Esminiai B. Obamos kalbos momentai: JAV stipri, bet turi ir bėdų

Vakar vakare Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Barackas Obama paskutinį kartą įžengė į Vašingtono Kapitolijuje esančią salę kalbėti prieš Kongresą. Prezidento žinutė paprasta – po paskutiniųjų jo valdymo metų Amerika vis dar išlieka stipriausia bei didingiausia pasaulio valstybė.

Prezidento žinutė paprasta – po paskutiniųjų valdymo metų Amerika vis dar išlieka stipriausia bei didingiausia pasaulio valstybė.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Prezidento žinutė paprasta – po paskutiniųjų valdymo metų Amerika vis dar išlieka stipriausia bei didingiausia pasaulio valstybė.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Bet kas, kas sako, kad Amerikos ekonomika nuopolyje, tiesiog nusišneka“, – pareiškė JAV prezidentas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Bet kas, kas sako, kad Amerikos ekonomika nuopolyje, tiesiog nusišneka“, – pareiškė JAV prezidentas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Taip pat B.Obamos nuomone spartus technologijų vystymas galėtų padėti bandyti įveikti šiuo metu ne visai išgydomas ligas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Taip pat B.Obamos nuomone spartus technologijų vystymas galėtų padėti bandyti įveikti šiuo metu ne visai išgydomas ligas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Nors B.Obama atvirai nepuolė nė vieno kandidato į prezidentus. Vis dėlto buvo gausu tiek šmaikščios, tiek rimtos kritikos abiejų partijų kandidatams<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Nors B.Obama atvirai nepuolė nė vieno kandidato į prezidentus. Vis dėlto buvo gausu tiek šmaikščios, tiek rimtos kritikos abiejų partijų kandidatams<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Nepatenkintas prezidento kalba buvo ir Kongreso vadovas P.Ryanas.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Nepatenkintas prezidento kalba buvo ir Kongreso vadovas P.Ryanas.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 13, 2016, 12:56 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 6:07 AM

Keturios gairės

B.Obama, „Politico“ teigimu, savo metiniame pranešime pabrėžė keturias gaires, pagal kurias JAV privalo kurti savo politiką tiek šalies viduje, tiek tarptautinėje sferoje.

Amerika privalo  išlaikyti ekonomikos augimą, reformuoti ne visiškai veikiančią politinę sistemą, išmokti kaip panaudoti naujausias technologijas kovojant su sveikatos bei aplinkosaugos problemomis bei apsaugoti JAV nuo naujų grėsmių tuo pačiu metu neįveliant valstybės į naujus karus.

Tiesa, atsirado vietos ir kitiems dalykams: B.Obama rado laiko ir pajuokauti, ir pakritikuoti kandidatus į prezidentus.

Ekonomika stipri kaip niekad

B.Obama pabrėžė, kad JAV ekonomika stipri kaip niekad.

„Bet kas, kas sako, kad Amerikos ekonomika nuopolyje, tiesiog nusišneka“, – pareiškė JAV prezidentas.

Pasak prezidento, ekonomika auga, nedarbas mažėja. Per pastaruosius 25-erius metus Amerikos rinka rodo geriausius rodiklius. 

„Šiuo metu mūsų valstybėje sukuriama daugiausiai darbo vietų per visą šalies istoriją. Jau sukurta 14 mln. darbo vietų ir šie tempai nelėtėja; nedarbą sumažinome perpus“, – tikino B.Obama.

Tiesa, prezidentas pripažino, kad nepaisant augimo, žmonės vis vien susiduria su problemomis.

Dėl technologinių pokyčių, daug veiklos automatizuojama ir dėl to žmonėms sunkiau susirasti darbo.

B.Obama kritikavo ir tai, kad augimas ne visada pasiekia paprastus amerikiečius – daug pelno atsiduria tik turtingiausiųjų banko sąskaitose.

Būtent dėl to JAV prezidentas ir siūlo sugriežtinti privataus verslo reguliavimą bei sustiprinti socialinės apsaugos programas. Tai turėtų padėti ekonomikos augimu džiaugtis visiems piliečiams.

Politinė sistema korumpuota

Prezidento kalboje nemažai dėmesio atkreipta į JAV politinės sistemos ydas. Pasak jo, šiuo metu sistema tiesiog neveikia – tai liudija daugelio Amerikos piliečių apatija politikai.

B.Obamos nuomone, amerikiečius neramina tai, jog itin dažnai vienos ar kitos partijos naudai perbraižomos rinkimų apygardos. Gėdinga ir tai, jog dauguma rinkimų kampanijų apmokamos ne visai skaidriais būdais.

Prezidentas taip pat pripažino, jog politinei sistemai funkcionuoti kliudo ir trukdžiai piliečiams tiesiog registruotis ir balsuoti. Tiesa, jis taip pat pabrėžė, jog patys amerikiečiai turėtų taip pat tapti labiau pilietiškais ir stengtis dalyvauti politikoje.

Technologijos privalo padėti, o ne kliudyti

Daug dėmesio prezidento kalboje skirta technologijoms, kurios galėtų padėti kovoti su aplinkosaugos bei sveikatos problemomis.

Geriausias būdas, pasak B.Obamos, kovoti su klimato atšilimu – technologinės inovacijos. Jo manymu, pačių korporacijų išradimai gali padėti mažinti aplinkos taršą ir taip išsaugoti mūsų planetą vėlesnėms kartoms.

Taip pat B.Obamos nuomone, spartus technologijų vystymas galėtų padėti bandyti įveikti šiuo metu ne visai išgydomas ligas.

Prezidentas pažadėjo, kad paprašys viceprezidento Joe Bideno, jog jis asmeniškai bandytų spartinti vaistų prieš vėžį kūrimą. Pats J.Bidenas būtent dėl šios ligos praėjusiais metais neteko sūnaus.

Teroristai JAV neįveiks

Nemažai dėmesio B.Obamos kalboje skirta ir užsienio politikai.

Valstybės vadovas tikino, kad šiuo metu Amerika yra gerbiama pasaulyje labiau, nei prieš prasidedant jo prezidentavimui.

B.Obama pažymėjo, jog jo liberali ir susitarimais pagrįsta užsienio politika jau neša pirmuosius vaisius. Rezultatai galėtų būti dar geresni, jei Respublikonų partijos kontroliuojamas Kongresas padėtų prezidentui įgyvendinti jo tikslus.

Kaip pavyzdį B.Obama pateikė diplomatinių santykių užmezgimą su Kuba.

„Norite sutvirtinti lyderystę bei patikimumą mūsų pusrutulyje? Supraskite, kad Šaltasis karas baigėsi, pabaikite Kubos embargą“, – respublikonus paveikti bandė prezidentas.

Įdomu tai, kad visą pasaulį gąsdinančią grupuotę „Islamo valstybė“ B.Obama pavadino „mūsų egzistavimui grėsmės nekeliančia problema“. Taip prezidentas tarsi numojo ranka į kritiką, jog JAV neužtektinai kovoja su šios organizacijos teroristais.

Vis dėlto reikia paminėti, jog B.Obama taip pat ragino Kongresą ir toliau balsuoti už jėgos naudojimą prieš šios grupuotės valdomą teritoriją.

Kritikavo kitus kandidatus į prezidentus

B.Obama atvirai nepuolė nė vieno kandidato į prezidentus. Vis dėlto buvo gausu tiek šmaikščios, tiek rimtos kritikos abiejų partijų kandidatams.

„Pasistengsiu kalbėti trumpiau, nes žinau, jog kai kurie čia esantys žmonės nekantrauja grįžti į Ajovą“, – jau pačioje pradžioje juokavo prezidentas. Jam nusišypsojo net respublikonas Kongreso vadovas Paulas Ryanas.

Ajovoje jau už kelių savaičių vyks pirminiai abiejų partijų rinkimai, tad šioje valstijoje šiuo metu aktyviai kampanijose dalyvauja kone visi kandidatai į prezidentus. Tarp kandidatų nemažai ir Kongreso narių.

Tiesa, B.Obama pateikė ir daug rimtesnės kritikos.

„Ar mes bandysime įveikti problemas svetimumu bei vienas kito įtarinėjimu? O gal geriau būtų pasitikti ateitį pasitikėdami tuo, kas esame, ir tuo, ką mes visi kartu galime padaryti?“ – klausė B.Obama.

Tai – Respublikonų partijos kandidato į prezidentus Donaldo Trumpo kritika, mat jis savo kampanijoje kritikuoja tautines mažumas, taip tikėdamasis patraukti itin konservatyvius rinkėjus.

Liūdi tik dėl vieno dalyko

Tiesa, B.Obama savo prezidentavime įžvelgė ir klaidų. Didžiausia jų – padidėjusi Demokratų partijos priešprieša su Respublikonų partija. 

„Man apmaudu, kad pagieža ir nesutarimai tarp partijų pablogėjo“, – skundėsi JAV prezidentas.

Jis taip pat teigė, kad tame galbūt būta ir jo kaltės.

„Tokie prezidentai, kaip Abraomas Lincolnas ar Franklinas Delano Rooseveltas galbūt būtų sugebėję sumažinti įtampą tarp abiejų partijų“, – tikino B.Obama.

Respublikonai kalba nepatenkinti

Vis dėlto Respublikonų partija negailėjo kritikos šiai B.Obamos kalbai, kaip ir visam jo prezidentavimui.

Pietų Karolinos valstijos gubernatorė Nikki Haley teigė, kad B.Obama neturėtų girtis, mat jo prezidentavimas pakeitė šalį į blogą.

„Ekonomika tokia silpna, kad žmonių pajamos net neauga. Valstybės skola didėja, sveikatos apsauga brangesnė bei mažiau efektyvi, nei bet kada anksčiau, miestuose gausu neramumų.

Taip pat prezidentas nepripažįsta didžiausios šiuo metu esančios teroristinės grėsmes“, – skundėsi N.Haley.

Nepatenkintas prezidento kalba buvo ir Kongreso vadovas P.Ryanas. Jis savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje skelbė, kad „daugelis amerikiečių šiuo metu jaučia, kad „Amerikietiška svajonė“ slysta jiems iš po kojų. Prezidento kalba jų tikrai nepaguodė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.