Vakarai vis dažniau renkasi kitokį „Islamo valstybės“ pavadinimą

Ši grupuotė turi daug pavadinimų, tačiau pastaruoju metu vis daugiau Vakarų lyderių teroristinę grupuotę „Islamo valstybė“ vadina kitu vardu.

Teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“ nėra valstybė, tad Vakaruose stengiamasi pabrėžti, kad tai – tik judėjimas.<br>AP nuotr.
Teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“ nėra valstybė, tad Vakaruose stengiamasi pabrėžti, kad tai – tik judėjimas.<br>AP nuotr.
Teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“ nėra valstybė, tad Vakaruose stengiamasi pabrėžti, kad tai – tik judėjimas.<br>AP nuotr.
Teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“ nėra valstybė, tad Vakaruose stengiamasi pabrėžti, kad tai – tik judėjimas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2015-12-08 05:31, atnaujinta 2017-09-30 18:47

Jungtinės Karalystės parlamentas praėjusią savaitę ne tik palaimino šalies oro pajėgų antskrydžių kampaniją prieš džihadistus, bet ir nusprendė, kaip nuo šiol juos vadins.

Premjeras Davidas Cameronas ir kiti ministrai paskelbė nuo šiol vartosiantys terminą „Daesh“.

Vyriausybės vadovas dar birželį paprašė BBC ir kitų žiniasklaidos priemonių nustoti vartoti pavadinimą „Islamo valstybė“, kadangi tokiu būdu yra pateisinamas save Kalifatu vadinančios grupuotės teisėtumas.

Jungtinės Karalystės ir JAV valdžia taip pat vartoja ir trumpinį ISIL, o užsienio spaudoje dažnas grupuotės pavadinimas yra ISIS. O Prancūzijos vyriausybė dar praėjusiais metais anksčiau vartotus terminus pakeitė „Daesh“.

Lietuvoje dažniausiai vartojamas terminas yra teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“ (IV). Ką reiškia visi šie pasaulyje naudojami grupuotės pavadinimai ir kuo jie skiriasi?

Kuo skiriasi ISIS ir ISIL?

Grupuotės ištakos siekia kitą teroristų judėjimą „Al Qaeda Irake“, kuri paskelbė apie „Islamo valstybės Irake“ sukūrimą dar 2006 metais, rašo „The Associated Press“.

Tačiau šis pavadinimas neprigijo, kadangi kovotojams sunkiai sekėsi užiimti reikšmingas šalies teritorijas.

Tai pasikeitė, kai teroristai sugebėjo persikelti ir į kaimyninę Siriją, kur pasinaudojo pilietinio karo sumaištimi.

2013 metais grupuotės „Islamo valstybės Irake“ lyderis Abu Bakras al-Baghdadi pervadino ją „Islamo valstybe Irake ir aš-Šame“, taip pažymėdamas jos išsiplėtimą į kelias šalis ir įnešdamas pirmąją sumaištį į tai, kaip vadinti jo grupuotę.

aš-Šamas yra istorinis dabartinės Sirijos, Libano, Izraelio, palestiniečių teritorijų ir Jordanijos teritorijas užimančio regiono pavadinimas.

Dažnai jis anglų kalboje yra verčiamas į Siriją arba Levantą – artimiausią Vakaruose vartojamą šio regiono pavadinimą.

Tad A.B.al-Baghdadi vadovaujama grupuotė anglų kalboje vadinama „Irako ir aš-Šamo islamo valstybė“ (ISIS), „Irako ir Sirijo islamo valstybė“ (ISIS) arba „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL).

Tokius pavadinimus dažnai vartoja JAV vyriausybė ir įvairios Jungtinių Tautų agentūros.

„Daesh“ siekia pažeminti

Artimuosiuose Rytuose šis terminas naudojamas jau seniai. Tai arabiško grupuotės pavadinimo trumpinys, vartojams siekiant pažeminti grupuotės ambicijas vadintis valstybe arba kalifatu.

„Daesh“ taip pat skambesiu primena kitus arabų kalbos žodžius „dahesh“ ir „da'es“, kurie gali būti verčiami kaip „mindytojas“, tad toks terminas kartais parankus ir kurti juokelius apie šį judėjimą.

Teigiama, kad pati grupuotė šio termino nemėgsta ir draudžia vartoti jį savo valdose. Tačiau arabai sugalvoja ir kitokių pavadinimų – judėjimą vadin „al-Baghdadi grupuote“ pagal jos lyderį, taip pabrėždama jos atskirumą nuo kitų grupuočių.

Džihadistų kontroliuojamose teritorijose gyvenantys sirai kartais vadina juos tiesiog arabišku žodžiu reiškiančiu organizaciją.

Nori būtu kalifatu

Kai grupuotė 2014 metų vasarą užėmė didžiules teritorijas Irako šiaurinėje ir vakarinėje dalyje, ji save paskelbė kalifatu, o A.B.al-Baghdadi – kalifu.

Tada iš savo pavadinimo išmetę bet kokias geografines nuorodas džihadistai save pradėjo vadinti tiesiog „Islamo valstybe“ arba kalifatu.

O grupuotės sąjungininkai ir padaliniai Libijoje, Egipte bei kitur yra vadinami provincijomis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.