„Islamo valstybės“ verbuotojai Rusijoje suviliojo tėvų pažibą

Islamistų užverbuotos merginos istorija tapo pavojaus signalu Rusijos šeimoms ir saugumo tarnyboms. Kaip žinoti, kad pažangi studentė ir pavyzdinga mergina planuoja prisidėti prie džihadistų?

Kad Varvara susiviliojo džihadistų pažadais, negalėjo patikėti net jos tėvai.<br>„Facebook“ nuotr.
Kad Varvara susiviliojo džihadistų pažadais, negalėjo patikėti net jos tėvai.<br>„Facebook“ nuotr.
V.Karaulovą per Turkiją vykti į Siriją ir ten prisidėti prie IV džihadistų internete suviliojo Kazanėje esą gyvenantis Vladislavas.<br>„RIA novosti“/„Scanpix“ nuotr.
V.Karaulovą per Turkiją vykti į Siriją ir ten prisidėti prie IV džihadistų internete suviliojo Kazanėje esą gyvenantis Vladislavas.<br>„RIA novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2015-12-03 13:12, atnaujinta 2017-10-01 13:27

Varvaros Karaulovos vardas daugybei rusų dabar skamba kaip ekstremizmo sinonimas. 20-metė filosofijos studentė iš Maskvos buvo sulaikyta, kai mėgino prisidėti prie grupuotės „Islamo valstybė“ (IV).

Merginos istorija aptariama visoje Rusijoje, kur pastaruoju metu itin sustiprėjo teroro išpuolių baimė. Daug kam sunku patikėti, kaip pareiginga ir tėvų pasididžiavimu laikoma mergina galėjo turėti tokių tamsių planų.

To nesuvokia ir patys tėvai, kurie nežinojo nei apie dvilypį dukters gyvenimą, nei apie jos kelionę į Siriją.

Tėvai negalėjo patikėti

Merginos tėvo Pavelo Karaulovo teigimu, vasarą ji buvo suimta Turkijos pareigūnų prie šalies sienos su Sirija, kai kartu su grupe merginų mėgino prisidėti prie IV.

Varvara grįžo į Rusiją, kur jai nebuvo pateikta kaltinimų su sąlyga, kad padės specialiosioms tarnyboms rasti savo verbuotojus.

Iš pradžių bendradarbiavusi nuo spalio mėnesio Varvara vėl ėmė bičiuliautis su džihadistais, todėl buvo suimta.

Sulaikytosios tėvas tvirtino niekada nemanęs, kad jo pirmūnė duktė galėjo tapti IV verbuotojų taikiniu. Tiesa, nieko keista, kad tėvai nieko neįtarė – duktė sugebėdavo nuslėpti kintantį savo gyvenimo būdą.

„Mes sužinojome, kad ji išeidavo iš namų vilkėdama įprastais drabužiais – su džinsais, sportbačiais, marškinėliais. O universitete ji persirengdavo musulmoniškai – ilgu sijonu ir užsirišdavo ant galvos skarą“, – pasakojo P.Karaulovas ir pridūrė, kad dvilypis merginos gyvenimas truko pusmetį.

Apsuko galvą vaikinas

V.Karaulovą iki šiol visi žinojo kaip aistringą sportininkę: ji žaidė tinklinį, lankė imtynių treniruotes ir dažnai lankydavosi sporto klube.

Su šeima ji kelerius metus praleido JAV, ten mokėsi. Varvara laisvai kalba angliškai, prancūziškai, ji visada domėjosi užsienio kalbomis.

Todėl tėvai nenustebo, kai mergina šių metų pradžioje ėmė mokytis arabų kalbos.

„Aš pats visą savo gyvenimą skyriau mokslams, todėl dukters noras išmokti arabų kalbą man atrodė normalus. Netgi skatinau tai“, – prisimena P.Karaulovas.

Tėvai taip pat žinojo, kad duktė dar gyvendama JAV pradėjo internetu bendrauti su 25-erių Vladislavu. Jis gyveno Kazanėje – musulmoniškos Rusijos Totorijos Respublikos sostinėje.

Anot P.Karaulovo, Vladislavas ir Varvara virtualiai bendravo beveik trejus metus, o susipažino sporto aistruolių grupėje internete.

Per šį laiką jaunuolių pokalbių temos iš esmės pasikeitė: nuo mėgstamiausių futbolo komandų aptarinėjimo jie perėjo prie klausimų apie islamą.

Merginos tėvas dabar įsitikinęs, kad būtent Vladislavas ir davė Varvarai išsamius nurodymus, kaip nukeliauti į Turkiją.

„Ji netgi buvo užsirašiusi automobilio, kuris ją turėjo paimti, numerį“, – pasakojo rusas.

Varvaros motina Kira Karaulova įsitikinusi, kad verbuotojo nurodymų klausiusi duktė nelabai suvokė, ką daro. Mergina esą „aklai pasidavė jausmams“.

Tiesa, P.Karaulovas neatmeta, kad Vladislavas apskritai neegzistavo, o dukrai rašydavo keli IV verbuotojai.

Vėl įtraukė ekstremistai

Sugrąžinta iš Turkijos mergina nesipriešindama perdavė Rusijos saugumo tarnyboms visus savo susirašinėjimus su Vladislavu ir iš pradžių padėjo pareigūnams vykdyti tyrimą.

Varvara kurį laiką prižiūrima saugumo pareigūnų toliau susirašinėjo su savo verbuotoju leisdama pastariesiems išsiaiškinti daugiau informacijos.

„Pareigūnai sekė kiekvieną jos žingsnį, – teigė P.Karaulovas. – Troškome, kad jie surastų islamizmo kanalus ir sustabdytų masinį verbavimą, vykstantį mūsų šalyje.“

Tačiau baigiantis vasarai V.Karaulova tapo nebe tokia geranoriška.

Savo tėvams mergina prisipažino, kad ją vis dar labai traukia Vladislavas – net jei jis egzistuoja tik virtualioje realybėje.

Jau rugsėjį Varvara liovėsi naudotis internetu ir pasikeitė savo išmanųjį telefoną į paprastą. Dar po mėnesio ją sulaikė Rusijos tarnybos – mergina vėl mezgė ryšius su IV verbuotojais.

Netrukus turėtų paaiškėti, koks bus tolesnis merginos likimas. V.Karaulova kalėjime gali praleisti net dešimtmetį. („Radio Free Europe“, LR)

Verbuoja Šiaurės Kaukaze

Didžiausia IV įtaka Rusijos musulmonams – Šiaurės Kaukazo respublikose. Čia neramumai išplito po dviejų Čečėnijos karų: dabar sprogdinimai ir teisėsaugos pareigūnų nužudymai yra beveik kasdienis įvykis.

Federalinės saugumo tarnybos (FST) vadovo pavaduotojas generolas Sergejus Smirnovas teigia, kad dabar „į vietos musulmonų grupes infiltruojami teroristai“. Keli kovotojų vadai netgi prisiekė ištikimybę IV.

Be to, kautis IV gretose į Siriją ir Iraką jau išvyko daug Rusijos piliečių. FST duomenimis, šis skaičius jau perkopė 3 tūkst.

Dalis džihadistų grįžta į Šiaurės Kaukazą. Praėjusiais metais regione buvo nukauti mažiausiai penki kovotojai, kurie buvo parvykę namo iš Sirijos.

Rusijos prezidentas V.Putinas taip pat neslepia, kad iš Sirijos ir Irako grįžtantys kovotojai kelia grėsmę šaliai. Esą viena svarbiausių užduočių Rusijai šiuo metu – sekti piliečius, kurie prisideda prie IV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?