Rusai ėmė abejoti: ar JAV astronautai tikrai buvo Mėnulyje?

Įtemptiems santykiams tarp Rusijos ir JAV – naujas išbandymas. Rusija nutarė ištirti, ar amerikiečių astronautų nusileidimai Mėnulyje iš tiesų įvyko, rašo „The Independent“.

Rusai mano, kad amerikiečiai sufabrikavo B.Aldrino nusileidimą Mėnulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusai mano, kad amerikiečiai sufabrikavo B.Aldrino nusileidimą Mėnulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2015, 6:53 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 11:45 AM

Rusijos laikraštyje „Izvestia“ valstybinio Tyrimų komiteto atstovas Vladimiras Markinas teigė, kad toks tyrimas atskleistų naujų žinių apie kosmoso keliones.

V.Markinas nori tirti, kur pradingo originali filmuota medžiaga iš 1969 m. įvykusio amerikiečių astronauto Buzzo Aldrino nusileidimo Mėnulyje. Komitetas taip pat norėtų išsiaiškinti, kur yra Mėnulio akmuo, kurį tąsyk pargabeno astronautai.

„Mes netvirtiname, kad jie neskrido į Mėnulį, o tik apie tai sukūrė filmą. Tačiau visi šie moksliniai ir kultūriniai artefaktai yra žmonijos palikimo dalis. Jų dingimas be pėdsako reikštų didžiulį praradimą. Tyrimas atskleis, kad šiems daiktams nutiko“, – rašė V.Markinas.

Vargu ar šis straipsnis kelia NASA nerimą. 2009 m. agentūra pripažino ištrynusi originalų nusileidimo Mėnulyje vaizdo įrašą kartu su kitomis 200 tūkst. juostų. Esą taip mėginta sutaupyti pinigų.

Tačiau nuo tada NASA atkūrė nusileidimo vaizdus surinkę juos iš tokių šaltinių kaip televizijos naujienų reportažai. NASA darbuotojai teigia,kad atkurtas vaizdo įrašas netgi geresnės kokybės, nei originalusis.

Anksčiau agentūros atstovai yra kalbėję apie Mėnulio paviršiaus ir jo akmenų unikalumą.

„Jie skiriasi nuo Žemės akmenų daugeliu atžvilgių“,- sakė NASA dirbantis Davidas McKay kuruojantis agentūros padalinį, kuriame eksponuojami iš kosmoso kelionių surinkti uolienų gabalai ir kiti radiniai.

Manoma, kad Rusijos Tyrimų Komiteto narys V.Markinas kalba apie sąmokslo teorijas kerštaudamas. Savo straipsnyje jis pabrėžė, kad „JAV peržengė visas ribas pradėdami didelio masto korupcijos tyrimą dėl devynių FIFA pareigūnų.

„JAV prokurorai paskelbė save aukščiausiais tarptautinio futbolo arbitrais“, – straipsnyje skundėsi V.Markinas ir pridėjo, kad JAV pareigūnai sumaišė korupciją su politinėmis derybomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.