čia visada demonizuojamas tas asmuo, kuris užima vadovaujamas politines pareigas, – sakė B.Glassneris. – Įvairias baimes tiek respublikonai, tiek demokratai skleis ir per 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją. Baime prekiauja ir politikai, ir žiniasklaida.“

27 proc. respublikonų teigė, kad grėsmę JAV kelia Demokratų partija. Tuo metu 22 proc. demokratų teigė, kad grėsmę JAV kelia Respublikonų partija.

Žinoma, daugiausia apklaustųjų skelbė susirūpinimą asmenimis ir organizacijomis, siejamomis su teroru. 58 proc. grėsme laiko „Islamo valstybės“ fanatikus, 43 proc. – „Al Qaeda“, 34 proc. – Šiaurės Korėjos vadovą Kim Jong-uną, o 27 proc. – Irano dvasinį lyderį ajatolą Ali Khamenei.

Kibernetines atakas grėsme JAV laikė 39 proc. apklaustųjų, o trečdalis baiminasi dėl prekybos narkotikais.

Demokratams labiau nei respublikonams rūpi pasaulinio atšilimo problema – 27 proc. respublikonų klimato kaita apskritai yra visiškai normalus reiškinys.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.