Doruolį vaizdavusiam lordui atsirūgo šėlionės su prostitutėmis

Prižiūri kitų dorovę, o pats apkvaitęs smaginasi gėdingose orgijose su prostitutėmis. Į viešumą iškilusi lordo veidmainystė tapo skaudžiu smūgiu Jungtinės Karalystės Parlamento reputacijai.

Lordas J.Sewelas nuolat kalbėjo apie būtinybę elgtis dorai ir garbingai, tačiau tikrai nepriminė pavyzdingo politiko, kai pasidabinęs moteriška liemenėle linksminosi su prostitutėmis ir uostė kokainą.
Lordas J.Sewelas nuolat kalbėjo apie būtinybę elgtis dorai ir garbingai, tačiau tikrai nepriminė pavyzdingo politiko, kai pasidabinęs moteriška liemenėle linksminosi su prostitutėmis ir uostė kokainą.
Lordas J.Sewelas nuolat kalbėjo apie būtinybę elgtis dorai ir garbingai, tačiau tikrai nepriminė pavyzdingo politiko, kai pasidabinęs moteriška liemenėle linksminosi su prostitutėmis ir uostė kokainą.
Lordas J.Sewelas nuolat kalbėjo apie būtinybę elgtis dorai ir garbingai, tačiau tikrai nepriminė pavyzdingo politiko, kai pasidabinęs moteriška liemenėle linksminosi su prostitutėmis ir uostė kokainą.
Bendruomenių rūmų pirmininkas J.Bercow mėgsta prabangius pasivažinėjimus tarnybiniu automobiliu.
Bendruomenių rūmų pirmininkas J.Bercow mėgsta prabangius pasivažinėjimus tarnybiniu automobiliu.
Daugiau nuotraukų (3)

Jorūnė Kazlauskaitė („Lietuvos rytas“)

2015-08-01 21:48, atnaujinta 2017-10-19 19:55

Jungtinės Karalystės politikai mėgsta puikuotis savo parlamentu. Esą tai pats tikriausias, geriausias modelis ir pavyzdys, kaip turi būti vykdoma politika demokratinėje šalyje, rašo „Lietuvos rytas“.

Tačiau senas tradicijas turintį parlamentą vienas po kito krečia skandalai. Jie atskleidžia aukščiausio lygio politikų veidmainiavimą ir teršia visuomet garbingai pateikiamą parlamentarų reputaciją.

Pirmiausia britus papiktino Bendruomenių Rūmų pirmininkas Johnas Bercow, kuris švaistė valstybines lėšas.

O dabar skaudų smūgį britų savigarbai sudavė Lordų Rūmų pirmininkės pavaduotojas Johnas Sewelas.

Moteriška liemenėle pasidabinęs ir nuo prostitutės krūtų kokainą uostantis politikas viešai išplatintose nuotraukose tikrai nepriminė pavyzdingo, solidaus britų lordo.

Aukščiausio lygio veidmainis

Lordas J.Sewelas laikytas britiško santūrumo etalonu, jis visuomet atrodė pavyzdingas ir pasitempęs. Dar ironiškiau tai, kad Lordų Rūmuose jis buvo atsakingas už jų narių elgesio standartus ir etiką.

Bet šią savaitę visa Jungtinė Karalystė pamatė visiškai kitą, neparadinį 69-erių lordo J.Sewelo veidą ir jau spėjo sugalvoti dabar jau iš pirmininkės pavaduotojo pareigų atsistatydinusiam politikui pravardę – Lordas Koksas.

Taip jis buvo pramintas po to, kai britų dienraštis „The Sun“ išspausdino labai iškalbingas ir daugeliui ilgam atmintyje įstrigsiančias J.Sewelo linksmybių nuotraukas.

Jose matyti, kaip britų Parlamento orumą turėjęs įkūnyti lordas linksminasi su dviem prostitutėmis ir svaiginasi uostydamas kokainą.

Septintąją dešimtį baigiantis vyriškis, kuris yra vedęs ir turi keturis vaikus, linksmybių metu buvo pasipuošęs prostitučių oranžine liemenėle ir apsivilkęs juodą odinį moterišką švarką.

Nuotraukose, iškirptose iš vaizdo įrašo, buvo matyti, kaip vyras susuka penkių svarų banknotą į tūtelę ir per ją nuo moters krūtų šniaukščia baltus miltelius, kuriuos pats vadina „Coca-Cola“.

Pagarba Parlamentui sumenks

Tokie visą žiniasklaidą apskrieję vaizdai J.Sewelo reputaciją nuskandino į iki tol dar neregėtas žemumas.

Bet kartu su savimi lordas tempiasi ir Parlamentą, į kurio narių savigarbą ir viešai deklaruojamas vertybes šių dienų britai žiūri kaip niekada skeptiškai.

Apklausos rodo, kad visuomenė nepasitiki šalies valdžia.

Su prostitutėmis besisvaiginantis lordas bene didžiausią dėmę užtraukė Lordų Rūmams. Jų nariai, priešingai nei Bendruomenių Rūmų deputatai, yra skiriami karalienės, kuri tvirtina premjero pasiūlymus, arba lordų titulus paveldi. Šių Parlamento rūmų atstovai garbingą titulą išlaiko visą gyvenimą.

Dabar Jungtinėje Karalystėje Lordų Rūmai išaugę iki beveik 800 narių, nes premjeras nuolat papildo juos sau naudingais politiniais lobistais.

Manoma, kad iki 2020-ųjų šis skaičius išaugs iki tūkstančio.

Toks skaičius lordus išlaikantiems britams atrodo gerokai per didelis. O po šio skandalo imta svarstyti, ar tikrai visi nariai tokio titulo verti.

„Man labai gėda dėl to, ką padarė J.Sewelas, nes jis užtraukė rūmams blogą reputaciją“, – kalbėjo Lordų Rūmų atstovė Betty Boothrood.

Taip pat reagavo ir dabartinė Lordų Rūmų pirmininkė baronienė Frances D’Souza, kuri J.Sewelo elgesį pavadino „šokiruojančiu ir nepriimtinu“ ir pridūrė, kad dėl jo elgesio bus kreiptasi į policiją.

Laukia gėdingas procesas

Tiesa, vos spaudoje sušmėžavo jo oranžinė liemenėlė, orgijų mėgėjas J.Sewelas pats atsistatydino iš Lordų Rūmų pirmininkės pavaduotojo pareigų.

„Lordų Rūmai yra efektyvi, gyvybiškai svarbi, bet nuvertinta mūsų politinės sistemos dalis.

Tikiuosi, kad mano sprendimas padės sumažinti ir pataisyti žalą, kurią padariau šiai man brangiai institucijai“, – atsistatydindamas apgailestavo J.Sewelas.

Dabar J.Sewelui, kuris prostitutėms aiškino, jog jam sumokama tik už tai, kad pasirodytų, siūloma apskritai pasitraukti iš Lordų Rūmų. Jo taip pat laukia nemalonus policijos tyrimas.

„Kai paaiškės tyrimo rezultatai, aš apsvarstysiu savo ilgalaikę poziciją“, – apie galimą lordo privilegijų atsisakymą kalbėjo reputaciją susiteršęs J.Sewelas.

Bene ironiškiausiai dabar atrodo šio lordo prieš dvi savaites paskelbtas straipsnis, kuriame jis gyrėsi, kaip Lordų Rūmai stengiasi užtikrinti nepriekaištingą savo narių reputaciją.

Jis tikino, kad vos keli nariai sulaužė taisykles, o dauguma supranta, jog viskas prasideda nuo savigarbos. Bet kitų elgesį stebėjęs J.Sewelas sugebėjo vienas užtraukti gėdą visiems aštuoniems šimtams lordų.

Neatlieka savo pareigų

Tiesa, gal ir nereikėtų bendro vardiklio – Lordų Rūmuose tikrai yra atsakingų, pilietiškų narių, kurie dirba svarbų darbą.

Tačiau britams atrodo, kad jų kur kas mažiau, palyginti su tais, kuriems rūmai atrodo tartum koks prabangus uždaras pietų klubas ir kasdienis laisvai prieinamų viešųjų lėšų šaltinis.

Greitai keturženkliu tapsiantis narių skaičius britams atrodo visiškai absurdiškas.

Net Lordų Rūmų posėdžių salėje tėra 400 vietų. Įstatymų leidybos aparatas toks didelis, kad jį lenkia jau tik Kinija.

Lordo J.Sewelo nuopuolis tik dar kartą parodo, kad Lordų Rūmai iš gerbiamos, tradicinės institucijos dažnai virsta viešų patyčių objektu.

Iš šalies atrodytų, kad visas šis skandalas, kuris perėjo į platesnius svarstymus apie institucijos reikšmę ir funkcijas, yra tik dar viena žiniasklaidos keliama audra stiklinėje.

Tačiau lordas J.Sewelas nebuvo eilinis rūmų narys, o antras pagal svarbumą. Be to, Lordų Rūmai nėra paprasta institucija, čia privatus ir viešas lordų gyvenimas labai susiję.

Gero elgesio nenustato

Juk paties J.Sewelo sudarytame naujajame Lordų Rūmų narių elgesio kodekse numatyta ir aptarta, kad institucijos nariai turi elgtis garbingai.

Vis dėlto kodekse niekur nėra reglamentuota, ką sąvoka „garbingas elgesys“ apskritai reiškia. Taip lordų garbė tampa labiau tuščia sąvoka – be turinio.

Arba dar kitaip – mėginimu pasipuikuoti tradiciniu britiškumu. Mat, kaip rašoma pačiame kodekse, ši sąvoka „niekada nebuvo paaiškinta ir jai nereikia paaiškinimo, nes garbingas elgesys yra paveldimas per Lordų Rūmų kultūrą ir tradicijas“.

Regis, J.Sewelo pavyzdys puikiai parodo, kad ne visi šiandieniniai nariai šį moralės paveldą išsaugojo. Ir pačiam lordui atrodė nevisiškai aišku, ar jis kaip nors pažeidė kodeksą.

„Klausimas, ar mano elgesys pažeidė elgesio kodą, yra svarbus, bet išskirtinai techninis“, – teigė J.Sewelas.

Kitaip tariant, vyrui atrodė ginčytina, ar lordo atlyginimo leidimas narkotikams ir prostitutėms, kurioms jis į šuns dienas dėjo kitus šalies politikus, tikrai yra negarbingas elgesys.

Minėti skandalo nedrįsta ir kiti Lordų Rūmų nariai. Vos keli jų ryžosi pakomentuoti J.Sewelo naktines orgijas, o visi kiti viešai apie tai nekalbėjo – tarsi koks uždaras, slaptas klubas.

Užtat žiniasklaidoje apie J.Sewelo nuotykius kalbėta itin daug. Tai parodo dar ir tai, kad Jungtinė Karalystė turi pokyčių Lordų Rūmuose poreikį.

„Penkias dienas stovėjusi šampano taurė“, – toks kažkada Lordų Rūmams skirtas apibūdinimas tinka ir dabar. Skandalų virtinė baigia nuplėšti senų tradicijų ir aukštos politinės kultūros institucijos garbę.

Rūmų pirmininkas pėsčias nevaikšto

Bendruomenių Rūmų pirmininko J.Bercow (nuotr.) atvejis mažiau spalvingas nei lordo J.Sewelo. Nors žiniasklaida detaliai atskleidė, kaip J.Bercow švaistė mokesčių mokėtojų pinigus, parlamentaras nepatiria spaudimo atsistatydinti.

Kaip tvirtina spauda, J.Bercow 2013–2014 m. dažnai piktnaudžiaudavo brangiai kainuojančiu tarnybiniu automobiliu. Prašydavo vairuotojo jį vežioti, net jei renginys vykdavo už poros žingsnių.

Jis taip pat išleido 13 tūkst. svarų sterlingų (18,5 tūkst. eurų) kelionei į Australiją, kur kalbėjo šios šalies Parlamente. Brangias keliones be aiškaus tikslo Bendruomenių Rūmų pirmininkas rengė ir į Naująją Zelandiją, Mianmarą (Birmą), Pietų Afrikos Respubliką, JAV, Suomiją ir Austriją.

Be to, žurnalistai išsiaiškino, kad J.Bercow leido šimtus svarų iš mokesčių mokėtojų kišenės vaišindamas savo bendražygius iš Konservatorių partijos.

Tačiau J.Bercow atstovai jį teisina: esą Bendruomenių Rūmų pirmininkas turi svarbių pareigų, o dažnos šimtus svarų kainuojančios jo kelionės – politiko darbo dalis.

„Vienos pirmininko pareigų yra atstovauti Bendruomenių Rūmams namuose ir užsienyje. Jis dalyvauja buvusių parlamentarų laidotuvėse ir minėjimuose. Pirmininkas taip pat atsakingas už skatinimą domėtis Parlamento veikla. Todėl jis dažnai keliauja po universitetus, labdaros ir kitas organizacijas visoje Jungtinėje Karalystėje ir aiškina, kaip dirba Bendruomenių Rūmai“, – tikino J.Bercow atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.