Švedus gąsdina nauji prieglobsčio prašytojų nusikaltimai

Ginčuose dėl prieglobsčio prašytojų apgyvendinimo Švedijoje alyvos į ugnį vis įpila nauji svetimšalių nusikaltimai. Dabar švedus išgąsdino su vaikais ėjusiai motinai trenkęs alžyrietis, skelbia „International Business Times“. 

Per praėjusius metus Švedijoje užsiregistravo 160 tūkst. prieglobsčio prašytojų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Per praėjusius metus Švedijoje užsiregistravo 160 tūkst. prieglobsčio prašytojų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Policija apieško nepilnamečių prieglobsčio prašytojų centrą, kuriame paauglys nudūrė prižiūrėtoją.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Policija apieško nepilnamečių prieglobsčio prašytojų centrą, kuriame paauglys nudūrė prižiūrėtoją.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Policija apieško nepilnamečių prieglobsčio prašytojų centrą, kuriame paauglys nudūrė prižiūrėtoją.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Policija apieško nepilnamečių prieglobsčio prašytojų centrą, kuriame paauglys nudūrė prižiūrėtoją.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-01-26 20:31, atnaujinta 2017-06-10 03:39

Įtariamasis buvo suimtas po to, kai policija išplatino Stokholmo senamiestyje esančios metro stotelės stebėjimo kamerų vaizdo įrašą.

Jame užfiksuota, kaip vyras iš pradžių mėgino apvogti senyvą moterį, kuri užsikalbėjusi nepastebėjo, kad jos rankinė plačiai atidaryta, o joje esantis mobilusis telefonas – lengvai pasiekiamas.

Tačiau prie moters iš už nugaros priėjusį užpuoliką pastebėjo kita moteris, šalia ėjusi su dviem vaikais, ir įspėjo apie už nugaros lūkuriuojantį kišenvagį.

Supykęs dėl nepavykusio mėginimo apiplėšti, vyras atsisuko į motiną, trenkė jai į pilvą ir galvą, o vėliau dar ir spjovė į veidą. Moteris tuo metu karštligiškai mėgino apsaugoti savo vaikus.

„Tai blogiausia, ką esu matęs savo karjeroje. Aš jį pagausiu, net jeigu tai būtų paskutinė mano užduotis“, – laikraščiui „Aftonbladet“ žadėjo su byla dirbęs policijos pareigūnas Stefanas Tellquistas.

Prašėsi į kelias šalis

Kitą dieną po to, kai buvo paviešintas užpuoliko vaizdo įrašas, netoli sostinės įsikūręs prieglobsčio prašytojų, kurių prašymai atmesti, apgyvendinimo centras kreipėsi į policiją.

Jie pranešė, kad vienas centre gyvenantis vyras ir yra vaizdo įraše matomas užpuolikas. Šis centro gyventojas greitai buvo suimtas.

Kelias dienas asmens tapatybė nebuvo nustatyta, tačiau paaiškėjo, kad jis skirtingomis pavardėmis kreipėsi dėl prieglobsčio net į keturias Europos šalis – Norvegiją, Graikiją, Daniją ir Švediją.

Galiausiai pirmadienį jo advokatas pranešė, kad šis įtariamasis – 33 metų alžyrietis Sofianas. Jis pats tikina, kad vaizdo įraše užfiksuotas kitas žmogus, tačiau prieglobsčio prašytojui gresia įkalinimas.

Alžyrietis pateko į prieglaudą, kai Švedija atsisakė suteikti jam prieglobstį. Vyras jau ir anksčiau policijai buvo žinomas dėl įvairių nusikaltimų. Sausio mėnesį jis buvo suimtas dėl grasinimo pareigūnui, priešinimosi ir įsibrovimo į privačią valdą.

Tikėtina, kad pagal ES taikomą Dublino protokolą jis turėtų būti sugrąžintas į Daniją – šalį, kurioje pirmiausia prašė prieglobsčio. Tačiau jeigu jis bus nuteistas dėl moters užpuolimo metro, bausmę atlikti vyrui teks Švedijos kalėjime.

Paauglys nudūrė prižiūrėtoją

Pastarosiomis dienomis Švediją supurtė ir daugiau panašių skandalų. Antai pirmadienį viename nepilnamečių prieglobsčio prašytojų centre penkiolikmetis nudūrė prižiūrėtoją.

22 metų Alexandra Mezher centre, skirtame 14-17 metų be suaugusiųjų priežiūros likusiems svetimšaliams, dirbo vos kelis mėnesius.

Pirmadienio rytą ją peiliu subadė paauglys. A.Mezher buvo nuvežta į ligoninę, tačiau vėliau dėl sužeidimų mirė.

„Ji tiesiog norėjo daryti gera. O ją nužudė jos darbe. Ji buvo toks šiltas ir laimingas žmogus. Švedijos politikai kalti, kad ji žuvo“, – leidiniui „Daily Mail“ kalbėjo nužudytosios pusseserė.

Šią savaitę Švedijos policija paskelbė ketinanti į darbą priimti daugiau nei 4 tūkst. papildomų darbuotojų, kurie padėtų kovoti su panašiais išpuoliais.

„Dabar turime kur kas daugiau iškvietimų į prieglobsčio prašytojų centrus. Tai reikalauja daug darbo jėgos. Prieš pusę metų viskas buvo visiškai kitaip, tad dabar nebegalime efektyviai dirbti“, – aiškino Nacionalinės policijos komisaras Danas Eliassonas.

Švedijos migracijos agentūros duomenimis smurtinių incidentų ir grasinimų skaičius prieglaudose pernai padvigubėjo nuo 148 atvejų 2014 metais iki 322 atvejų 2015 metais.

Tuo pačiu metu sustiprėjo ir kraštutinių švedų nusiteikimas prieš atvykėlius. Padaugėjo ir prieglobsčio prašytojų apgyvendinimo centrų padegimų.

Įspėja dėl saugumo Stokholme

Vis stiprėjantį švedų nepasitenkinimą 160 tūkst. į Švediją pernai atvykusių svetimšalių elgesiu skatina ir kiti incidentai. O dar nepamirštas ir policijos nuslėptas masinis priekabiavimo prie moterų incidentas muzikos festivalyje pernai.

Be to, per pastarąsias tris savaites nemažai Stokholmo centre įsikūrusio baseino „Eriksdalsbadet“ lankytojų skundėsi, kad prie jų priekabiavo prieglobsčio šalyje laukiantys jaunuoliai.

Mažiausiai keturios nepilnametės pranešė, kad paaugliai prie jų lytiškai priekabiavo baseine, sūkurinėse voniose ir persirengimo kambariuose.

Tuo pačiu metu Švedijos sostinės policija įspėjo, kad pagrindinę miesto geležinkelio stotį užėmė dešimtys jaunų marokiečių, tad čia tapo nesaugu.

Paauglių gaujos esą sėja baimę Stokholme, vagiliauja, priekabiauja prie merginų ir puldinėja apsaugos darbuotojus.

Nors kai kuriems iš šių užpuolikų – vos devyneri metai, jų negali suvaldyti net ir migracijos pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.