Politologai įvardijo svarbiausius 2015-ųjų pasaulio įvykius

Besibaigiant metams Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologai įvardino 10 svarbiausių 2015 metų įvykių, paveikusių Lietuvą ir pasaulį. Tokius šių metų pasaulio įvykius jie laiko svarbiausiais:

Migracijos krizė – tai ES vienybės ir solidarumo išbandymas.<br>Reuters nuotr.
Migracijos krizė – tai ES vienybės ir solidarumo išbandymas.<br>Reuters nuotr.
Naftos kaina išlieka itin reikšmingas geopolitinių procesų atspindys.<br>Reuters nuotr.
Naftos kaina išlieka itin reikšmingas geopolitinių procesų atspindys.<br>Reuters nuotr.
Davido Camerono pergalė buvo svarbus įvykis.<br>AFP nuotr.
Davido Camerono pergalė buvo svarbus įvykis.<br>AFP nuotr.
Graikijos išėjimo iš eurozonos scenarijai vis dar yra realūs.<br>AFP nuotr.
Graikijos išėjimo iš eurozonos scenarijai vis dar yra realūs.<br>AFP nuotr.
Rusijos aktyvus įsitraukimas į konfliktą Sirijoje ir parama A.Al Basharo pakeitė jėgų balansą šiame konflikte.<br>AFP nuotr.
Rusijos aktyvus įsitraukimas į konfliktą Sirijoje ir parama A.Al Basharo pakeitė jėgų balansą šiame konflikte.<br>AFP nuotr.
AFP nuotr.
AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 30, 2015, 5:13 AM, atnaujinta Sep 26, 2017, 5:33 PM

1.Krizės Vidurio Rytuose paaštrėjimas ir Rusijos įsitraukimas į konfliktą Sirijoje

Tai reikšmingas lūžis Sirijos konflikte – iki tol Vakarų šalys bandė tik „kontroliuoti“ „Islamo valstybės“ plėtrą, vykdydamos oro antskrydžius, tačiau tai darė itin menką poveikį. Rusijos aktyvus įsitraukimas į konfliktą Sirijoje ir parama A.Al Basharo pajėgoms pakeitė jėgų balansą šiame konflikte ir net potencialiai – visame Artimųjų ir Vidurio Rytų regione.

Iš regiono besitraukiančios JAV sukūrė tam tikrą vakuumą, kurį bando užpildyti Rusija. Tai gali keisti ilgą laiką vyravusias geopolitinio žaidimo taisykles ir Rusijai suteikti daugiau svertų siekti susigrąžinti „didžiosios valstybės“ statusą.

2. Migracijos krizės ES

Migracijos krizė – tai ES vienybės ir solidarumo išbandymas. Jis išryškėjo 2015 m. viduryje, tačiau neabejotinai truks ir per 2016 m. Būtent požiūris į migracijos krizę išryškino esminius ES šalių skirtumus ir dar kartą patvirtino, kad ES nuolat susiduria su iššūkiu palaikyti vienybę ir bendrą poziciją tiek užsienio politikos ir saugumo klausimais, tiek ir vidaus politikos derinimo atvejais. Krizė tapo ir Vokietijos lyderystės ES išbandymu.

3. Jungtinės Karalystės parlamento rinkimai

Konservatorių partijos pergalė ir Davido Camerono netiesioginis „perrinkimas“, suteikiant jam pasitikėjimą toliau vadovauti vyriausybei yra svarbus ne tik dėl politikos tęstinumo, bet ir dėl būsimų sprendimų. Kartu su šia pergale D. Cameronas įsipareigojo surengti ir referendumą dėl Jungtinės Karalystės ateities Europos Sąjungoje.

Manoma, kad referendumas gali įvykti jau 2016 m. Tai bus itin svarbus įvykis visai ES, nes referendumo rezultatas jau dabar tampa itin reikšmingu kintamuoju tiek Jungtinės Karalystės, tiek ES ateičiai.

4. Graikijos finansinė ir politinė krizė

Graikijos rinkimai 2015 m. sausio mėn., SYRIZA partijos pergalė ir dar viena, pakartotinė pergalė rugsėjo mėn. iliustruoja Graikijos visuomenės desperaciją ir požiūrį į pastarųjų metų Graikijos finansinę krizę.

Viena vertus, norima nusimesti taupymo ir suvaržymo politiką, tačiau iš kitos pusės suprantama, kad bet kuri politinė valdžia privalės laikytis ES ir TVF reikalavimų taupyti bei reformuoti Graikijos ekonomiką.

Vis dėlto ilgalaikis Graikijos polinkis į populizmą, negatyvus požiūris į ES, SYRIZA partijos flirtavimas su Rusija leidžia manyti, kad Graikija išliks „silpniausia grandimi“ ES. Graikijos išėjimo iš eurozonos scenarijai vis dar yra realūs ir ES gali būti priversta grįžti prie šios krizės sprendimų. 

5. Naftos kainų kritimas

Tai net ne įvykis, o procesas, kuris apima labai daug politinių sprendimų ir tendencijų. Pradedant nuo susitarimo dėl Irano branduolinės programos, Kinijos ekonomikos lėtėjimo, JAV skalūninių dujų eksporto ir baigiant spaudimu Rusijos ekonomikai – visi šie ir dar daug kitų veiksnių rodo, kad naftos kaina išlieka itin reikšmingas geopolitinių procesų atspindys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.