„Naktinių vilkų“ vedlį valdo Stalino dvasia ir meilė V.Putinui

Rusijos baikerių klubo ketinimai garsiai pažymėti pergalę prieš fašistus privertė Varšuvą ir Berlyną priešintis „provokacijai“, rašo „Corriere della Sera“.

A.Zaldostanovas tikina, kad V.Putinas – geriausia, kas galėjo nutikti Rusijai.<br>AP nuotr.
A.Zaldostanovas tikina, kad V.Putinas – geriausia, kas galėjo nutikti Rusijai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 28, 2015, 9:40 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 1:42 PM

Rusijos Federacijos URM kalba apie draudimų „politinį pagrindą“. Žiniasklaida aiškina: Vladimiras Putinas viešai liaupsina „Naktinius vilkus“, o šie šlovina V.Putiną.

Krymo aneksiją baikeriai pažymėjo paradu, o „pravoslaviškasis stalinistas“ Aleksandras Zaldostanovas-Chirurgas tapo vienu iš „Antimaidano“ lyderių, kurių lozungas – „Rusiško pavasario vilkai“.

Apie rusų baikerius sužinojo visa Europa

Rusų baikeriai gavo turistines vizas, bet paskui Lenkijos ir Vokietijos valdžia pakeitė savo sprendimą, rašo laikraščio korespondentas. „Iš pradžių visa ši istorija atrodė panaši į audrą stiklinėje, bet pamažu „Naktinių vilkų“ planai nudardėti iki Berlyno ir pažymėti pergalę prieš nacius tampa sunkiai išsprendžiamu diplomatiniu klausimu“, – rašo straipsnio autorius.

Baikeriai, V.Putino draugai, surengę žygį motociklais į Krymą po to, kai pusiasalį aneksavo Rusija, yra nepageidaujami asmenys daugelyje Europos šalių. JAV ir Kanada netgi įtraukė juos į asmenų, kurie negali gauti vizų, sąrašą.

V.Putinas, galimas daiktas, dėl to „kietų vyrukų“ įvaizdžio demonstruoja simpatijas Chirurgui ir jo draugams. Per pačius žiauriausius mūšius Rytų Ukrainoje A.Zaldostanovas-Chirurgas pareiškė vykstąs į šį regioną „ginti šalį nuo fašistų, kurie ten atėjo į valdžią“. Ar baikeriai iš tiesų dalyvavo mūšiuose, nežinoma, teigia autorius.

Santykiams stiprybės nesuteiks

Vokietijos žurnalas „Der Spiegel“ praneša, kad šios šalies URM ir VRM pareiškė, jog Rusijos baikerių žygis „neturi tikslo įnešti indėlį į Rusijos ir Vokietijos santykių stiprinimą“. Kai tik atsiras „pagrindo manyti, kad Vokietijos visuomenės saugumui ir viešajai tvarkai iškilo grėsmė, bus imamasi visų reikiamų priemonių, kad tam būtų užkirstas kelias, tarp jų ir draudimo užsieniečiams įvažiuoti į Vokietijos teritoriją ir atitinkamų policijos veiksmų pačioje Vokietijoje“.

Vokietijos diplomatai ir teisėsaugininkai surengė visą eilę konsultacijų, per kurias aptarė būdus, kaip valdžios institucijos galėtų nutraukti viešumoje su V.Putinu neretai pasirodančių baikerių žygį. Vokietijos URM jau anuliavo kai kurių klubo narių vizas dėl neteisingų duomenų, teigia žurnalas.

Čekijoje „Naktiniams vilkams“ irgi teks susidurti su problemomis – ten „klubo narių laukia masinė policijos kontrolė“.

„Nedaug baikerių organizacijų gali tvirtinti, kad juos palaiko valstybės vadovas, bet Rusijos „Naktiniai vilkai“ – išimtis“, – rašo Rickas Noackas laikraštyje „The Washington Post“.

„Prezidentas Vladimiras Putinas viešai išreiškė meilę ir draugystę šiai grupei, o pernai po Krymo aneksijos „Naktiniai vilkai“ netrukus surengė jo miestų gatvėse paradą“, – paaiškina autorius.

„Naktiniams vilkams“ paskelbus apie žygį į Europą daugelis Rytų Europos gyventojų šį žygį įvertino kaip Rusijos remiamų Rytų Ukrainos separatistų aukų išjuokimą, sakoma straipsnyje.

Didžiuojasi motina komuniste

Primindamas apie Lenkijos atsisakymą įsileisti Putino draugus ir griežtą Rusijos URM reakciją straipsnio autorius teigia, kad „Naktiniai vilkai" tapo įtakinga jėga Rusijos politiniame gyvenime. V.Putinas juos giria ir palaiko, šie atsako tuo pačiu.

Žygio išvakarėse baikerių klubo vadas A.Zaldostanovas-Chirurgas davė interviu laikraščiui „Die Tageszeutung“. Pasak jo, tai ne „propagandinis renginys“ ar „jėgos demonstravimas“, o „eilinė“ kelionė pagerbiant kažkokią moterį veteranę, kuri 2007 metais jam papasakojo, kaip per Antrąjį pasaulinį karą ji motociklu nuvažiavo iki Prahos.

„Neapykanta ir isterija rodo, kad mus vėl laiko priešais. Bet mes taip pat turime įsitikinimus, ir dauguma žmonių mumis tiki“, – sakė A.Zaldostanovas.

„Sąvokos „Russia“ pagrindas – stačiatikių tikyba. Antrasis ramstis – tai istorija ir karinės pergalės“, – pareiškė jis. „Primestas ateizmas buvo viena iš Sovietų Sąjungos subyrėjimo priežasčių...

Mano motina turėjo „Nusipelniusios Ukrainos mokytojos“ vardą ir buvo įsitikinusi komunistė. Ir vis dėlto, kiekvieną dieną ji pradėdavo malda prieš namuose esančią ikoną.

Tarp mūsų giminaičių buvo Stalino represijų aukų, bet mano senelės kambaryje stovėjo Stalino fotografija.

Europai tai, žinoma, nesuvokiama, o mums tai dėsningumas, kuriuo mes visi persisunkę genetiškai“, – tvirtina A.Zaldostanovas.

Apdovanojo dvasininką

Argi tikėjimas Dievu ir masinių žudynių organizatoriaus garbinimas yra suderinami? – paklausė žurnalistas.

„Viena vertus, yra represijų Stalinas, kita vertus – yra pergalės Didžiajame Tėvynės kare Stalinas. Kad išgelbėtų Maskvą, jis su ikona skraidė virš šio miesto. Prakeikinėdami Staliną mūsų tėvai vis dėlto jį gerbė ir už jį ėjo į mirtį, kaip už Kristų. Laikas baigti pilti pamazgas ant Stalino“, – ragina baikeris.

„Aš maniau, kad po tokios dovanos, kaip šalies susijungimas, Vokietija ilgus metus bus mūsų sąjungininkė. Juo stipresnis buvo mano nusivylimas, kai Vokietija atsisakė pripažinti mūsų susijungimą su Krymu. Tai buvo ne aneksija, o neteisybės atitaisymas“, – pareiškė A.Zaldostanovas.

Atsakydamas į žurnalisto klausimą, ką jam reiškia laisvė, „Naktinių vilkų“ lyderis pasakė: „Aš visą savo gyvenimą kovoju už laisvę. Tik štai velnias dažnai iškreipia tuos, kas ieško laisvės, iš tiesos kelio. Šį kartą mes ginamės nuo Šėtono, pasaulio vyriausybės ir demokratinės sistemos“.

„Mes norime užkirsti kelią valstybės sugriuvimui, kitaip ji paprasčiausiai pavirs žmonių apgyvendinta teritorija, – sakė „Die Tageszeitung“ pašnekovas apie judėjimo „Antimaidanas“ uždavinius.

Šio judėjimo idėją, pasak jo, iškėlė jis pats. – Penktoji kolona vėl ir vėl bando pasiekti savo tikslus.

Tai jėgos, kurios šeimininkų iš užsienio paliepimu siautėja Rusijoje. Iš pradžių jos pamanė, kad Rusija – tai savitarnos parduotuvė. Laimei, atėjo Putinas ir joms įrodė, kad yra kitaip. Mes turime jį už tai ant rankų nešioti. Ačiū Dievui, kad turime tokį prezidentą“.

Pabaigoje „Die Tageszeitung“ korespondentas paklausė A.Zaldostanovo: ar tiesa, kad jis padovanojo patriarchui Kirilui motociklą? „Velykų proga. Keturratį“, – patvirtino baikeris.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.