Karo kamuojama Ukraina mini Nepriklausomybės dieną

Pirmadienį Ukrainoje minima šalies Nepriklausomybės diena. Konflikto kamuojama valstybė šiemet švenčia kukliau, o virš linksmybių kybo ir didesnės Rusijos grėsmės šešėlis.

„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 24, 2015, 10:32 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 5:32 AM

Šiandien Kijevas švęs, tačiau tai, ar minėjimas suvienys, ar suskaldys šalį, yra ginčytinas klausimas. Apie didesnę neramumų grėsmę įspėjo ir šalies vadovas.

Prezidentas Petro Porošenka pastarosiomis savaitėmis paaštrėjusią situaciją Donecko regione taip pat siejo su artėjančia rugpjūčio 24-ąja.

Savaitgalį kreipdamasis į karius Čuhujive jis padėkojo už tarnybą.

„Dėl jūsų Rusijos puolimo kaina taip išaugo, kad privertė praregėti net ir labiausiai apsnūdusius. Tačiau tai neapsaugo mūsų nuo stambios atakos Rytuose, o jos tikimybė išaugo ir dėl Nepriklausomybės dienos“, – „Interfax“ citavo Charkovo regione apsilankiusį prezidentą.

P.Porošenka niūriai spėjo, kad konfliktai Rytų Ukrainoje tęsis dar dešimtmečius, dėl to kuo daugiau ukrainiečių turi gauti karinį parengimą.

Pagrindinis šventės minėjimas pirmadienį vyko Kijeve. Čia, kaip įprasta, prezidentas padėjo gėlių ant svarbių istorinių asmenybių kapų. Visos Ukrainos miestuose ir kaimeliuose pirmadienį vyksta pamaldos, koncertai ir renginiai.

Šiemet Kijeve buvo atsisakyta įprasto karinio parado, iki šiol vykdavusio Nepriklausomybės aikštėje – toje pačioje vietoje, kurią 2013 metų pabaigoje užėmė Maidano protestuotojų barikados.

Ekonominiai sunkumai lėmė tai, kad nei tankų, nei karinių lėktuvų Kijevas šiandien neišvydo. Kiekvienas parodomasis naikintuvo skrydis atsieina nemažai o tokių pinigų dabar valdžia sau negali leisti.

Vietoj karinės technikos demonstravimo buvo organizuojamas nepriklausomybės žygis miesto gatvėmis.

Renginys neapsiėjo be 2,3 tūkst. Ukrainos vyriausybės karių ir Gynybos ministerijos akademijos kariūnų marširavimo.

Kariai šiemet žygiavo kitaip nei anksčiau. Gatvėmis kariai žengė sustoję būriais, kaip įprasta NATO šalims narėms, skelbia liga.net.

Taip pat atsisakyta ir demonstratyvaus ginklų iškėlimo į viršų. Ukrainiečiai ėjo juos nuleidę žemyn.

Ukrainos Aukščiausioji Rada 1991 metų rugpjūčio 24 dieną priėmė šalies Nepriklausomybės deklaraciją.

1991 metais buvo švenčiama ir kita Nepriklausomybės diena – liepos 16-oji, taip minint vienerius metus nuo to, kai pirmąkart išrinktas Ukrainos SSR parlamentas paskelbė apie valstybės atkūrimą.

Tačiau vėliau, norint pabrėžti nepriklausomybės akto svarbą, nacionalinė šventė buvo perkelta į rugpjūčio 24-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.