Maskva jau gyvena karo sąlygomis

Po išpuolių Paryžiuje saugumu iškart susirūpinta ir Rusijos sostinėje. Mieste daugybė policininkų, kurie budi prie svarbiausių objektų. Čia irgi baiminamasi, kad Maskvai smogs į šalį atvykę džihadistai.

Rusijos sostinėje paskelbta padidintos antiteroristinės parengties padėtis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos sostinėje paskelbta padidintos antiteroristinės parengties padėtis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Nov 17, 2015, 5:47 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 4:23 AM

Vakar anksti ryte Maskvos policija Kursko – vienoje didžiausių ir gausiausių pagal keleivių skaičių miesto geležinkelio stočių – ieškojo bombos, rašo „Lietuvos rytas“.

Iš visų patalpų buvo evakuota apie 500 žmonių. Patikrinimas baigėsi gana greitai – bombos nebuvo rasta.

Šeštadienio vakarą apie 1 tūkst. žmonių teko evakuoti ir iš viešbučio „Kosmos“, įsikūrusio Taikos prospekte – priešais pagrindinį įėjimą į Visasąjunginės liaudies pasiekimų parodos parką.

Budi šimtai pareigūnų

Tokių evakuacijos operacijų priežastis buvo ta pati – anoniminis pranešimas apie padėtą sprogstamąjį įtaisą.

Ir nors sprogmenų nei Kursko stotyje, nei „Kosmos“ nebuvo, nerimą kelia kita detalė. Anksčiau po tokių pavojaus signalų policija pranešdavo sugavusi telefoninius chuliganus – melagingų pranešimų autorius. Dabar tokios informacijos nėra.

Tiesa, Maskvoje jau nuo penktadienio paskelbta padidintos antiteroristinės parengties padėtis. Rusijos sostinės policijos vadovas Anatolijus Jakuninas skubaus pasitarimo metu nurodė maksimaliai padidinti saugumą masinio žmonių susibūrimo vietose, prie ypatingos svarbos valstybinės valdžios organų, mokymo ir medicinos įstaigų.

Papildomi postai ir kinologų patruliai su šunimis atsirado kiekvienoje metro laukiamojoje salėje, o neperšaunamąsias liemenes vilkintys pareigūnai budi ir prie autobusų stotelių.

Įspėjimai – tik provokacijos?

Be to, daugelis šalies žiniasklaidos priemonių išspausdino Federalinės saugumo tarnybos (FST) rekomendacijas Rusijos Federacijos piliečiams dėl veiksmų iškilus teroro akto grėsmei.

„Mes gyvename teroristinio karo sąlygomis. Žinoma, aukas reikia apraudoti, tačiau tuo pat metu gyventi mobilizacijos sąlygomis. Kad ir kaip tai daugeliui nepatiktų, reikia pratintis prie tokio gyvenimo.

Reikia kurti aiškinamojo darbo su gyventojais sistemą. Kito kelio tiesiog nėra“, – teigė specialiosios paskirties grupės „Vympel“ veteranas, FST atsargos papulkininkis Anatolijus Jermolinas.

Apie tai kalba ir valdžios atstovai.

Tiesa, iki teroro aktų Paryžiuje Kremliaus linija buvo kitokia: neva kalbos apie pavojų tėra provokacijos, neva priešai bando sukelti paniką.

Netgi po internete paviešinto vaizdo įrašo, kur „Islamo valstybė“ grasina Rusijai, šalies prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas ramiai pareiškė: „Skaičiau pranešimus apie šį vaizdo įrašą, bet jo nemačiau.

Nežinau, ar šis vaizdo įrašas patikimas, nežinau, ar patikimi šie šaltiniai.“

„Pranešimai niekuo nepagrįsti, bet širdį kausto nerimas. Sprogimo nėra, o sužeistųjų aplinkui – psichikos požiūriu – kone iki dangaus. Ar toks sumanymas tų, kurie platina gandus?“ – taip po tokio Kremliaus komentaro rašė vienas „neutralių“ laikraščių.

Pavojus jau pripažįstamas

Dabar informacija vertinama rimtai. Žiniasklaidoje pasirodo vis daugiau rašinių apie galimus teroristų patekimo į Rusijos teritoriją kelius.

„Tikrai žinoma, kad Afganistano pareigūnai prie sienos su Tadžikistanu yra korumpuoti – kovotojai prasmunka kaip pabėgėliai, ypač pastarosiomis savaitėmis. O tai reiškia, kad Sirija gali tapti jau ne priešakiniu kovos su „Islamo valstybe“ frontu, o jos giliu užnugariu.

Sparnuotosios raketos, paleistos iš Kaspijos jūros, čia nepadės.

Yra tiktai vienas prancūziškosios rugsėjo 11-osios pliusas: viltis, kad Kremlius susilpnins antivakarietišką isteriją, nutrauks prasimanytos penktosios kolonos medžioklę ir užsiims realiais antiteroristiniais veiksmais“, – radijo stoties „Echo Moskvy“ eteryje pareiškė žurnalistas, Vidurinės Azijos šalių ekspertas Arkadijus Dubnovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.