Ukraina tvirtina, kad Vakarai neturėtų mažinti spaudimo Rusijai

Vakarai neturėtų mažinti

Ukrainos prezidentas P.Porošenka ragina Vakarus laikytis griežtos pozicijos Rusijos atžvilgiu.<br>AP nuotr. iš archyvo
Ukrainos prezidentas P.Porošenka ragina Vakarus laikytis griežtos pozicijos Rusijos atžvilgiu.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 19, 2015, 4:56 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 7:07 PM

Vakarų šalys pernai pritaikė sankcijas Rusijai dėl įvykdytos Krymo aneksijos ir paramos prorusiškiems separatistams Ukrainoje. Tačiau po kruvinų islamistų išpuolių Paryžiuje pasirodė ženklų, liudijančių apie diplomatinį atšilimą.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as, su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu aptaręs karinių veiksmų koordinavimo stiprinimą Sirijoje, kitą savaitę vyks į Maskvą, o tai bus pirmasis Europos Sąjungos (ES) lyderio vizitas į Rusiją per pastarąjį pusmetį.

„Suartėjimas tarp Vakarų ir Rusijos kovoje su terorizmu įmanomas, tačiau ne Ukrainos sąskaita“, – „Reuters“ teigė Ukrainos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Dmytro Kuleba.

„Ėjimas į kompromisus su Rusija dėl Ukrainos reikš pritarimą neteisėtam jėgos panaudojimui Europoje ir turės pražūtingų padarinių visos Europos saugumui ir tarptautinei teisei“, – pridūrė diplomatas.

NATO ir Vakarai kaltina Rusiją separatistų rėmimu ginklais ir kariais, tačiau Kremlius šiuos kaltinimus neigia.

Kai kurios Rusijos kaimynės nerimauja, kad Europos ryžtas išlaikyti spaudimą Kremliui dėl Ukrainos gali susvyruoti, o tai galėtų reikšti Maskvai pritaikytų sankcijų sušvelninimą. Šių baudžiamųjų priemonių galiojimas baigiasi sausį.

Tačiau Vokietijos kanclerė Angela Merkel tvirtina, kad sankcijos bus atšauktos, jei konflikto pusės įgyvendins visus Ukrainos taikos susitarimus.

Koviniai veiksmai Rytų Ukrainoje buvo beveik nutilę nuo rugsėjo pradžios, tačiau pastarosiomis savaitėmis paliaubų pažeidimų padaugėjo, abiem pusėms kaltinant viena kitą smurto eskalacija. Ukrainos kariuomenė pranešė, kad savaitgalį per atsinaujinusius mūšius žuvo šeši Kijevo kariai.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėjimo misijos Ukrainoje vadovo pavaduotojas Aleksandras Hugas (Alexander Hug) pažymėjo, kad paliaubos Ukrainoje yra labai trapios. Pasak jo, per neseniai surengtas atakas buvo panaudota sunkioji artilerija ir ginklai, kurie turėjo būti atitraukti nuo fronto linijos pagal taikos planą, skirtą užbaigti konfliktą, nuo 2014 metų balandžio nusinešusį daugiau nei 8 tūkst. gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.