El Chapo nieko nepakeis: artimiausias jo sėbras vis dar laisvėje

Nors Meksikos valdžia ir triumfuoja, jog pagavo narkotikų baroną Joaquiną Guzmaną – El Chapo, jo įtakingiausias kolega vis dar laisvėje. Jis kas mėnesį į Jungtines Amerikos Valstijas gabena tonas narkotikų, ten juos parduoda, o vėliau pelną legalizuoja Meksikoje, rašo „Reuters“.

El Mayo slapyvardžiu žinomas Ismaelis Zambada (dešinėje) vėl tapo vienvaldžiu didžiausio pasaulyje Sinaloa narkotikų kartelio vadovu.<br>„Facebook“ nuotr.
El Mayo slapyvardžiu žinomas Ismaelis Zambada (dešinėje) vėl tapo vienvaldžiu didžiausio pasaulyje Sinaloa narkotikų kartelio vadovu.<br>„Facebook“ nuotr.
Kai El Chapo sėdėjo kalėjime, I.Zambada nieko prie valdžios neprileido – jis valdė narkotikų kartelį pats.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Kai El Chapo sėdėjo kalėjime, I.Zambada nieko prie valdžios neprileido – jis valdė narkotikų kartelį pats.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Teigiama, kad J.Guzmano bei I.Zambiados narkotikų kartelis laimi narkotikų karą su Meksikos vyriausybe, kuris nuo 2007 metų jau nusinešė per 100 tūkstančių gyvybių.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Teigiama, kad J.Guzmano bei I.Zambiados narkotikų kartelis laimi narkotikų karą su Meksikos vyriausybe, kuris nuo 2007 metų jau nusinešė per 100 tūkstančių gyvybių.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 12, 2016, 10:30 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 7:28 AM

El Mayo slapyvardžiu žinomas Ismaelis Zambada vėl tapo vienvaldžiu didžiausio pasaulyje Sinaloa narkotikų kartelio vadovu.

Niekada neareštuotas

Per paskutinius keletą metų Meksikos saugumo pajėgos pagavo arba nužudė daugumą vietos narkotikų prekeivių gaujų vadovų. Garsiausias iš jų, J.Guzmanas, vėl buvo sučiuptas praėjusį penktadienį.

Todėl 68-erių I.Zambada šiuo metu ir tapo pačiu įtakingiausiu narkotikų mafijos atstovu Meksikoje. Kitų tiesiog nebeliko.

„Jis – tarsi patriarchas“, – tikino Antonio Mazzitellis, Jungtinių tautų atstovas Meksikoje, padedantis kovoti su narkotikais bei nusikalstamumu.

JAV teisėsauga seka I.Zambadą nuo 1978 metų. Įdomu tai, kad jis niekada taip ir nebuvo areštuotas ir vis dar pardavinėja kokainą.

Jo šeima taip pat nesusiduria su nemalonumais. Prieš aštuonerius metus JAV iždo departamentas paskelbė, kad jo buvusios žmonos ir vaikų verslas tėra būdas plauti pinigus.

Vis dėlto beveik visos tos kompanijos vis dar dirba.

Sėkmės priežastys paprastos

Kodėl jam taip sekasi? Ekspertai pateikia dvi priežastis: I.Zambada nelenda į viešumą ir negaili pinigų papirkinėti politikus bei teisėsaugą.

„I.Zambada labai atsargus. Jis kontroliuoja Sinaloa valstijos policiją, jis turi daug skirtingų verslų“, – sakė Javieras Valdezas, Sinaloa valstijos laikraščio „Riodoce“ žurnalistas. Pasak J.Valdezo, narkotikų gaujos vadeiva retai keliauja bei vengia didmiesčių.

I.Zambada viešumoje rodosi itin retai. Antai Kuljakane, Meksikos narkotikų sostinėje, narkotikų gaujos vadas matomas itin retai, nors jo buvimas jaučiamas kiekviename miesto skersgatvyje.

Mieste gausu vaikų darželių, vandens pramogų parkų bei prekybos centrų, kurie priklauso Sinaloa narkotikų kartelio vadovo giminaičiams bei parankiniams.

Manoma, kad I.Zambada gyvena Salado miestelyje. Vietiniai gyventojai jo bijo – prašė „Reuters“ žurnalistų nenagrinėti El Mayo asmeninio gyvenimo ir, netgi, netarti vyro vardo bei pavardės balsu.

Tiesa, tai nėra I.Zambado gimtinė: vyras gimė mažame kaime Alamo kalnuose netoli Kuljakano.

Jis mėgsta sugrįžti kiekvienais metais per Kalėdas į savo gimtąjį kaimą bei dalinti vaikams pinigus bei dovanas.

Pasak pačio gaujos vado, jam teko nuo policijos bėgti tik keturis kartus. Jis taip pat tvirtino iš principo esąs daug atsargesnis, nei jo draugas J.Guzmanas.

Sūnus išdavikas – dvigubas agentas?

I.Zambados frakcija Sinaloa narkotikų kartelyje yra tarsi šeimos verslas. Vadovaujamas pozicijas užima jo sūnūs bei dukros.

Tiesa, trys grupuotės vado atžalos sėdi kalėjime. Kai kurie jo giminaičiai žuvo narkotikų kare prieš Meksikos vyriausybę.

Kai kurie sūnūs tėvą ir išdavė. Pavyzdžiui Vicente Zambada dirbo JAV teisėsaugos agentu ir šnipinėjo savo tėvo verslą.

Tiesa, net ir tai nėra visiškai aišku. Kritikai teigia, kad tokiu būdu pats I.Zambada tiesiog išdavė savo buvusius sąjungininkus policijai. Tai jam, neva, padėjo sutvirtinti savo gaujos vienvaldystę Meksikos narkotikų versle.

Pamažu tampa vienvaldžiu vadovu

I.Zambada neigia, kad jis turi užtektinai turto kandidatuoti į žurnalo „Forbes“ milijardierių sąrašą.

Tiesa, JAV vyriausybė siekia konfiskuoti maždaug 2 milijardų vertės I.Zambados, J.Guzmano bei jų draugų turtą, kas tik patvirtina jo turtingumą.

Kartelyje I.Zambada bei J.Guzmanas buvo pasiskirstę pareigomis. El Chiapo užsiėmė įtakos sferos plėtimu bei naujų prekybinių maršrutų užėmimu, o El Mayo koncentravosi į kriminalinio pasaulio vienvaldystės užtikrinimą Sinaloa valstijoje.

Manoma, kad po praėjusį savaitgalį įvykusio arešto J.Guzmano vietą turėtų užimti jo vyriausiasis sūnus Ivanas.

Vis dėlto tuomet, kai El Chapo sėdėjo kalėjime pirmą ir antrą kartus, I.Zambada nieko prie valdžios neprileido – jis valdė narkotikų kartelį pats.

Grupuotė karą laimi

Teigiama, kad J.Guzmano bei I.Zambados narkotikų kartelis laimi narkotikų karą su Meksikos vyriausybe, kuris nuo 2007 metų jau nusinešė per 100 tūkstančių gyvybių.

Įdomu tai, kad jų gauja itin vieninga – nuo jų buvo atsiskyrusi tik viena grupuotė, kurios nariai sugrįžo po to, kai jų lyderis buvo nužudytas.

„Ši gauja buvo sukurta, ir vis dar dirba, tarsi verslininkų asociacija“, – teigė Jungtinių tautų atstovas Meksikoje A.Mazzitelli.

Parengė Audrius Ričkus 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.