Kaip IV teritorijose gyvenantys rūkaliai gauna cigaretes?

Nepaisant gresiančio kalėjimo, ar dar griežtesnių bausmių, Rakos miesto gyventojai vis tiek nori patraukti cigaretę ar išgerti alkoholinių gėrimų, nors visa tai uždraudė „Islamo valstybė“, rašo „The Buzz Feed“.

Rakos gyventojai nemėgtsa IV ir piktinasi dėl cigarečių.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Rakos gyventojai nemėgtsa IV ir piktinasi dėl cigarečių.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Rakos gyventojai nemėgtsa IV ir piktinasi dėl cigarečių.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Rakos gyventojai nemėgtsa IV ir piktinasi dėl cigarečių.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Rakos gyventojai nemėgtsa IV ir piktinasi dėl cigarečių.<br>„123rf“ nuotr.
Rakos gyventojai nemėgtsa IV ir piktinasi dėl cigarečių.<br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 14, 2015, 8:44 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 10:24 AM

Kiekvieną kartą, kai teroristinė grupuotė užimdavo miestą Sirijoje ar Irake, jie reikalaudavo, kad ten gyvenantys žmonės mestų rūkyti cigaretes, nes fanatiškoje šios grupuotės islamo versijoje tai yra laikoma nuodėme.

Nemėgsta IV

Vis dėlto Sirijos ir Irako rūkaliai taip lengvai pasiduoti neketina ir nuo pat pradžių „Islamo valstybės“ (IV) kontroliuojamose teritorijose gyvenantys dūmelio mėgėjai dažnai dėl to skundėsi.

Kresnas 29 metų kontrabandininkas, pasivadinęs Abu Antaru tvirtino, kad rūkaliai ne tik skundėsi dėl IV draudimo, bet ir toliau rūkė.

Vyras kasdien slaptai pasiunčią į Raką kelis cigarečių kupinus sunkvežimius iš Sirijos šiaurėje esančio Ras al Aino miesto.

„Daugelis jų rūko. Ypač vietiniai Rakos gyventojai, kurie ten užaugo. Jie rūko ir jie geria. Kiti kontrabandininkai tiekia jiems alkoholį“, – pasakojo vyriškis.

A.Antaras teigė, kad rūkymas išryškina kitą labai svarbų faktą apie Rakos gyventojus – jiems visiškai nepatinka IV.

Po kruvinų teroro išpuolių Paryžiuje Vakarai dažnai tai pamiršta, o JAV kartu su bendrininkais vykdo oro išpuolius, kurie gali pareikalauti dar daugiau civilių gyvybių.

Bet A.Antarui šis faktas atrodė paprastas kaip du kart du: „daugelis žmonių neapkenčia IV“.

Gabena cisternose

Kontrabandininkas papasakojo, kad paslėptas cigaretes gabena cisternose, tad IV mano, jog sunkvežimiai gabena dyzeliną.

Ras al Ainą kontroliuoja etninės kurdų pajėgos, kurios 2013 metais išvarė IV ir kitus ekstremistus. Nuo to laiko A.Antaras šį miestą naudoja kaip savo bazę, kad galėtų slaptai gabenti cigaretes į pagrindinius IV miestus.

Pats kontrabandininkas taip pat yra etninis kurdas, tad pavojingam darbui atlikti jis samdo arabų vairuotojus, kurie gali lengviau pravažiuoti pro IV patikros punktus,

Cigarečių pakelius jie slepia cisternose po įvairiausiais kitais produktais, pavyzdžiui, gyvūnų pašaru. A.Antaras nepanoro atskleisti daugiau metodų, kaip jie slepia cigaretes, kad „Islamo valstybės“ kovotojai neperprastų apgaulės.

Vyras pasakojo, kad kasdien į IV teritoriją pasiunčia tarp dviejų ir keturių sunkvežimių, kurie gabena maždaug 600 cigarečių pakelių.

Tuomet pirkėjai išdalina jas patikimiems pirkėjams ir draugams. Vienas pakelis cigarečių, kuris Ras an Aile kainuoja apie 250 Sirijos svarų (1,03 euro), Rakoje gali būti vertas net 350 (1,44 euro).

Sulaiko grasinimais

Rūkymas yra žalingas įprotis, tačiau tuo pačiu tai yra smulkus žmonių, kurie bejėgiškai stebėjo, kaip ramus jų žemės ūkio miestelis tapo kraugeriškos džihadistų organizacijos paskelbto kalifato sostine, pasipriešinimo gestas.

Pasak A.Antaro, Rakos gyventojai „niekaip negali pabėgti nuo ekstremistų“, tačiau jie vis dar gali pasimėgauti šiokiu tokiu privatumu savo pačių namuose.

„Dažniausiai jie rūko namie. Išeidami į miestą jie taip pat paslepia cigaretes, kur nors savo namuose“, – aiškino kontrabandininkas.

33 metų matematikos mokytojas Abdulrahmanas al-Ali šią vasarą iš Rakos pabėgo į Turkiją. Bet, pasak jo, ne visiems gyventojams gali taip pasisekti.

IV užsiima įvairiausiais gadinimais ir grasinimais, kad žmonės nepaliktų miesto, o tuos, kurie pabėga, laiko išdavikais.

Žmonės, kurie vis dėlto negali atsikratyti minčių apie pabėgimą, bijo, kad juos sučiups IV kovotojai arba, kad pavykus pabėgti džihadistai pasiglemš jų namus.

„Žmonės nori išvykti iš Rakos, bet IV jiems to neleidžia“, – teigė A.al-Ali.

Mieliau žūtų apsvaigęs

Tad žmonės, kurie manė, kad sugebės žalingus įpročius nuslėpti, ir toliau rūkė cigaretes bei gėrė alkoholį, nors pastarasis nėra toks populiarus Sirijoje.

„Rakos gyventojai yra paprasti žmonės. Labai liūdna žiniasklaidoje išgirsti, kad mes remiame IV“, – sakė A.al-Ali.

„Paprasti normalūs žmonės rūko ir geria, tačiau dabar už alkoholį ir cigaretes jie kontrabandininkams turi atiduoti didesnes pinigų sumas.“, – aiškino A.al-Ali.

„Kai aš buvau Rakoje, maniau, kad geriau jau žūčiau girtas, nes nenoriu jausti skausmo nuo bombos ar oro išpuolio“, – pridėjo vyras.

Nepaisant to, ką jie kalba, kai kurie IV nariai taip pat rūko cigaretes. Vienas „Islamo valstybės“ kontroliuojamo miesto Deir ez Zoro gyventojas, kuris prisistatė kaip abu Saadas teigė, kad žino kelis džihadistus, kurie , taip pat kaip ir jis, yra uolūs rūkaliai.

Vyras net yra pirkęs cigaretes iš IV kovotojo, kuris kartais ateidavo dūmo patraukti į jo namus.

Uosto net pirštus

Kiti grupuotės nariai yra taip priešiškai nusiteikę prieš cigaretes, kad patikros punktuose apieško miesto gyventojus. Vieną kartą Abu Saadas buvo sumuštas ir trumpam areštuotas už tai, kad turėjo cigarečių.

„Būna ir taip, kad jie uosto mūsų pirštus ir burnas, kad įsitikintų, jog mes nerūkome“, – sakė 44 metų vyras slapyvardžiu Abu Munafas , kuris Rakoje vogčiomis pirkdavo cigaretes. Jas rūkorius dažnai slėpdavo traškučių pakeliuose.

Prieš „Islamo valstybę“ nusiteikę miesto gyventojai taip pat prieštarauja daug žiauresniems grupuotės nusikaltimais, o džihadistų kovotojų grasinimams nėra galo.

„Jie atėjo ir užgrobė mūsų gimtinę“, – interviu sakė Abu Munafas, kuris praėjusio mėnesio antrojoje pusėje pabėgo iš Rakos ir dabar gyvena Turkijoje, Šanliurfos mieste.

„Ir jie neleidžia mums išvykti, nes nori tarp mūsų slėptis“, – sakė jis.

Didžiulis IV susirūpinimas cigaretėmis parodo, kad jie kišasi į visus žmonių gyvenimo aspektus. Abu Munafas teigė, kad tai taip pat atskleidžia grupės veidmainiavimą.

„Žinoma, kad mes nemėgstame IV – jie uždraudė mums rūkyti, o tada pardavė cigaretes dvigubai brangiau“, – piktinosi A.Munafas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?