Sprogdinimus Turkijoje jau praminė šalies rugsėjo 11-ąja

Šių metų spalio 10-oji į Turkijos istoriją įeis kaip šios šalies rugsėjo 11-oji. Per dvigubą sprogdinimą Turkijos sostinėje žuvo mažiausiai 97 žmonės.

Sprogdinimais smogta prokurdiškiems aktyvistams, kovojantiems už taiką tarp turkų ir kurdų. Jau po išpuolių jie sukėlė riaušes Turkijos miestuose.<br>„Scanpix“ nuotr.
Sprogdinimais smogta prokurdiškiems aktyvistams, kovojantiems už taiką tarp turkų ir kurdų. Jau po išpuolių jie sukėlė riaušes Turkijos miestuose.<br>„Scanpix“ nuotr.
Sprogdinimais smogta prokurdiškiems aktyvistams, kovojantiems už taiką tarp turkų ir kurdų. Jau po išpuolių jie sukėlė riaušes Turkijos miestuose.
Sprogdinimais smogta prokurdiškiems aktyvistams, kovojantiems už taiką tarp turkų ir kurdų. Jau po išpuolių jie sukėlė riaušes Turkijos miestuose.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Oct 13, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Oct 10, 2017, 12:11 PM

Toks aukų skaičius nurodomas oficialiai. Bet opozicinės prokurdiškos Liaudies demokratinės partijos (HDP) atstovai tikina, kad žuvo dar daugiau – net 128 žmonės. Dar keli šimtai žmonių buvo sužeista, rašo „Lietuvos rytas“.

Bet kokiu atveju šeštadienio išpuolis – didžiausia kada nors Turkijoje įvykdyta teroro ataka. O šalis dabar ne tik gedi, bet ir ieško kaltųjų.

Negana to, prieš parlamento rinkimus, kurie vyks jau lapkričio 1 dieną, neišvengiama politinių aistrų.

Nors vyriausybė skelbia, kad greičiausiai susisprogdino grupuotės „Islamo valstybė“ (IV) į Turkijos sostinę Ankarą atsiųsti mirtininkai, opozicija žeria kaltinimų ir valdžiai.

Sprogdinimai per mitingą

Sprogimai nugriaudėjo netoli Ankaros pagrindinės geležinkelio stoties per taikų kairiųjų ir prokurdiškų aktyvistų mitingą. Demonstracija šeštadienį 10 val. ryto buvo ką tik prasidėjusi.

Po incidento ant žemės gulėjo sumaitoti žuvusių demonstrantų kūnai.

Juos gyvieji skubėjo uždengti į eitynes atsineštais plakatais.

„Iš pradžių išgirdome pirmąjį sprogimą, o po kelių sekundžių – ir kitą. Netrukus suvokiau, kad prieš mane mėtosi žmonių kūnų dalys. O toje vietoje ką tik stovėjo mūsų draugai.

Nesu matęs ko nors baisesnio“, – pasakojo Serdaras Cilis.

23 metų turkas sukrėstas, kaip ir milijonas kitų šalies gyventojų. Tūkstančiai žmonių dar tą patį šeštadienį rinkosi į dvigubo išpuolio – sprogdinimai buvo surengti 50 metrų atstumu vienas nuo kito – vietą Ankaroje, norėdami pagerbti aukas.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas iš karto pasmerkė „bjaurų išpuolį“ ir paskelbė trijų dienų gedulą. Bet jis neišvengė kritikos bangos.

Opozicija turi priekaištų

Mat sostinėje Ankaroje į gatves išėjo daugybė prieš vyriausybę nusistačiusių ir kurdus palaikančių protestuotojų. Visi jie tikino, kad būtent valdžia atsakinga už šeštadienį įvykdytą dvigubą sprogdinimą.

Esą kadangi artėja rinkimai, į R.T.Erdoganą gali atsisukti tie rinkėjai, kuriems svarbesnis saugumas, o ne demokratija.

Todėl jo valdomai Teisingumo ir plėtros partijai (AKP) chaosas neva naudingas.

AKP per birželio parlamento rinkimus pirmą kartą nuo 2002-ųjų neteko absoliučios daugumos. Derybos dėl koalicijos suformavimo žlugo, todėl R.T.Erdoganas paskelbė naujus rinkimus.

Užrašai ant plakatų skelbė „Valstybė yra žudikė“, „Mes žinome, kas yra žudikai“. Į protesto mitingą susirinko daugiau nei 10 tūkst. žmonių.

O tuo metu, kai pasaulio lyderiai reiškė užuojautą Turkijai ir jos vadovams, HDP lyderis Selahattinas Demirtasas savo „Twitter“ žinutėje pareiškė: „Valstybė atakavo žmones. Užuojautos turėtų būti reiškiamos liaudžiai, o ne R.T.Erdoganui.“

Sakydamas emocingą kalbą gedintiems žmonėms Ankaroje S.Demirtasas pareiškė, kad piliečiai turėtų siekti nutraukti R.T.Erdogano valdymą ir pradėti nuo jau artėjančių parlamento rinkimų.

„Neketiname veikti iš keršto ir neapykantos. Tačiau ketiname prašyti visuomenės patraukti valdančiuosius atsakomybėn“, – pridūrė politikas, sakydamas, kad rinkimai turėtų tapti pastangų „nuversti diktatorių“ dalimi.

Be to, opozicijos atstovai teigia negalintys suvokti, kaip valdžia nesugebėjo pasirūpinti saugumu per demonstraciją, nors šiaip jau „seka kiekvieną paukštį“.

Žvilgsniai krypsta į IV

Tokių kaltinimų Ankara nekomentuoja. O tyrimas rodo, kad išpuolius, už kuriuos atsakomybės kol kas niekas neprisiėmė, beveik neabejotinai įvykdė grupuotė IV – tai pareiškė ir premjeras Ahmetas Davutoglu.

Be to, šeštadienio ataka labai panaši į liepą 33 žmonių gyvybę nusinešusį mirtininko išpuolį Suručo mieste prie Turkijos sienos su Sirija.

Tąkart irgi smogta taikos aktyvistams, be to, kaip skelbia dienraštis „Hurriyet“, naudoti tokie patys sprogmenys.

Tiesa, A.Davutoglu pridūrė, kad tokią ataką pajėgi įvykdyti ne tik IV, bet ir Turkijoje uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK).

Tačiau tyrimas tęsiamas. Pareigūnai išpuolių vietoje paėmė savižudžių sprogdintojų DNR ir duomenis lygins su įtariamų ekstremistų artimųjų genetine informacija. Vakar jau skelbta, kad pagrindinis įtariamasis – IV džihadistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.