Kodėl Estijos prezidentas nebijo Rusijos grėsmės?

Nors perspėjimų, kad Baltijos šalys bus kitas Maskvos taikinys, netrūksta, estai sugeba išlikti ramūs. Jie toliau vysto savo technologijų sektorių, rūpinasi pažanga ir, nors yra dėkingi vakarams, siūlo nesielgti su jais taip, lyg šie būtų pacientai psichologo kabinete.

T.H.Ilvesas teigia, kad jo šaliai – itin svarbi technologinė pažanga.<br>AFP nuotr.
T.H.Ilvesas teigia, kad jo šaliai – itin svarbi technologinė pažanga.<br>AFP nuotr.
T.H.Ilvesas teigia, kad jo šaliai – itin svarbi technologinė pažanga.<br>AFP nuotr.
T.H.Ilvesas teigia, kad jo šaliai – itin svarbi technologinė pažanga.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jul 23, 2015, 2:48 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 11:52 AM

Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas nelinkęs diskutuoti vien tik apie galimą Rusijos grėsmę, kuri kyla po šios šalies įvykdytos Krymo aneksijos. Daug labiau jam rūpi Estijos technologinė pažanga ir pasiekimai, rašo „Reuters“.

Ateidamas į prezidento postą jis žadėjo paversti Estiją „dar viena nuobodžia Skandinavijos šalimi“, todėl dabar daugiausiai dėmesio skiria technologijoms. Jis nori paversti Estiją technologijų pradininke, kad išgelbėtų likusią Europą nuo biurokratijos ir pažangos baimės.

Nuo gruodžio Estijos vyriausybė pakvietė žmones registruotis ir tapti šalies „skaitmeniniais gyventojais“. Pagal šią šią programą žmonės iš viso pasaulio, nesvarbu, kur jie gyventų, gali atsidaryti banko sąskaitą arba pradėti savo verslą Estijoje.

Pasak Estijos vyriausybės atstovo Taavi Kotkos, „skaitmeniniais gyventojais“ užsiregistravę sistemoje tapo 3,68 tūkst. žmonių. 2,44 tūkst. gavo tapatybės kortelę su elektroniniu parašu, o dar 20 tūkst. jos laukia.

„Jei pavėžėjimus siūlanti „Uber“ neturi automobilių, o kambarių nuomos programa „Airbnb“ jokio nekilnojamo turto, kodėl Estija su „skaitmeniniais gyventojais“ negali tapti didžiausia pasaulio šalimi“, – kalbėjo T.Kotkos.

Šaliai atgavus nepriklausomybę, bankininkystės ir viešųjų paslaugų tiekimą reikėjo sukurti nuo pačių pagrindų, o elektroniniai sprendimai atrodė pigiausi. Dabar estai balsuoja ir moka mokesčius internetu. Popierius dingo iš ministrų susitikimų, o šie deda parašus naudodamiesi nešiojamaisiais kompiuteriais ir planšetėmis.

„Sukurti individo elektroninę tapatybę yra raktas į elektroninės valdžios saugumą“, – kalbėjo šalies prezidentas T.H.Ilvesas.

Kalbėdamas apie galimas Rusijos grėsmes regionui T.H.Ilvesas atrodo ramus ir nėra linkęs skambinti pavojaus varpais.

Esą rusai sudaro apie ketvirtadalį Estijos populiacijos, didelė dalis jų neturi Estijos pilietybės, tačiau visų padėtis yra gera.

„Rusų bendruomenės integracija vyksta pakankamai gerai – geriau, nei kas galėjo įsivaizduoti“, – kalbėjo T.H.Ilvesas.

Estijos prezidentas pasakojo, kad rusas angliakasys Estijoje uždirba 10 kartų daugiau, nei tą patį darbą dirbantis jo kolega Rytų Ukrainoje.

„Paskutiniai žmonės, kurie nori prisijungti prie Rusijos gyvena Narvoje“, – teigė prezidentas, turėdamas galvoje labiausiai į Rytus nutolusį Estijos tašką prie Rusijos sienos.

Estijos saugumu rūpinasi ir Vakarai. Rugsėjį čia apsilankė JAV prezidentas Barackas Obama norėdamas parodyti, kad NATO neišsižadės savo naujausių narių.

O šį birželį JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris Taline paskelbė, kad JAV ginkluotė bus dislokuota Baltijos šalyse, įskaitant Estiją.

„Man nepatiko vienas terminas – „užtikrinimas“. Mes nesame pacientai ant psichologo sofutės, – sakė T.H.Ilvesas. – Mes nesame susirūpinę. Mums reikia padirbėti dėl atgrasymo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.