Ar turistai iš Vakarų sugrįš į krauju aplaistytą Tunisą?

Teroristinis išpuolis smogė Susos kurorte atostogavusiems turistams, o skausmą jaučia visas Tunisas. Po revoliucijos trapus tarsi kortų namelis turizmo sektorius valstybei yra gyvybiškai svarbus – vėl ištuštėję kurortų paplūdimiai Tunisui būtų pražūtingi.

S.Rezgui į tingiai ant gultų išsitiesusius turistus pradėjo šaudyti tiesiog viešbučio paplūdimyje. Sukrėsti vakariečiai vis grįžta pagerbti išpuolio aukų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
S.Rezgui į tingiai ant gultų išsitiesusius turistus pradėjo šaudyti tiesiog viešbučio paplūdimyje. Sukrėsti vakariečiai vis grįžta pagerbti išpuolio aukų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Dalis vakariečių iškart po išpuolio skubėjo į oro uostus norėdami kuo greičiau palikti kruvino išpuolio sukrėstą Tunisą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Dalis vakariečių iškart po išpuolio skubėjo į oro uostus norėdami kuo greičiau palikti kruvino išpuolio sukrėstą Tunisą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Per teroristinę ataką Tunise buvo išžudyti 38 žmonės, net 30 iš jų – britai.
Per teroristinę ataką Tunise buvo išžudyti 38 žmonės, net 30 iš jų – britai.
Išpuolių Tunise kovo ir biržėlio mėnesiais vietos.
Išpuolių Tunise kovo ir biržėlio mėnesiais vietos.
Daugiau nuotraukų (4)

Jorūnė Kazlauskaitė („Lietuvos rytas“)

Jul 10, 2015, 11:48 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 1:40 AM

Demokratijos šalininkai ir Vakarų politikai tikėjosi Tunisą įrašyti į visus vadovėlius: juk ši nedidelė Šiaurės Afrikos valstybė galėjo būti vadinama vienintele Arabų pavasario sėkmės istorija.

Tačiau jaunutę tunisiečių demokratiją šįmet per kelis mėnesius spėjo supurtyti net du teroro išpuoliai prieš užsienio turistus.

Po antrojo – praėjusį penktadienį Susos kurorte – baiminamasi, kad šalyje atsivers senos ir užgyti nespėjusios žaizdos.

Išgąsdinti turistai visai vasarai paliks pustuščius paplūdimius. O vos prieš metus vėl pulsuoti ėmusi šalies turizmo arterija nebeaprūpins šalies ekonomikos taip, kaip tikėtasi.

Be to, šalyje baiminamasi, kad įvykęs teroro išpuolis – ne paskutinis. Šį penktadienį tūkstančiai britų turistų buvoparskraidinti namo dėl pranešimų, kad labai tikėtina dar viena teroro ataka.

Vis dėlto tunisiečiai, jau užgrūdinti perversmų ir tikintys savo šalies ateitimi, teigia, kad ne viskas prarasta, ir sunkią akimirką gręžiasi į Vakarų demokratines valstybes.

Turistai grįžo karstuose

Kruvini paplūdimio gultai, skėčiai, rankšluosčiais pridengti nužudytųjų palaikai ir nukauto teroristo kūnas smėlyje su kalašnikovu, gulinčiu jam prie šono.

Tokių vaizdų atostogauti į Tuniso Susos kurortą vykę poilsiautojai turbūt nesapnavo baisiausiuose savo košmaruose.

Dalis žmonių tikėjosi pailsėti, pasilepinti saule ar net praleisti medaus mėnesį, tačiau namo grįžo karstuose.

Mirtis juos užklupo staiga – turistu apsimetęs ir į minią įsiliejęs teroristas Seifeddinas Rezgui išlipo iš vandens ir pradėjo į juos šaudyti.

Jo paleistų kulkų lietus pražudė 38 žmones, o dar 36 buvo sužeisti. Tarp aukų daugiausia buvo Jungtinės Karalystės piliečių – net 30. Taip pat žuvo poilsiautojų iš Vokietijos ir Belgijos.

„Islamo valstybės“ tarnas

Kaip vėliau paaiškėjo, 23-ejų žudikas S.Rezgui neveikė vienas. Jam už nugaros stovėjo ir išpuolį planavo „Islamo valstybės“ džihadistai, kurie jauną tunisietį buvo užverbavę slapta.

S.Rezgui surengtu išpuoliu negalėjo patikėti net jo paties artimieji. Jie teigė neturėję menkiausio įtarimo, kad vaikinas tapo islamo radikalu.

„Aš visiškai priblokštas, – po išpuolio kalbėjo teroristo tėvas Hakimas Rezgui. – Jaučiuosi taip, lyg būčiau miręs kartu su aukomis. Man pernelyg gėda.“

S.Rezgui surengtas žudynes išgyvenę liudininkai su siaubu prisiminė, kad šaudydamas į žmones teroristas šypsojosi ir juokėsi.

Sustiprino savo saugumą

„Tunisas šiuo metu išgyvena vienas sunkiausių dienų nuo pat nepriklausomybės.

Tai – baisiausia ir kruviniausia ataka per šiuolaikinio Tuniso istoriją“, – „Lietuvos rytui“ po išpuolio sakė Monastyre gyvenantis tunisietis Haythemas Sriha.

Monastyras – didžiausias Tuniso pajūrio kurortas, nuo Susos nutolęs vos 20 kilometrų.

„Visų jausmai sumišę. Jaučiamas liūdesys ir nusivylimas dėl to, kas atsitiko, tačiau kartu ir ryžtas neleisti priešui mūsų nugalėti“, – tvirtino H.Sriha.

Panašiai atmosferą „Lietuvos rytui“ apibūdino ir nacionalinėse oro linijose „Tunisair“ dirbantis pilotas Yacine’as Jaballah.

„Šalyje visi pasmerkė tai, kas įvyko, nors per teroro aktą ir nežuvo nė vieno tunisiečio, – kalbėjo Y.Jaballah. – Tačiau Tunise tuo pat metu pabrėžiama, kad reikia išlikti vieningiems, jeigu norime įveikti terorizmą.“

Susą rinkosi specialiai

Susos miestas ir turistai, o ne vietos gyventojai islamistų buvo pasirinkti taikiniais dėl apgalvotų motyvų.

„Pasak teroristą čia atsiuntusios „Islamo valstybės“, Susa yra musulmonų teritorija, kur kitatikiai daro nuodėmes ir todėl jei turi sulaukti atpildo“, – aiškino Y.Jaballah.

Pilietinio įsitraukimo centro Tunise įkūrėja Ghada Sayadi taip pat pabrėžė, kad teroristo kulka nekliudė nė vieno viešbučio darbuotojo – net ir tų, kurie paplūdimyje sudarė gyvąją grandinę ir mėgino dengti turistus.

Anot G.Sayadi, teroristo tikslas buvo užsieniečiai, kuriuos islamistai laiko išdavikais.

O išpuolį S.Rezgui surengė ten, kur žinojo sulauksiąs didžiausio atgarsio.

„Teroristas pasirinko Susą, nes tai svarbiausias turistų centras ir trečias pagal dydį šalies miestas. Įvykdysi išpuolį čia, o skausmą pajus visa valstybė“, – „Lietuvos rytui“ aiškino Y.Jaballah.

Kerštas už pažangą

„Islamo valstybės“ organizuotas išpuolis taip pat galėjo būti ir kerštas už neva išdavikišką Tuniso žvalgymąsi į demokratiškus Vakarus.

Juk Tunise po Arabų pavasario dar rusena demokratijos viltys, čia buvo surengti pirmieji demokratiniai prezidento ir parlamento rinkimai.

Demokratinė pažanga artino Tunisą su Vakarais taip, kaip nė vieną kitą revoliucinių permainų 2011 metais apimtą Šiaurės Afrikos regiono valstybę.

Libijoje karaliauja chaosas, Egiptą vėl valdo kariškiai, o Sirijoje liepsnoja pilietinis karas.

Teigiami pokyčiai Tunise suirutės ir chaoso siekiančiai „Islamo valstybei“ labai nepalankūs. Kuo daugiau musulmoniškoje šalyje nestabilumo ir nusivylimo, tuo labiau tikėtina, kad žmonės patikės džihadistais ir stos į radikalių kovotojų gretas.

„Islamistų grupės siekia, kad šalis subyrėtų. Todėl jie ir puola turizmą ir ekonomiką – dvi ašis, ant kurių laikosi Tunisas, – teigė tunisietis Hichemas Kamounas. – Ši ataka buvo suplanuota siekiant sugriauti įvaizdį, kurį mes susikūrėme, ir norint visam pasauliui parodyti, kad Tunisas nėra saugus ir klestintis.“

Taikiniais pasirinkdami turistus Susoje islamistai mėgino ir įbauginti Tuniso demokratines sąjungininkes, ir sukelti chaosą, sukurti nepasitikėjimo atmosferą pačioje šalyje.

Nelaimė turizmo sektoriui

Niekas negalėtų paneigti, kad ataka iš tiesų turės neigiamą poveikį Tunisui, ypač šalies turizmo pramonei, kuri tokia pat trapi kaip kortų namelis.

„Turizmas sudaro 6,5 proc. Tuniso bendrojo vidaus produkto. Šis skaičius atrodo nedidelis, bet sektorius darbo vietomis aprūpina 400 tūkst. žmonių. Galima tik įsivaizduoti, ką dabartinėmis aplinkybėmis reikštų padidėjęs nedarbo lygis.

Tai visiškai sustabdytų pažangą ir plėtrą, dėl kurių mes kovojome“, – sakė H.Sriha.

Padės vienybė ir Vakarai?

Tačiau net dabar tunisiečiai nepraranda vilties. Šalis tikisi, kad nelaimėje neliks viena.

„Išpuolių įtaka bus juntama ne vienoje srityje, tačiau viskas nebus taip blogai, kaip dažnai vaizduojama“, – „Lietuvos rytui“ aiškino „Tunisair“ pilotas Y.Jaballah. – Tunisas turi daugybės šalių paramą kovojant su terorizmu. Tokios valstybės kaip Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija ir JAV jau anksčiau pareiškė paramą Tuniso žmonėms kuriant demokratiją ir kovojant su teroristais.“

Vis dėlto nors Vakarai Tuniso demokratines pastangas sveikina, vargu ar šios valstybės padės šaliai išsaugoti turistų srautus.

Greičiau atvirkščiai – artimiausiu metu mėgins savo šalių piliečius apsaugoti nuo galimo pavojaus ir ragins į šalį nevykti.

Taip pamažu pastaraisiais metais atsigauti pradėję Tuniso kurortai vėl ištuštės.

Ilsėtis sugrįžo lietuviai

Į Tuniso kurortus per pastaruosius metus buvo pradėję grįžti ir lietuviai. Po Arabų pavasario Lietuvos kelionių organizatoriai kurį laiką poilsiauti šalyje nebesiūlė.

Turistus padrąsino dar ir tai, kad kaip tik tais metais, 2014-ųjų kovo pradžioje, Tunise buvo atšaukta nepaprastoji padėtis.

Tuo metu laikinai šalies premjero pareigas ėjęs Mehdi Jomaa visam pasauliui skelbė, kad terorizmo šalyje nebėra ir visi čia gali jaustis saugiai.

Akivaizdu, kad tokiais pareiškimais pradėta žarstytis per anksti, bet šaliai žūtbūt reikėjo susigrąžinti turistų srautus.

Poilsiautojai buvo priblokšti

Praėjusią vasarą po šalį keliavę lietuviai tikina, kad Tunise jautėsi saugiai. Iš kelionių organizatorių jie sulaukė tik perspėjimų saugotis kišenvagių.

„Gyvenome tarp Susos ir Monastyro. Į šiuos miestus galėjome važiuoti savarankiškai“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo pernai vasarą Tunise atostogavusi vilnietė Viktorija Tichomirova, kuri kelialapį įsigijo vienoje Lietuvos kelionių agentūrų.

„Jokių pavojaus signalų tuo metu nebuvo, o Susa pasirodė ramus kurortinis miestas, – prisimena V.Tichomirova. – Nebuvo nė užuominos, kad gali įvykti kas nors panašaus, todėl praėjusią savaitę kartu su sužadėtiniu išgirdę naujieną apie teroro aktą buvome labai nustebę.“

Turistė iš Lietuvos taip pat teigė, kad po pastarųjų įvykių vargu ar artimiausiu metu vyktų į Tunisą – nenorėtų rizikuoti.

Buvo pamėgę kurortą

Tingiomis, saulėtomis atostogomis viliojusi Susa buvo pamėgta ir poilsiautojų iš Lietuvos. Turizmo departamento duomenimis, Tunise iš viso poilsiavo 210 žmonių iš Lietuvos, o pačioje Susoje jų buvo kiek daugiau negu trečdalis – apie 80.

Laimei, viešbutyje „Imperial Marhaba“, kurio teritorijoje įvykdytas išpuolis, tuo metu nebuvo apsistojęs nė vienas lietuvis.

Kaip portalui lrytas.lt teigė „Novaturo“ atstovė Dovilė Zapkutė, agentūra siūlė kelialapius į šį prabangų penkių žvaigždučių viešbutį, bet jis niekada tarp tautiečių nebuvo itin paklausus.

Vasarą Tunisas ištuštės

Kitaip nei britų turistai, kurių šimtai susikrovė lagaminus jau išpuolio dieną, lietuviai išvykti iš Tuniso neskubėjo.

Jie baigė atostogas ir parskrido namo tik liepos 3-iąją – kaip ir buvo suplanuota jų kelialapiuose.

Vis dėlto kelionių rengėjai toliau rizikuoti žmonių saugumu nenori. Kelionių agentūra „Novaturas“ iki rugsėjo 10-osios nutraukė visas išvykas į Tunisą.

Taip pat pasielgė ir daugybė kitų turizmo organizatorių visoje Europoje. Prarastas vasaros sezonas, po kurio tunisiečiai tikėjosi skaičiuoti nemenką pelną, – smūgis į paširdžius Tunisui, kuris dar nespėjo atsitiesti po pastarųjų metų išbandymų.

Vis dėlto jei šalis sugebės atsilaikyti ir užkirsti kelią terorizmo grėsmėms, turistų kojos vėl mindys praėjusią savaitę krauju aplaistytą paplūdimį.

Juk smalsių keliautojų baimė netrunka amžinai. Jie anksčiau ar vėliau grįžta visur – net ir ten, kur kažkada siautėjo karas ar krito atominės bombos.

Turistai tapo pagrindiniu taikiniu

Susoje įvykęs teroro išpuolis – jau antrasis grupuotės „Islamo valstybė“ kirtis turistams per kelis šių metų mėnesius.

Kovo mėnesį Tuniso Bardo muziejuje buvo išžudyti 24 turistai, o dar apie 50 buvo sužeista. Artimųjų gedėjo žmonės iš Italijos, Ispanijos, Prancūzijos, Japonijos, Pietų Afrikos Respublikos, Lenkijos, Belgijos ir Rusijos.

Tąsyk automatais bei granatomis apsiginklavę užpuolikai įžengė į Bardo muziejų ir dalį lankytojų paėmė įkaitais.

Gyvi likę įkaitai buvo išvaduoti po to, kai saugumo pajėgos apsupo du užpuolikus ir vėliau juos nukovė.

Tuo metu prisiimdami atsakomybę už išpuolį, grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojai grasino: „Tai, ką jūs matėte, yra tik pradžia.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.