M. Chodorkovskis atskleidė, kada pasitrauks V. Putinas

Karas – tikėtinas scenarijus, kurio gali imtis neprognozuojamas Rusijos vadovas, o Baltijos šalys galėtų būti vienu Maskvos taikinių. Taip kalbėjo buvęs naftos magnatas Michailas Chodorkovskis ketvirtadienį naujienų portale „Sobesednik“ išspausdintame interviu. Verslininkas ir prezidento Vladimiro Putino priešininkas nevengė kalbėti ir apie Rusijos bei Ukrainos konfliktą. Jis taip pat teigė žinantis, kas kaltas dėl B.Nemcovo mirties.

M.Chodorkovskis mato kelis Rusijos ateities scenarijus.<br>AFP nuotr.
M.Chodorkovskis mato kelis Rusijos ateities scenarijus.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 23, 2015, 12:45 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 1:27 PM

Kaip rašo „Sobesednik“, šiandien M.Chodorkovskis atsargiau renka žodžius nei prieš pusmetį, nes būdamas laisvėje jaučia pavojų. Vis dėlto šis opozicijos atstovas visuomet turi ką pasakyti, o jo turimos žinios apie Rusijos vidaus reikalus stebina.

Neseniai Rusijos tyrėjai pranešė svarstantys, ar pateikti kaltinimus M.Chodorkovskiui dėl Neftejugansko miesto mero nužudymo. Paklaustas, ką mano apie naujus kaltinimus, M.Chodorkovskis teigė, kad viskas – iš piršto laužta.

„Ši logika normaliam žmogui nesuprantama. Galbūt tai mėginimas šantažuoti“, – sakė M.Chodorkovskis.

Vis dėlto Kremliaus kritikas nevengė kalbėti ir apie galimus tolimesnius V.Putino veiksmus. Paklaustas, ar mano, kad karas – tikėtinas scenarijus, M.Chodorkovskis atsakė teigiamai.

„Aš įsivaizduoju kiek galima daugiau galimų scenarijų, nes V.Putinas dabar neprognozuojamas, neracionalus ir vargiai kontroliuoja pats save. Jis gyvena kitoje realybėje: ne ekonominėje, ne politinėje, dabar, manau, ji religinė.

Jis save aiškiai mato kaip „poamerikinio“ pasaulio lyderį. Jeigu jam atrodys, kad valdžios neįmanoma išsaugoti be karo, karas įmanomas“, – įsitikinęs M.Chodorkovskis. Tačiau, jo manymu, maža tikimybė, jog karas būtų branduolinis.

„Yra trys vietos, kur, mano nuomone, viskas gali prasidėti. Pirma, Ukrainoje: ten vyksta karinės operacijos tąsa – bene akivaizdžiausia versija. Antra, Baltijos šalyse, kur tęsiasi nenutraukiamos provokacijos. Ir trečia, Viduriniuosiuose Rytuose“, – sakė verslininkas.

V.Putino valdžios saulėlydis?

Kalbėdamas apie Rusijos vadovo reitingus M.Chodorkovskis užsiminė, kad V.Putino vadovavimo ciklas eina į pabaigą.

Rusija gyvena ilgus penkiolikos šešiolikos metų ciklus. Jaučiu, kad V.Putino ciklas pasibaigs 2015-aisiais. Ciklo pabaiga, žinoma, nereiškia, kad jis staigiai pasitrauks, – sakė M.Chodorkovskis. – Viskas pavirs į tai, kad jam ims nebeatleisti, kad visokie vyžotieji sustos į eilę, ir pretenzijos išaugs kaip lavina.“

„Man atrodo, kad labiausiai tikėtinas scenarijus yra V. Putino laimėjimas 2018-ųjų metų rinkimuose ir pasitraukimas po metų“, – spėliojo M. Chodorkovskis.

Kremliaus kritikas taip pat įvardijo, kas, jo nuomone, gali būti prezidento įpėdiniai. Jie esą jau parengti. Tai – Kremliaus administracijos vadovas Sergejus Ivanovas  ir Rusijos Federacijos Saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas.

M.Chodorkovskio teigimu, kuo V.Putinas ilgiau bus valdžioje, tuo didės šalies teritorinės dezintegracijos problema.

„Galiu pasakyti tik tiek: kuo ilgiau V.Putinas laikysis valdžioje, tuo didesni šio irimo šansai, nes prasidėjo visos problemos, o nė viena jų neišspręsta. Manau, didžiausias pavojus – iš Rusijos teritorijos“, – turėdamas galvoje neramumus Kaukazo ir Čečėnijos regionuose sakė M.Chodorkovskis.

Žino, kas nužudė B.Nemcovą

Kalbėdamas apie nužudytąjį Kremliaus kritiką B.Nemcovą, M.Chodorkovskis užsiminė žinantis, kas buvo jo žudikai.

Vyras taip pat teigia, kad nužudymo priežastis galėjo būti prezidentui išsakyti neigiami komentarai ir įžeidimai.

B.Nemcovas esą jį įžeidė pasakydamas, kad V.Putinas – beprotis. O šalies vadovas ėmėsi keršto.

„Ten visiški vagių papročiai, aš žinau, kad bosas, apie kurį taip pasakė, privalo keršyti. Antraip jis bus palaikytas (suprask pats kuo)“, – sakė M.Chodorkovskis.

Santykiai pasitaisys

Buvęs naftos magnatas teigia, kad laikui bėgant pasitaisys ir Ukrainos bei Rusijos tarpusavio santykiai.

„Jie bus geresni. Viskas užžels. Taip, kaip dabartinės takoskyros visuomenėje: jos dirbtinės, kultūriškos, jokio pilietinio karo iš tiesų neturime. Manau, kad jei dirbtinai nepūsime šių konfliktų, po trejų metų niekas neprisimins šios nesantaikos“, – tvirtino M.Chodorkovskis.

Paklaustas, kokie, jo manymu, būtų pagrindiniai žodžiai, tinkantys apibūdinti ateinančius penkerius šalies metus, M.Chodorkovskis ilgai atsakymo neieškojo.

„Na, žinoma, kad „kultūrinė revoliucija“, – atsakė M.Chodorkovskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.