Rusijos užkampio valdžia veikė tarsi mafija

Rusijos Komijos Respublikoje suimta 20 žmonių gauja. Pats faktas nebūtų išskirtinis, jei ne viena itin svarbi aplinkybė – už grotų atsidūrė visa šio regiono vadovybė, įskaitant ir patį gubernatorių.

Suimti ir Komijos Respublikos gubernatorius V.Gaizeris, ir dar keliolika regiono valdininkų bei verslininkų.<br>„RIA novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Suimti ir Komijos Respublikos gubernatorius V.Gaizeris, ir dar keliolika regiono valdininkų bei verslininkų.<br>„RIA novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

2015-09-24 10:13, atnaujinta 2017-10-14 05:20

Šeštadienio talka – taip Rusijos spauda pavadino Maskvos Basmanų rajono teismo sprendimą sankcionuoti Komijos Respublikos, vieno didžiausių šalies šiaurinių regionų, aukštų valdininkų ir verslininkų suėmimą.

Kaip per televiziją pareiškė Rusijos tyrimų komiteto atstovas generolas Vladimiras Markinas, visi suimtieji priklausė organizuotai nusikalstamai grupuotei, kuri užsiėmė finansinėmis machinacijomis ir švaistė valstybės turtą.

„Galima drąsiai kalbėti apie milijardus rublių.

Bet tikslus skaičius kol kas neįvardijamas, jis bus nustatytas tyrimo metu“, – pabrėžė generolas V.Markinas.

Įdomu kitkas – turto grobstytojų asmenybės.

Tyrėjai skelbia, kad suimtųjų grupė Komijos Respublikoje veikė nuo 2006-ųjų – beveik dešimt metų.

O jai vadovavo pats regiono gubernatorius Viačeslavas Gaizeris, kuris nuo 2003 metų ėjo regiono finansų ministro pareigas, o 2010- aisiais, pasiūlius tuomečiam Rusijos prezidentui Dmitrijui Medvedevui, tapo Komijos Respublikos gubernatoriumi.

Paėmė daug brangių laikrodžių

Tarp nusikaltėlių – gubernatoriaus pavaduotojas Aleksejus Černovas, Valstybės tarybos pirmininkas Igoris Kovzelis, vyriausybės pirmininko pavaduotojas Konstantinas Romadanovas.

Taip pat – regiono administracijos informacijos valdybos vadovas Pavelas Maruščiakas, Komijos Respublikos investicinių projektų paramos fondo vadovas Igoris Kudinovas ir kiti stambūs valdininkai bei verslininkai.

Rusijos tyrimų komiteto ir Federalinės saugumo tarnybos (FST) operatyviniai darbuotojai per dvi dienas atliko daugiau nei 80 kratų suimtųjų tarnybiniuose kabinetuose ir namuose.

Paimtos didžiulės grynųjų pinigų rubliais ir užsienio valiutomis sumos, daugiau nei 60 kilogramų juvelyrikos dirbinių, 150 prabangių laikrodžių, finansiniai pagrobtų ir jau legalizuotų aktyvų dokumentai.

Pavyzdžiui, iš tarnybinio V.Gaizerio kabineto paimtas seifas su pinigais, brangių laikrodžių kolekcija, lengvatinio apmokestinimo bendrovių Kipre ir Seišeliuose dokumentai bei projektai lėktuvams „Bombardier“ ir „Hawker“ įsigyti.

Kodėl būtent V.Gaizeris?

Tai nėra pirmoji „gubernatoriškoji“ byla Rusijoje, bet precedento pagal mastą nėra – be vadovybės liko visas regionas.

Politologo Aleksejaus Makarkino nuomone, dabartinius suėmimus galima palyginti tik su praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio „uzbekiškąja byla“.

Tuomet Kremlius, siekdamas pakelti centrinės valdžios autoritetą, pradėjo kovoti su amoraliu ir visuomenės pasipiktinimą sukėlusiu Vidurinės Azijos respublikų elito elgesiu.

Bet Komijos Respublika ir jos gubernatorius Rusijoje buvo laikomi sėkmingo darbo pavyzdžiais. Antai nuo 2009-ųjų V.Gaizeris buvo įtrauktas į valdymo kadrų rezervo, kurį globoja pats Vladimiras Putinas, pirmąją šimtinę.

Be to, visiškai neseniai V.Gaizeris buvo įtrauktas į geriausių Rusijos gubernatorių penketuką, kurį sudarė Pilietinės visuomenės ugdymo fondas.

O per ką tik vykusius regionų vietos parlamentų rinkimus respublikinis partijos „Vieningoji Rusija“ skyrius, vadovaujamas V.Gaizerio, užtikrintai gavo daugumą rinkėjų balsų.

Lygiai prieš metus Komijos Respublikoje perrenkant gubernatorių, V.Gaizerį palaikė 78,97 proc. rinkėjų.

Tiesa, akivaizdžių pasiekimų jo biografijoje nėra, bet nepasitaikė ir skandalų ar viešų nesėkmių. Tad dabar Rusijos elitas suka galvą: kodėl teisėsaugos taikiniu tapo būtent V.Gaizeris?

Panašias bylas numarino

Prieš pusę metų, kovo mėnesį, netikėtai buvo suimtas Sachalino salos gubernatorius Aleksandras Chorošavinas, sričiai vadovavęs beveik aštuonerius metus.

Per kratas jo kotedže buvo paimtas net 1 milijardas rublių (13,5 mln. eurų) grynaisiais, o bute Maskvoje ir viloje Pamaskvyje, be pinigų, dar rasta 800 juvelyrikos dirbinių. Tarp jų – auksinis briliantais nusagstytas plunksninis rašiklis, kurio vertė – 36 mln. rublių (486 tūkst. eurų).

Gubernatoriaus žmona iškart padavė skyrybų pareiškimą.

Bet Sachaline kartu su gubernatoriumi buvo suimtas tik patarėjas Andrejus Ikramovas. Ir kaltinimas pateiktas „smulkmeniškas“ – 5,6 mln. JAV dolerių (5,02 mln. eurų) kyšio paėmimas.

Nuo to laiko praėjo jau pusmetis, bet jokios papildomos informacijos dėl šios bylos teisėsauga neteikia. Tad neatmestina versija, kad A.Chorošavino byla bus numarinta.

Prieš metus kaltinimas dėl piktnaudžiavimo buvo pateiktas ir Briansko srities gubernatoriui Nikolajui Deninui, kuris šiam regionui vadovavo nuo 2004-ųjų.

N.Deninas 2011 ir 2012 metais pasirašė potvarkį, pagal kurį iš rezervinio Briansko srities fondo skirta daugiau nei 21,8 mln. rublių (beveik 300 tūkst. eurų) jo šeimos valdomam paukščių fabrikui „Snežka“.

Rusijos prezidentas jį atleido pagal „pasitikėjimo praradimo“ formuluotę. Bet baudžiamąją bylą irgi tylomis užspaudė.

Dairosi Kremliaus grupuotė?

Tai reiškia, kad dabartinę V.Gaizerio ir jo organizuotos nusikalstamos grupuotės bylą galima laikyti išskirtine dabartinei Rusijai ir valdžios vertikalei, kurią pastaruosius 10 metų kuria V.Putinas.

„V.Gaizeris pažeidė svarbiausią taisyklę – aktyvus išvežė į užsienį. Dėl to visus yra perspėjęs prezidentas, bet V.Gaizeris buvo apimtas ikirinkiminės euforijos.

Be to, Komijos regione veikia tikras vagių klanas – beveik visi miestų merai pasodinti“, – tikino Valstybės Dūmos deputatas Maksimas Šingarkinas.

Kai kurių politologų nuomone, padėtis rimtesnė – esą Rusijos prezidentas keičia darbotvarkę. Anksčiau savo reitingus jis kėlė užsienio politika – Krymo prijungimu, priešprieša su JAV ir Europa.

„Dabar Kremlius bando rinkti taškus vidaus politikoje, pirmiausia kovojant su korupcija. O tai reiškia, kad po V.Gaizerio grupuotės Rusijoje ateis eilė ir naujoms aukštų valdininkų gaujoms“, – teigė politologas Abasas Galiamovas.

Bet yra ir kitokių nuomonių. Esą kažkuri iš Kremliaus grupuočių siekia kontroliuoti visą Komijos Respubliką, kuri turtinga naftos, akmens anglių, medienos, be to, gauna iš Maskvos nemažas biudžeto lėšas.

Reikia pašalinti ankstesnę komandą, o tai padaryti nesudėtinga, jei palaikai gerus ryšius su teisėsaugos organais, pirmiausia FST ir Tyrimų komitetu.

Juk iš tiesų Rusijoje sunku rasti regionų vadovų, paskui kuriuos nesivilktų kokių nors nuodėmių šleifas. Šalyje plačiai juokaujama, kad dabar iš esmės į kiekvieno stambaus valdininko kabinetą galima įeiti ištariant žodžius „Jūs suimtas“. Nė vienas nepaklaus, už ką, o tiktai pasiteiraus: „Už ką konkrečiai?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.