Kremliaus istorikas vėl kursto lenkus prieš lietuvius

Į Lietuvą ir Latviją neįleidžiamas Maskvos pseudoistorikas Aleksandras Diukovas savo šmeižikiškos propagandos tribūną vėl perkėlė į Lenkijos sostinę.

Maskvos istorikas, tariamas KGB bendradarbis, Varšuvoje pristatė naują šmeižikišką knygą apie Lietuvą.<br>E. Butrimo nuotr.
Maskvos istorikas, tariamas KGB bendradarbis, Varšuvoje pristatė naują šmeižikišką knygą apie Lietuvą.<br>E. Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Dec 16, 2015, 8:45 PM, atnaujinta Sep 28, 2017, 11:12 PM

Šmeižiantis Baltijos šalių pokario partizanų veiklą ir teisinantis sovietines represijas bei trėmimus į Sibirą pseudoistorikas Varšuvoje pristatė naują knygą – „Lietuvos protektoratas“.

Joje autorius kaltina Lietuvos valdžią 1939–1940 metais tapus Vokietijos nacių sąjungininke ir kovoje prieš lenkų partizanus pasitelkus fašistų pagalbą.

Autorius giriasi, kad sugebėjo slaptuose Rusijos archyvuose aptikti dokumentų, demaskuojančių Lietuvos ir nacistinės Vokietijos bendradarbiavimą. Lenkijos mokslų akademijos Politikos studijų instituto dėstytojas Pawelas Rokickis pareiškė, kad A.Diukovo knygas ir straipsnius reikėtų vertinti dvejopai. Knygose esą yra pateikiami nežinomi ar įdomūs dokumentai, tačiau jų pagalba siekiama įpiršti imperinį Kremliaus požiūrį to laiko įvykiams. Tikrasis knygų tikslas esą yra skatinti Lietuvos ir Lenkijos istorinius nesutarimus ir siekti dalį Sovietų Sąjungos kaltės dėl represijų prieš lenkus suversti lietuviams.

Dėl įtarimų, kad A.Diukovas siekia juodinti Latvijos istoriją ir aukštinti stalinizmą bei bolševizmą, Latvijos vyriausybė 2012 metais priėmė sprendimą šio asmens nebeįleisti į šalį.

Estijos saugumo tarnyba KAPO šį asmenį jau 2008 metais įtraukė į spėjamų KGB tarnautojų sąrašą. Talino savaitraščio „Eesti Ekspress“ teigimu, jų tautiečių trėmimą į Sibirą A.Diukovas vaizduoja kaip linksmą pasivažinėjimą. Tremtiniai į Sibirą esą buvo vežami patogiuose keleiviniuose vagonuose, lydimi medikų, tad niekas kelyje nežuvo nei dėl ligų, nei dėl išsekimo.

A.Diukovas sovietų represijas pateikia kaip didžiulį gėrį kovojant su žydų genocidu, nors dauguma ištremtų lietuvių neturėjo jokių sąsajų su būsimu holokaustu.

Dėl tokių skandalingų pareiškimų bei stalinizmo nusikaltimus menkinančių propagandinio pobūdžio straipsnių bei knygų šio istoriko rimtu nelaiko net Rusijos mokslininkai. Užtat A.Diukovą mėgsta Kremlius bei prezidentui Vldadimirui Putinui ištikima žiniasklaida.

A.Diukovas yra kviečiamas kalbėti Rusijos Dūmoje bei propgandiniame TV kanale užsieniui „Russia Today“, jo rašinius nuolat spausdina „Izvestia“ ir „Komsomolskaja Pravda“. Kremliui pagyras žarstančiam A.Diukovui yra leidžiama naudotis net įslaptintais NKVD archyvais, kurie kitiems istorikams yra neprieinami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.