Europiečiai triuškina Kremliaus melus

Rusijos žiniasklaidoje kasdien pasirodo dešimtys Vakarus juodinančių istorijų. Dabar kiekvieną savaitę pasitikrinti, kas tiesa, o kas melas, siūlo naujoji ES komunikacijos grupė „StratCom East“.

ES naujienlaiškis sklaido Rusijos skleidžiamą propagandą apie Vakarus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
ES naujienlaiškis sklaido Rusijos skleidžiamą propagandą apie Vakarus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 10, 2015, 7:50 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 2:08 AM

Ukrainos pareigūnai rengiasi numušti JAV lėktuvą ir suversti kaltę Rusijai. Vakarų įmonės įtaiso mikroschemas į savo darbuotojų kūnus, kad jie būtų paklusnūs. O amerikiečiai norėtų, kad jiems vadovautų Vladimiras Putinas, rašo „Lietuvos rytas“.

Tai skamba kaip sąmokslo teorijos neaiškios kilmės svetainėse, tačiau iš tiesų tai žinios, kurias Rusijos žiūrovams transliuoja valstybinės televizijos: Pirmasis kanalas, NTV, RT.

Kad „besitęsiančios Rusijos dezinformacijos kampanijos būtų atremtos“, ES vasarą įkūrė grupę „StratCom East“.

O praėjusią savaitę ši kovos su propaganda grupė pradėjo leisti ir savaitinį naujienlaiškį „Dezinformacijos apžvalga“ („Disinformation Review“).

„Šiuo naujienlaiškiu siekiama parodyti Europos visuomenei, koks didžiulis kiekis neteisingos informacijos pasiekia žemyno auditoriją kiekvieną dieną“, – rašoma naujienlaiškio pristatyme.

„StratCom East“ grupę sudaro maždaug 300 žurnalistų, tinklaraštininkų, nevyriausybinių organizacijų aktyvistų ir ES šalių vyriausybių atstovų.

Kaip teigia ši grupė, pastarųjų savaičių Rusijos propagandos tikslas – susieti įvykius Ukrainoje ir Sirijoje.

Kremliaus valdomoje žiniasklaidoje pasirodė istorijų, kuriose tvirtinama, kad Ukrainos nacionalistai kaunasi „Islamo valstybės“ kovotojų gretose Sirijoje. Ir atvirkščiai: teigiama, kad džihadistai prisidėjo prie ukrainiečių, kovojančių su separatistais Donbase.

Šios istorijos buvo paskelbtos daugiausia rusų, ukrainiečių ir anglų kalbomis, tačiau taip pat čekiškai, suomiškai, gruziniškai ir vokiškai.

Propagandos ekspertai anksčiau teigė, kad tokia dezinformacija gali patikėti žmonės Rusijoje arba rusakalbiai buvusiose sovietų respublikose – ten, kur Kremliaus žiniasklaida turi įtaką.

Vis dėlto naujausios apklausos rodo, kad dalis visuomenės – net 25–30 proc. – tiki rusiškomis įvykių versijomis ir tokiose šalyse kaip Prancūzija, Vokietija, Italija ar Ispanija.

Tiesa, Kremlius savo auditorijai „StratCom East“ pristato kaip Vakarų propagandos mašiną.

„ES pastangos sustiprinti savo propagandą prieš Rusiją tik rodo, kokia veiksminga mūsų žiniasklaida“, – neseniai rėžė Rusijos ambasadorius ES Vladimiras Čižovas. („EUobserver“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.