Dauguma amerikiečių nemano, kad karas prieš terorizmą laimimas

Naujausia „CNN/ORC“ surengta visuomenės nuomonių apklausa atskleidė, jog dar niekada nuo 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų tiek daug amerikiečių negalvojo, kad teroristai laimi kovą prieš Jungtines Amerikos Valstijas, rašo „CNN“.

Apklausa buvo atlikta gruodžio 17-21 dienomis, praėjus keletui savaičių po Kalifornijos valstijos San Bernardino miestelyje įvykusio teroristinio išpuolio.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Apklausa buvo atlikta gruodžio 17-21 dienomis, praėjus keletui savaičių po Kalifornijos valstijos San Bernardino miestelyje įvykusio teroristinio išpuolio.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Net trys ketvirtadaliai amerikiečių teigia esantys nepatenkinti savo valstybės kovos su terorizmu metodais.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Net trys ketvirtadaliai amerikiečių teigia esantys nepatenkinti savo valstybės kovos su terorizmu metodais.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 29, 2015, 6:15 PM, atnaujinta Sep 26, 2017, 5:59 PM

Net trys ketvirtadaliai amerikiečių teigia esantys nepatenkinti savo valstybės kovos su terorizmu metodais.

Apklausa buvo atlikta gruodžio 17-21 dienomis, praėjus keletui savaičių po Kalifornijos valstijos San Bernardino miestelyje įvykusio teroristinio išpuolio.

Net 40 procentų amerikiečių mano, jog teroristai laimi karą prieš JAV, dar 40 procentų teigia maną, kad nei viena pusė nevaldo konflikto. Tik 18 procentų tiki, kad JAV bei jos sąjungininkės kontroliuoja situaciją bei tinkamai kovoja prieš teroristus.

Tai – naujas anti rekordas. 2007 metų sausį 28 procentai manė, kad JAV laimi kovą prieš terorizmą. Tuo metu tai buvo žemiausias visų laikų rezultatas.

Nepasitenkinimas Vašingtono politika šiuo požiūriu egzistuoja tarp visų partijų rėmėjų: kovos su teroristais metodais nepatenkinti 59 procentai demokratų, 79 procentų nepriklausomų bei 86 procentai respublikonų rinkėjų.

Amerikiečių, kurie bijo teroro atakos JAV teritorijoje, skaičius taip pat didžiausias nuo 2005 metų. Šiek tiek mažiau nei pusė, 45 procentai, amerikiečių mano, kad Baracko Obamos administracija gebės apsaugoti JAV piliečius nuo atakų jų pačių valstybėje.

Tik 17 procentų tvirtai įsitikinę, kad JAV valdžia juos tinkamai apsaugos nuo teroristinių išpuolių grėsmės.

Nusivylimas JAV vykdoma anti teroristine politika matomas ir krentančiuose B.Obamos reitinguose. Net 52 procentai apklaustųjų vertina jo prezidentavimą neigiamai, 60 procentų nepatenkinti jo kovos prieš terorizmą politika, o 64 procentai nepatenkinti naudojamais kovos metodais prieš „Islamo valstybės“ teroristinę grupuotę.

Šias nuotaikas stengiasi išnaudoti Respublikonų partija, kurios nariai palaiko karių siuntimą kovoti prieš „Islamo valstybės“ grupuotę. Vis dėlto tai nereiškia, kad amerikiečiai palaiko tradicinio karo prieš šią organizaciją idėją.

Mažiau nei pusė, 49 procentai, apklaustųjų palaiko karių siuntimą į Iraką bei Siriją.

Dauguma apklaustųjų JAV vykdomo „Islamo valstybės“ grupuotės bombardavimo net nelaiko karu – taip jį vadina tik 40 procentų apklaustųjų. Kiti apklaustieji linkę tai vadinti „kariniu konfliktu“.

Amerikiečiai taip pat tiki, kad pokyčiai šioje srityje įmanomi. Dauguma apklaustųjų mano, kad jų išrinkta valdžia sugebėtų sustabdyti potencialius teroristinius išpuolius, jei tik pakankamai stengtųsi. 53 procentai apklaustųjų mano, kad JAV turi pakankamai pajėgumų išvengti potencialių atakų savo teritorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.