Popiežius Pranciškus aplankė Paragvajaus lūšnyną

Ragino siekti meilės, o ne naudos sau

Popiežius Pranciškus sekmadienį apsilankė viename Paragvajaus lūšnyne.<br>AP nuotr.
Popiežius Pranciškus sekmadienį apsilankė viename Paragvajaus lūšnyne.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 13, 2015, 9:24 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 2:26 PM

Kelionės po tris Pietų Amerikos šalis paskutinę dieną surengtas vizitas pabrėžė dažnai pontifiko išsakomus raginimus kovoti su skurdu, nelygybe ir korupcija.

Šiaurės Banjado lūšnynas sostinėje Asunsjone dažnai užliejamas šalimais tekančios upės potvynių, o daugelis to rajono gyventojų ten atsidūrė, kai buvo iškeldinti stambiųjų žemvaldžių iš teritorijų kitose šalies vietose.

Pastaraisiais metais Paragvajaus, turinčio apie 7 mln. gyventojų, ekonomika sparčiai augo, bet 40 proc. žmonių tebegyvena skurde.

Šiaurės Banjado gyventojai faktiškai yra neteisėtai užėmę savivaldybei priklausančią žemę, bet nori įgyti teisę ten pasilikti. Popiežius atrodė linkęs kalbėti apie šį klausimą be užuolankų.

„Negalėčiau būti su jumis nebūdamas jūsų žemėje. Jūsų žemėje“, – pabrėžė Pranciškus.

Pontifikas užsuko į kelis to rajono namus ir palaimino ten gyvenančias šeimas.

„Akimirką sudrebėjau; man pašiurpo oda – ir nežinojau, ką pasakyti“, – apie Katalikų Bažnyčios vadovo vizitą pasakojo 50-metė Carmen Sanchez, pagaminusi tradicinių valgių.

Jos kaimynė Silvia Sanchez sakė naujienų agentūrai AFP: „Tikiuosi, kad po šio vizito vyriausybė suteiks pagalbą, kuri čia reikalinga.“

Po to apsilankymo Pranciškus aukojo mišias netoliese esančioje karinėje bazėje, kur milžiniška minia susirinko pažliugusiame lauke pasiklausyti pontifiko kalbos ant pakylos, išpuoštos įmantriais raštais iš tūkstančių kukurūzų burbuolių.

Ragino siekti meilės, o ne naudos sau

Vatikano atstovas Federico Lombardi sakė, kad apie 1 mln. maldininkų dalyvavo tose mišiose, per kurias popiežius ragino tikinčiuosius siekti meilės, o ne naudos sau.

„Svarbiausia nusigręžti nuo savanaudiškumo, konflikto, susipriešinimo ir viršenybės kelio, bet rinktis gyvenimo, dosnumo ir meilės kelią“, – pabrėžė pontifikas.

Tarp maldininkų buvo Pranciškaus gimtosios Argentinos prezidentė Cristina Kirchner ir Paragvajaus prezidentas Horacio Cartesas.

Per jau devintąją savo kelionę į užsienį pontifikas išsakė kai kurių įsimintinų pareiškimų.

Šeštadienį 78 metų Pranciškus pasmerkė korupcijos rykštę, įvardijęs ją „liaudies gangrena“. Paragvajus yra viena neturtingiausių Pietų Amerikos šalių, o kyšininkavimas joje labai išplitęs, nors pontifikas pažymėjo, kad ši problema yra aktuali visam pasauliui.

Jis taip pat pasisakė prieš ideologijas, o per ankstesnius vizitus Ekvadore ir Bolivijoje kvietė išnaikinti skurdą, kuris taip pat yra šio regiono rykštė, ir apgailestavo dėl mūsų dienų vartotojiškos visuomenės.

Turto kūrimas neturėtų „nešti naudą tik nedaugeliui“, Šventasis Tėvas pabrėžė šeštadienį, aiškindamas, kad gerovė turi būti užtikrinta „kiekvienam piliečiui be išimčių“.

Jis taip pat ragino politikos lyderius „neaukoti žmonių gyvybių ant pinigų ir pelno altoriaus“.

Pranciškus taip pat pasiuntė istorinę susitaikymo žinią, ketvirtadienį atsiprašęs Bolivijos indėnų dėl nusikaltimų, įvykdytų prieš juos per šimtmečius Katalikų Bažnyčios vardu.

„Buvo įvykdyta labai sunkių nusikaltimų prieš Amerikos vietos žmones Dievo vardu“, – sakė pontifikas.

Sekmadienio vakarą Pranciškus išskrido iš Paragvajaus į Romą, bet dar sugrįš į Lotynų Ameriką rugsėjį, kai aplankys Kubą pakeliui į Jungtines Valstijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.