Po lėktuvo sudužimo džihadistai ėmė grasinti Vladimirui Putinui

Sinajaus pusiasalyje veikiantys džihadistai šeštadienį pareiškė numušę „Kogalymavia“ lėktuvą. Tą patį jie pakartojo dar kartą šį trečiadienį. Nors saugumo ekspertai mano, kad kovotojai to padaryti nesugebėjo, Rusijos džihadistai trečiadienį suskubo pasveikinti Egipte veikiančios grupuotės.

V.Putinui džihadistai grasina atkeršyti.<br>RIA Novosti nuotr.
V.Putinui džihadistai grasina atkeršyti.<br>RIA Novosti nuotr.
Džihadistai ėmė grasinti V.Putinui.
Džihadistai ėmė grasinti V.Putinui.
Lėktuvo katastrofoje žuvo visi 224 keleiviai.<br>RIA Novosti nuotr.
Lėktuvo katastrofoje žuvo visi 224 keleiviai.<br>RIA Novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Nov 4, 2015, 7:19 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 6:31 PM

Socialiniuose tinkluose trečiadienį buvo paviešintas garso įrašas, kuriame, kaip manoma, kalba su „Islamo valstybe“ susijusios organizacijos „Wilayat Sinai“ vadas Abu Osama Al-Masri, praneša „the Daily Telegraph“.

Jis patvirtina tą patį, ką teigė šeštadienį – organizacija prisiima atsakomybę už 224 žmones pražudžiusią katastrofą.

  Patvirtino ir pagrasino

„Mes jį numušėme, tad mirkite savo įsiūtyje. Mes neprivalome aiškintis, kaip tai padarėme“, – įraše teigia džihadistas taip atsakydamas į saugumo analitikų teiginius, kad „Wilayat Sinai“ neturi galimybių numušti lėktuvą.

„Pasiimkite nuolaužas ir apieškokite, pasiimkite juodąsias dėžes ir ištirkite. o tada pasakykite, kokie jūsų tyrimo rezultatai, – pašaipiai teigia įraše girdimas balsas. – Įrodykite, kad mes jo nenumušėme ir pasakykite, kaip jis sudužo. Mes pasakysime, kaip lėktuvas sudužo, kai ateis laikas“.

Vyras taip pat tvirtina, kad atėjus laikui, Sinajaus pusiasalio džihadistai pateiks ir savo įrodymus.

Trečiadienį internete taip pat buvo paviešintas naujas „Islamo valstybės“ džihadistų vaizdo įrašas. Jame penki jauni vyrai giria „Sinajaus brolius“ dėl keleivinio lėktuvo numušimo Egipte.

Rusiškai ir arabiškai kalbantys džihadistai vėliau kreipiasi ir į prezidentą Vladimirą Putiną. Rusijos vadovui jie grasina, kad rusai sulauks dar daugiau kruvinų išpuolių, o šalies vadovas pasigailės, kad pradėjo atakas prieš „Islamo valstybę“ Sirijoje.

  Netiki džihadistų versija

Saugumo ekspertai atmeta Sinajuje veikiančios grupuotės pareiškimus ir tvirtina, kad ji nepajėgi įvykdyti tokio masto atakos.

Grupuotė „Wilayat Sinai“ turi nuo peties paleidžiamų raketų „žemė-oras“ sistemų, kurios gali numušti žemai skrendančius orlaivius. Pavyzdžiui, karinius sraigtasparnius.

Tad džihadistai neturėjo techninių galimybių suduoti smūgį lėktuvui, skrendančiam 9,5 km aukštyje.

„Nėra žinoma, kad grupuotė „Islamo valstybė“ ar kiti regiono kovotojai turėjo techninių galimybių numušti orlaivį, skrendantį tokiame aukštyje, – aiškino britas saugumo ekspertas Zackas Goldas. – Vienintelė galimybė jiems sukelti katastrofą buvo įtaisyti bombą pačiame lėktuve.“

Kol dar nėra kruopščiai išnagrinėti sudužusio lėktuvo juodųjų dėžių duomenys, tyrėjai negali atmesti ir tokio išpuolio galimybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?