Švedijoje prostitute dirbanti lenkė: „Mes nedarome nieko blogo“

Švedijoje parduoti kūną legalu, tačiau pirkti jį – draudžia įstatymai. Ką šis, daugiau nei 15 metų šalyje galiojantis įstatymas, lėmė švedams? Ir ką apie tai mano pačios šalies prostitutės?

Švedija skaičiuoja, kad paskelbus parsidavinėjimą legaliu, gatvės prostitucija sumažėjo per pusę.<br>Reuters/Scanpix asociatyvioji nuotr.
Švedija skaičiuoja, kad paskelbus parsidavinėjimą legaliu, gatvės prostitucija sumažėjo per pusę.<br>Reuters/Scanpix asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 20, 2015, 11:25 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 7:55 PM

29-erių lenkė Cora prostitute dirba jau dešimtmetį. Daugiausiai – Švedijoje, tačiau jos klientai išsibarstę visame pasaulyje, rašo „The Independent“.

Neseniai pirmą kartą per visą jos patirtį dėl sekso pirkimo buvo suimtas klientas. Policija jį areštavo prostitutės akyse, o šią apibėrė kandžiais žodžiais.

„Mums tai buvo didžiulis „oho“. Taip įvyko pirmą kartą, – tikino Cora.- Man buvo labai gaila. Jis buvo labai mielas vaikinas, o dabar gaus nuo mėnesio iki pusės metų kalėjimo. Be tai ne blogiausia: visi žinos, ką jis padarė. Čia juk Švedija“.

Prostitutėms mažiau problemų

1999-aisiais Švedija tapo pirmąja valstybe, kuri paskelbė, kad pirkti sekso paslaugas – kriminalinis nusikaltimas, tuo tarpu pardavinėti kūną – legalu.

Vėliau tokį patį modelį priėmė ir Norvegija, Islandija, o visai neseniai ir Kanada bei Šiaurės Airija.

Dėl tokių įstatymų prostitutės Švedijoje bausmės nesusilaukia, nebent pareigūnų sugėdinimas ir buto, kurį nuomojasi, savininkų atstūmimas.

„Mums (prostitutėms) yra tik viena problema, – pasakoja savo kūną pardavinėjanti Cora.- Mes prarandame butą ir tenka ieškotis naujo. Mes pačios nepadarome nieko blogo“.

Moteris pasakoja, kad Švedijoje užsiiminėti sekso verslu daug saugiau, nei, pavyzdžiui, Katare, kur Cora kartais uždarbiauja. Šioje valstybėje už kūno pardavinėjimą gresia 25-eri metai kalėjimo.

„Daugybė mūsų draugių vis dar yra kalėjime, – tikino moteris. – Žinoma, tai labai pavojinga. Bet dirbdamos savo darbą ten (Katare) labai gerai užsidirbame“.

Siūlo įteisinti prostituciją

Prostitutės teigimu, Švedijos modelis duoda priešingus rezultatus, nei valdžia tikisi.

„Vokietijoje tai legalu, taip pat ir Šveicarijoje ir Graikijoje. Ir visi laimingi, niekas neturi jokių problemų“, – aiškino Cora.

Moteris labai palaiko organizacijos „Amnesty International“ pasiūlymą panaikinti vadinamąjį „švedišką modelį“ ir prostituciją paversti visiškai legaliu verslo santykiu.

„Manau, kad jie elgiasi labai gerai ir tikiuosi, kad jiems pavyks kažką pakeisti“, – „Amnesty International“ planų sėkme tiki moteris.

Kitą savaitę beveik 500 „Amnesty International“ atstovų susirinks aptarti, ar ginti pasiūlymą, kuriuo visos pasaulio šalys kviečiamos iš nusikaltimų sąrašo išbraukti „sąmoningą sekso paslaugų teikimą mainais už atlygį“.

Toks „Amnesty International“ pasiūlymas jau spėjo sukelti didžiulę audrą. Juo piktinosi tokios gerai žinomos moterys kaip Meryl Streep, Kate Winslet, Emma Thompson ir Lena Dunham. Visos jos parašė laišką ragindamos grupę idėjos atsisakyti.

Esą tokiu sprendimu būtų paskatintas moterų pardavinėjimas, viešnamių verslas ir prekyba kūnu, o milžiniška sekso industrija suklestėtų.

Tarptautinės sekso kelionės

Tiesa, šis verslas plėtojasi tarptautiniu mastu ir dabar. Cora ir jos kolegė Paula skraido į Daniją, Norvegiją, Suomiją, Vokietiją, Katarą, Dubajų ir Singapūrą.

Ten išsinuomoja būstą dviems savaitėms ir paskelbia reklamą internete. Vienintelė išimtis – Dubajus, nes čia merginas paviešėti pasikviečia milijardierius.

„Jei užsibūni per ilgai, nesulauki jokių klientų. Turi būti „šviežia“,- aiškino Cora.- Aš esu vertėja, nes kalbu aštuoniomis kalbomis, o ji vairuoja. Tai – komandinis darbas“.

Pažvelgus į Corą, niekada neatspėtum , kuo moteris verčiasi. O apie savo darbą ji pasakoja taip pakiliai ir džiaugsmingai, kad atrodo, jog tai – pramoga.

Savo paslaugas ji reklamuoja vienoje Švedijos sekso paslaugų svetainėje. Vis dėlto nemažai prostitučių savo klientų ieško tiesiog gatvėse.

Tiesa, Švedija skaičiuoja, kad paskelbus parsidavinėjimą legaliu, gatvės prostitucija sumažėjo per pusę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.