Kodėl tiek daug rusų tiki mistikais?

Turbūt daugelis yra girdėję apie tokias Rusijos televizijos programas, kaip „Ekstrasensų mūšis“ ar „Mistinės istorijos“. Pasirodo, ekstrasensai ir aiškiaregiai didžiojoje valstybėje yra labai populiarūs: vienos apklausų organizacijos duomenimis, net kas penktas rusas kada nors konsultavosi pas kokį nors mistiką. Be to, panašu, kad dėl ekonominės krizės ir konflikto Ukrainoje ši mada dar labiau išpopuliarėjo, rašo BBC.

Manoma, kad rusų širdyse vyraujant neužtikrintumui, mistikai šalyje ir toliau išliks populiarūs.<br>123rf nuotr.
Manoma, kad rusų širdyse vyraujant neužtikrintumui, mistikai šalyje ir toliau išliks populiarūs.<br>123rf nuotr.
Manoma, kad rusų širdyse vyraujant neužtikrintumui, mistikai šalyje ir toliau išliks populiarūs.<br>„Youtube“ nuotr.
Manoma, kad rusų širdyse vyraujant neužtikrintumui, mistikai šalyje ir toliau išliks populiarūs.<br>„Youtube“ nuotr.
Manoma, kad rusų širdyse vyraujant neužtikrintumui, mistikai šalyje ir toliau išliks populiarūs.<br>„Youtube“ nuotr.
Manoma, kad rusų širdyse vyraujant neužtikrintumui, mistikai šalyje ir toliau išliks populiarūs.<br>„Youtube“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

2015-10-27 19:10, atnaujinta 2017-10-07 11:17

BBC žurnalistė Olga Smirnova nusprendė pati nueiti pas vieną garsų aiškiaregį Aleksandrą Šepsą, kad geriau suprastų, kodėl žmones taip traukia tokie apsilankymai.

Bet vos išvydusi aiškiaregį ji nustebo, nes šis žmogus atrodė visiškai kitaip, nei moteris, kilusi iš to pačio miesto, kaip ir žymusis Rusijos mistikas Grigorijus Rasputinas, įsivaizdavo: vietoj ilgabarzdžio kunigą primenančio vyriškio su blizgančiomis giliomis akimis, prieš moterį stovėjo jaunas ir aukštas vaikinas, kuris kalbėjo švelniu balsu ir labiau priminė grafą Drakulą, kai šis dar buvo berniūkštis.

A.Šepsas yra televizijos laidos „Ekstrasensų mūšis“ nugalėtojas. Šiuo metu yra leidžiamas jau 16-as laidos sezonas, o kiekviena serija Rusijoje vis dar prikausto prie ekranų apie keturis milijonus žiūrovų.

„Pagrindinė mano specializacija yra bendravimas su mirusiais. Aš praktikuoju magijos meną, ritualinę magiją, užkeikimus. Galiu rasti žmones, kurie dingo“, – apie savo sugebėjimus kalbėjo vaikinas.

Logika nereikalinga

„Independent Levanda Center“ rengtų apklausų duomenimis, net penktadalis rusų yra lankęsi pas aiškiaregį. Kita apklausų organizacija „Sreda“ 2013 metais apskaičiavo, kad net 63 proc. šalies gyventojų tiki astrologija, aiškiaregyste arba blogio akies idėja.

Pasak A.Šepso. Jo paslaugos yra ypač populiarios tarp vidutinės klasės atstovų, kurie gyvena miestuose.

„Apsilanko bankininkai ir labai garsūs politikai: daugybė žinomų žmonių. Mano klientų rate yra net du stačiatikių kunigai. Nepaisant to, kad jie meldžiasi bažnyčioje ir veda mišias, šie žmonės vis tiek ateina savo problemų išspręsti pas mane“, – kalbėjo aiškiaregys.

Aiškiaregiai ir okultizmas oficialiai yra visiška stačiatikių Bažnyčios priešingybė. Bet diakonas Andrėjus Kuraevas, kuris praleido 25 metus bandydamas sumenkinti aiškiaregius, teigė, jog visiškai nestebina tai, kad kai kurie tikintieji patiki šarlatanais.

„Gali būti stačiatikis ir žudikas, arba stačiatikis ir vagis. Niekas negali priversti žmogaus elgtis logiškai. Būtent dėl to žmonių galvose kartu puikiai sugyvena visiškos priešingybės, tokios kaip ledai su garstyčiomis“, – savo nuomonę dėstė A.Kuraevas.

Krikščionybė Rusijoje egzistuoja jau daugiau nei tūkstantmetį, tačiau tikėjimas pagoniškomis idėjomis niekada pilnai neišnyko šalies kaimuose.

Be to, šamanistinių ir kitokių ne krikščioniškų tikėjimų gyvavimas šalies rytinių regionų platybėse galėtų padėti paaiškinti, kodėl okultizmas išlieka toks patrauklus.

Gyvavo ir SSRS

Net ir Sovietų Sąjungos karinis ateizmas nesugebėjo užgniaužti žmonių smalsumo.

1970 – 1980 metais Rusijoje intelektualai, kai kurie net turintys daktaro laipsnį, ieškojo alternatyvų taip vadinamam „moksliniam socializmui“, nors paprasčiausias domėjimasis tokiais dalykais galėjo nuvesti tiesiai į kalėjimą ar priverstinį psichiatrinį gydymą.

Vis dėlto tuo pačiu metu sovietų valdžios institucijos slapčia bandė išnaudoti aiškiaregių sugebėjimus, kad nustatytų priešų povandeninių laivų buvimo vietą, ar „perskaitytų“ slaptus dokumentus, kurie yra saugiai užrakinti Vakarų sostinių saugyklose.

Tad ne nuostabu, kad ir šiandien Rusijoje, kai kurie gan atsakingas pozicijas užimantys asmenys kreipiasi į aiškiaregius.

Detektyvas Dmitrijus Bikovas neseniai tyrė itin žiaurią žmogžudystę. Auka buvo sudeginta automobilyje, o nusikaltėlis nepaliko jokių pėdsakų, tad į įvykio vietą buvo iškviesta aiškiaregė.

„Ji akivaizdžiai pajuto kažkokį informacijos srautą... Ji mums liepė kai kur nueiti, tad mes taip ir padarėme“, – sakė D.Bikovas.

„Ji teigė, jog į tą vietą ją kažkas traukė lyg su virve. Pakeliui ji mums suteikė įvairios informacijos: kas buvo auka, kur ji buvo nužudyta bei apibūdino to žmogaus išvaizdą, gyvenimo būdą ir su kuo jis bendravo.

Po truputį šios informacijos nuotrupos ėmė jungtis į bendrą dėlionę“, – pasakojo vyras.

Vis dėlto jokia aiškiaregių pateikta informacija negalima remtis teisme. Visos pateiktos „užuominos“ turi būti ištirtos įprastu būdu ir D.Bikovas neatskleidė, kiek naudos šiuo tiksliu atveju atnešė aiškiaregės žodžiai.

Nori jaustis užtikrinti

Moteris, kuri konsultavo detektyvą ir jo kolegas buvo 31 metų Galija Galijeva, kurios specialybė yra numerologija – tikėjimas, kad egzistuoja mistinis ryšys tarp skaičių ir įvykių bei, kas gali pasirodyti netikėta, problemų su darbuotojais.

„Ne kartą konsultavausi su aiškiaregiais prieš samdydamas darbuotojus“, – tvirtino Valerija Pervitskaja. Ji yra dar viena G.Galijevos klienė, kuri užsiima paruošto vartojimui maisto verslu.

„Atsižvelgdama į jų nuotraukas ir gimimo datas ji man patardavo ką pasamdyti. Tai man padėjo suburti puikią komandą.

Kai iš anksto žinai ką pasamdyti, o kas tau netinka, ar imtų iš tavęs vogti – tai labai didelis privalumas“, – kalbėjo moteris, kol jos išrinktieji darbuotojai pjaustė daržoves.

Psichoterapeutas Dmitrijus Olšanskis augantį aiškiaregių populiarumą Rusijoje sieja su ekonomine krize: nuo praėjusio gruodžio rublio vertė krito dvigubai.

„Žmonės nesijaučia užtikrinti. Jie nori kuo nors pasitikėti. Jiems reikia tėviškosios figūros, „peties“ atsiremti, ar kažko, kas jiems pasakytų ką daryti ir nurodytų, kaip gyventi“, – sakė jis.

„Be to, rusai neturi patikimų informacijos šaltinių. Tai ką jie mato televizijoje, ar perskaito laikraščiuose, neatspindi realybės. Ir jie tai žino“, – teigė vyras.

Pasak D.Olšanskio, dėl šios priežasties žmonėms reikia kažko, kas, atrodo, turi ypatingų galių atskirti tiesą.

Kamuoja nežinia

Bakalauro studijas baigusį vaikiną iš Ukrainos Sergėjų pas aiškiaregę Jeleną atvedė asmeninė krizė.

Artimas jaunuolio draugas dingo kovodamas šio konflikto metu, o Sergėjus nesugebėjo gauti jokios informacijos iš oficialių šaltinių.

„Viduje degė viltis, kad viskas yra gerai, tačiau tuo pačiu metu kankino labai stiprus nerimas. Nuėjau pas ją, kad suprasčiau ir bent ką nors sužinočiau“, – sakė Sergėjus.

Vis dėlto aiškiaregė pranešė liūdną žinią“ draugas buvo miręs.

„Aiškiaregė tiksliai apibūdino kaip jis buvo sužalotas, kaip mirė, kokiu dienos metu ir kas jį tuo metu supo“, – prisiminė Sergėjus. Bet tuo pačiu metu ji pasakė, jog jaučia, kad kažkas yra ne taip ir patarė nekalbėti apie tai su draugo šeima.

Po dviejų mėnesių atėjo žinia, kad draugas vis dar yra gyvas, tačiau Sergėjus vis tiek liko sužavėtas aiškiaregės galių. Paaiškėjo, kad kitas bendras pažįstamas žuvo vilkėdamas Sergėjaus draugo paltą ir tai vaikinui pasirodė gan logiška.

„Per drabužius aiškiaregė sugebėjo pamatyti, kas žmogui nutiko“, – susižavėjimo neslėpė jis.

Konfliktas Ukrainoje taip ir neišsisprendė, o Rusija įsivėlė į Sirijos pilietinį karą. Tuo tarpu ekonomika nerodo jokių ženklų, kad ima atsigauti.

Laikai, kai žmonės nesijaučia dėl nieko tikri, tęsiasi. Tad naujieji Rusijos Rasputinai greičiausiai ir toliau turės pakankamai klientų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.