Kinai pigių prekių Honkonge ieškos rečiau

Honkongo gyventojai ėmė vis garsiau skųstis plūstančių lankytojų iš Kinijos miniomis. Tūkstančiai kinų kasdien tuština miesto parduotuvių lentynas. Kinijos valdžia galiausiai nusprendė imtis veiksmų ir apriboti apsilankymų skaičių greta esančio miesto Šendženo gyventojams.

Tūkstančiai kinų kasdien plūsta į Honkongą apsipirkti.<br>AP nuotr.
Tūkstančiai kinų kasdien plūsta į Honkongą apsipirkti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-15 12:57, atnaujinta 2018-01-06 18:40

Nuo šiol Šendženo miesto gyventojai į Honkongą galės keliauti tik kartą per savaitę ir pasilikti jame ne ilgiau nei septynias dienas, rašo BBC.

Praėjusiais metais Honkonge apsilankė net 47 milijonai turistų iš žemyninės Kinijos dalies. Tai net šešis kartus daugiau nei pačių Honkongo gyventojų.

Maždaug dešimtadalis šių turistų yra Šendženo gyventojai, Honkonge kartais apsilankantys net kelis kartus per dieną.

Honkonge netaikomas apyvartos mokestis, todėl daugybė šių miesto lankytojų naudojasi daugkartinėmis vizomis ir šluoja parduotuvių lentynas.

Populiariausios prekės yra pieno milteliai ir įvairūs namų apyvokos reikmenys. Prekes daugybė kinų veža parduoti už sienos, nors tai ir nelegalu.

Pastaraisiais mėnesiais dėl tokios prekybos pasipiktinę Honkongo gyventojai ėmė kelti protestus. Prekybos centruose, esančiuose šalia sienos, dažnai kyla muštynės.

Nauji apribojimai įsigaliojo labai staigiai, nes valdžia susirūpino, kad Honkongui sunku susitvarkyti su tokiu dideliu lankytojų skaičiumi.

Honkongo vyriausiasis valdytojas Leung Chun-yingo permainomis džiaugėsi. Jis teigė, kad apie šią problemą Pekine prakalbo jau liepos mėnesį.

Honkongas yra specialusis Kinijos administracinis regionas. Todėl žemyninės Kinijos dalies gyventojai privalo gauti vizas norėdami jame lankytis.

Leung Chun-yingas sakė, kad jau turimos gyventojų vizos nenustos galioti, todėl akivaizdžių pokyčių dar teks palaukti.

Tokia prekyba yra viena pagrindinių priežasčių, kurstančių neapykantą tarp Honkongo ir Kinijos gyventojų.

Kinijoje namų apyvokos reikmenų iš Honkongo, o ypač kūdikiams skirtų pieno miltelių, poreikis yra labai didelis. Kinai įsitikinę, kad šios prekės ne tik pigesnės, bet ir geresnės kokybės.

Honkongo gyventojai skundžiasi, kad dėl šios prekybos mieste esą auga kainos. Be to, susidaro didžiulės spūstys kertant sieną.

Maža to, Honkongo gyventojai piktinasi prastomis kinų manieromis ir elgesiu.

Valdžios institucijos abiejose sienos pusėse reguliariai gaudo kontrabandininkus ir bando susidoroti su šios prekybos vadovais.

Bet pasipiktinę Honkongo gyventojai jau seniai reikalavo griežtesnių priemonių šiai prekybai pažaboti.

Parengė Eglė Tamošauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.