Rusijos armija ir vėl tampa sovietine

„2016-aisiais Rusijos vakaruose bus suformuotos trys naujos divizijos, dar viena – centrinėje šalies dalyje“, – pareiškė Rusijos armijos sausumos kariuomenės vyriausiasis vadas Olegas Saliukovas.

Į NATO neva reaguojančioje Rusijos armijoje vėl formuojamos divizijos.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Į NATO neva reaguojančioje Rusijos armijoje vėl formuojamos divizijos.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Jan 26, 2016, 1:01 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 4:19 AM

Pasak generolo pulkininko O.Saliukovo, naujų divizijų formavimas taps Rusijos atsaku į pastaruoju metu pastebimą padidėjusį NATO šalių karinių pratybų intensyvumą.

Tiesa, generolas patikslino, kad naujos divizijos bus formuojamos dabartinių brigadų pagrindu. O tai – svarbiausia šios informacijos dalis.

Mat ir sovietiniais laikais Sovietų Sąjungos ginkluotosios pajėgos buvo formuojamos divizijų pagrindu. Šias pagrindines karines formuotes sudarė po 12–24 tūkst. karių, o jų vadas buvo generolas majoras.

Divizijai buvo patikėtas karinis mokslas, kariuomenės apmokymas, mobilizacinių rezervų parengimas, kariniai įstatai ir instrukcijos.

O 2009 metais, pertvarkant Rusijos ginkluotąsias pajėgas, pagrindiniu kariniu vienetu tapo 2–8 tūkstančių žmonių brigada, kuriai jau vadovavo pulkininkas.

Pertvarka atspindėjo šalies ir jos ginkluotųjų pajėgų vadovybės nuomonę.

Valdžia buvo įsitikinusi, kad pasibaigus Šaltajam karui ir pasaulinei Rytų bei Vakarų priešpriešai klasikinės stambaus masto operacijos, pasitelkiant gausias karines grupuotes, yra labai mažai tikėtinos.

Divizijas turėjo tiktai raketinė strateginės paskirties ir oro bei desanto kariuomenės.

Bet dabar Rusijos armijoje atliekama atvirkštinė rokiruotė.

2012 metų pabaigoje Rusijos gynybos ministru paskyrus Sergejų Šoigu, Pamaskvyje buvo atkurtos Tamanės motorizuotųjų šaulių ir Kantemiro tankų divizijos, kurios jau buvo spėjusios virsti brigadomis.

Šis procesas vyko 2014–2015 metais, kai Rusijos vadovybė pasirinko naują, tiksliau kalbant, – seną karinių junginių organizacinį ir etatų struktūrų sukūrimo modelį.

Remiantis šiuo modeliu, numatoma atkurti divizijos grandį vakarinėje Rusijos dalyje.

Tai, vadovybės nuomone, nulėmė per mokymus ir treniruotes atsiskleidę „naujo pavyzdžio“ brigadų trūkumai galimu karinio konflikto su NATO šalių junginiais atveju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.