JAV žvalgybai svyla padai: ją įtaria šnipinėjus vokiečių spaudą

Vokietijos parlamentas aiškinasi, ar JAV Nacionalinė saugumo agentūra (NSA) ne tik šnipinėjo žurnalistus šioje šalyje, bet ir trukdė jiems laisvai dirbti, skelbia CNN.

B.Obamos (nuotr.) administracijai pasipylė nauji kaltinimai dėl Vokietijos žurnalistų šnipinėjimo ir jų įdavinėjimo valdžiai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
B.Obamos (nuotr.) administracijai pasipylė nauji kaltinimai dėl Vokietijos žurnalistų šnipinėjimo ir jų įdavinėjimo valdžiai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-07-04 12:42, atnaujinta 2017-10-28 02:03

Tai, kad NSA šnipinėjo aukščiausius Vokietijos politikus, jau nebėra naujiena, tačiau tai vis dar siutina vokiečius ir laisvo žodžio gynėjus.

Užuominos apie tai, kad agentūra buvo įsilaužusi net į kanclerės Angelos Merkel mobilųjį telefoną, Vokietijos leidinyje „Der Spiegel“ pasirodė dar 2013 metais.

Tačiau ketvirtadienį „WikiLeaks“ paviešino daugiau informacijos apie galimą kitų Vokietijos ministrų šnipinėjimą.

Be ministrų, NSA nagai, regis, pasiekė ir laisvą Vokietijos spaudą. Manoma, kad amerikiečiai pasiklausymą vykdė ir „Der Spiegel“ redakcijoje.

ASpie tai paklaustas NSA atstovas Nedas Price'as nei paneigė, nei patvirtino sklandančių gandų, pridėdamas, kad „visame pasaulyje žmonės turi žinoti, jog JAV nešnipinėja paprastų žmonių, kurie nekelia pavojaus mūsų nacionaliniam saugumui“.

N.Price'as nieko nekalbėjo apie tai, kad Baracko Obamos administracija galėjo šnipinėti leidinį „Der Spiegel“, o po to pranešti vyriausybei apie tai, kad tam tikri valdžios atstovai bendrauja su žiniasklaida.

Kontroversiška ne tik JAV vokiečių žurnalistų šnipinėjimas, bet ir yra tai, kad Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentai Berlyne pranešė kanceliarijos atstovui apie tai, kad jų pavaldiniai šnekasi su žurnalistais, kas yra normali laisvos žiniasklaidos praktika.

„Liūdna sužinoti, kad JAV žvalgybos agentūros šnipinėjo reporterius kitoje šalyje ir tariamus šaltinius vėliau išdavė ir vyriausybei, – CNN sakė prisistatyti nenorėjęs žurnalistas. – Tai labiau primena autoritarinę šalį kaip Rusija ar Kinija, bet ne demokratiją.“

Pats neva šnipinėtas „Der Spiegel“ penktadienį pareiškė, kad kuo toliau, tuo labiau aišku, kad Vokietijos valdžios atstovai geriausiu atveju apsimetė nepastebintys amerikiečių įstatymo pažeidimų, o blogiausiu – palaikė juos.

Be abejonės, savaitraštis paviešino daug istorijų, kurios galėjo supykdyti JAV žvalgybininkus – kalinio Mohammedo Haydaro Zammaro perdavimas Sirijai, kur jis galėjo būti kankinamas, „WikiLeaks“ slapti duomenys arba NSA paslaptis atskleidusio Edwardo Snowdeno istorija.

Praėjusią savaitę ir Prancūzijos vyriausybė išsikvietė JAV ambasadorių pasiaiškinti dėl gandų, kad NSA šnipinėjo prezidentą Francois Hollande'ą ir du jo įpėdinius.

Visus šiuos kaltinimus Baltieji rūmai neigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.