Žurnalas „Newsweek“ Lenkijoje apkaltintas antisemitizmu

Savaitraščio „Newsweek“ darbuotojai, aprašę naująjį Lenkijos prezidentą Andžejų Dudą, nesitikėjo, kad vos tik pasirodžius straipsniui redakcija bus kaltinama antisemitizmu ir puolama iš visų pusių. Kodėl?

„Newsweek“ įžeidė išrinktąjį Lenkijos prezidentą?<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Newsweek“ įžeidė išrinktąjį Lenkijos prezidentą?<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 10, 2015, 1:33 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 7:50 PM

Mat savo straipsnyje jie paminėjo, jog naujojo Lenkijos vadovo uošvis yra žydas. Tiesa, atsirado ir tokių, kurie kalbas apie antisemitizmą išvadino paranojiškais kliedesiais.

Nemalonumai dėl vieno žodžio

„Newsweek“ yra kaltinamas įžeidęs išrinktąjį Lenkijos prezidentą. Savaitraščio prašoma pasiaiškinti dėl savo žodžių. Leidinys  savo straipsnyje paminėjo, jog A.Dudos žmona turi žydiškų šaknų – jos tėvas yra žydas. Esą dėl to visos jos šeimos pasaulėžiūra stipriai skiriasi nuo išrinktojo prezidento, kurio bendravimas su uošviu taip pat galėjo turėti įtakos A.Dudos pasirinktai politinei krypčiai.

Teksto autoriai klausia: „Kodėl gi tuomet A.Duda prieš keliolika metu prisijungė prie „Laisvės sąjungos“? Ir čia pat patys atsako: „Ar tik A.Dudos politinėms pažiūroms įtakos neturėjo jo uošvis, žinomas poetas ir literatūros kritikas Julianas Kornhauseris, žydas, su kurio dukra A.Duda susituokė 1994 metais.

J.Kornhauseris viename savo eilėraštyje metė kaltinimus lenkams, dalyvavusiems žydų puldinėjimuose Kelcuose 1946 metais. Už tai jis pats susilaukė nemažai kritikos.

Toliau „Newsweek“ tekste rašoma, esą akivaizdu, jog J.Kornhauseriui niekada nebuvo pakeliui su „tipiniais“ konservatoriais, taip, kaip ir jo dukrai bei visai šeimai. Taigi daroma išvada, neva dėl to A.Duda turėjo sunkumų bendraudamas su žmonos gimine, ypač po to, kai nusprendė siekti prezidento posto.

Pasiūlė dingti iš viešumos

To užteko, kad kiltrų triukšmas. Vieni pirmųjų „Newsweek“ redakciją užpuolė žinomi Lenkijos žurnalistai broliai Jacekas ir Michalas Karnovskiai. Buvo netgi pasiūlyta parašyti oficialų laišką „Newsweek“ redaktoriui Vokietijoje, kuris itin jautriai reaguoja į bet kokias kalbas, susijusias su žydais.

Netylėjo ir politikai. Teisės ir Teisingumo partijos lyderis Jaroslavas Kačinskis netgi pareiškė, kad „Newsweek“ redakcija turėtų „dingti iš viešumos“.

Įdomu tai, kad J.Kornhauserio sūnui „Newsweek“ redakcijai pažerti kaltinimai pasirodė perdėti ir netgi juokingi. „Kaltinti teksto autorius vien dėl to, kad panaudojo žodį „žydas“ yra absurdiška.

Man atrodo, kad Lenkijoje yra kažkokia iškreipta antisemitizmo forma, pagal kurią nevalia sakyti „žydas“, nes tai yra įžeidimas“, – rašė J.Kornhauserio sūnus.

Varšuvos universiteto sociologas Robertas Sobiechas taip pat tvirtino, jog kritika „Newsweek“ redakcijai yra perdėta ir „patogi“ dešiniesiems politikams. Antrino jam ir „Newsweek“ redakcija: „mums metami kaltinimai yra absurdiški. Esame gerai žinomi dėl savo siekio kovoti su bet kokia diskriminacija, taip pat ir antisemitizmu“.

Tuo tarpu lenkų spauda dabar svarsto – ar pasakyti kam nors, kad jis yra žydas, yra įžeidimas? „Nematau nieko įžeidžiančio, jei kas nors parašo, jog vienas ar kitas žmogus yra žydas, užima vienokias ar kitokias pareigas. Čia nėra jokio antisemitizmo“, – situaciją komentavo Krokuvoje gyvenantis Tadeušas Jakubovičius, beje, taip pat turintis žydiškų šaknų.

Nors vyras nenorėjo komentuoti „Newsweek“ išplatinto teksto, tačiau atkreipė dėmesį, kad svarbu yra žinoti, kas, kada ir kokiu tikslu pavartoja žodį „žydas“.

Apie tai kalba ir prof. Jacekas Leociakas iš Holokausto tyrimų centro. „Reikia atskirti nacionalistinę paranoją nuo viešosios kalbos diskurso. Kaltinimai dėl vieno sakinio, kuris buvo parašytas straipsnyje, yra absurdiški“, – tikino profesorius.

Tas sudėtingas žodis

J.Loeciako teigimu, triukšmas, kilęs dėl straipsnio apie Lenkijos prezidentą, atskleidė daug didesnę problemą. Esą viskas dėl vieno žodžio „žydas“, kuris Lenkijoje turi neigiamą atspalvį. „Šis žodis sukelia labai daug neigiamų emocijų lenkams dėl lenkų ir žydų santykių praeityje. Todėl dabar bet kokia kaina stengiamasi jo vengti taip, tarsi pats žodis smirdėtų.

Todėl turime žmonų, kurie išgirdę žodį „žydas“ puola į paniką. Juolab tuomet, kai jį panaudoja politinis oponentas. Kalbant apie „Newsweek ir brolius Karnovskius, viskas yra paprasta – jie patys yra kupini antisemitizmo ir dėl to apie tai kalba“, – aiškino J.Loeciakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.