Donaldas Trumpas, batai „Crocs“ ir paranojos politika

Pirmadienį amerikiečiai pradės balsuoti 2016 metų JAV prezidento rinkimuose. Ajovos valstijos gyventojai rinksis iš 3 demokratų ir net 12 respublikonų. Bet atrodo, kad iš jų girdima tik apie vieną – Donaldą Trumpą.

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-01 06:33, atnaujinta 2017-06-09 16:12

Žiniasklaida seka kiekvieną D.Trumpo žingsnį ir nusišnekėjimą. Tenka pripažinti, kad to nedaryti – be galo sunku.

Kaskart paskaičius naują ir vis šlykštesnį milijardieriaus pasisakymą kyla ranka apie tai rašyti, stebėtis ir jį kritikuoti.

Bet tuo pačiu supranti, kad tokiu būdu tik pasiduodi jo planui – kaskart pasisakyti su trenksmu, kad tavo vardas nė dienai neišnyktų iš naujienų portalų.

O ir tie pasisakymai kelia juoką. Arba pasibjaurėjimą. Arba viską kartu.

Kad ir D.Trumpo rinkimų štabo antradienį išplatintas pranešimas spaudai apie tai, kad jis neketina dalyvauti televizijos „Fox News“ rengiamuose Respublikonų partijos debatuose.

„Būdamas vienos iš geriausiai parduodamos verslo knygos autoriumi, sukūręs neįtikėtiną kompaniją, kuriai priklauso patys brangiausi ir žymiausi pasaulio turtai, ir valdantis daugybės milijardų JAV dolerių vertės turtą, D.Trumpas tikrai moka atpažinti blogą sandorį“, – tokiais žodžiais pradedamas pranešimas, iškeikiantis „Fox News“ norą pasipelnyti iš debatų.

Ir tai – tik pirmoji pastraipa. Atrodo, kad tai labiau primena pradinuko rašinėlį apie tai, kuo jis norėtų būti užaugęs, o ne rinkimų kampanijos specialistų darbą.

Bet ir vėlgi – mes apie apie tai kalbame. Vieni jį cituoja su pasidygėjimu, o kiti – su palaikymo šūksniais. Ir dar prideda: priešingai nei kiti, jis nesislepia po politinio korektiškumo skydu, nes juk nėra koks bailys.

Toks jausmas, kad politinis korektiškumas per pastaruosius metus tapo kažkuo, ko bene visur madinga nekęsti. Kaip batai „Crocs“. Ar muzikos grupė „Nickelback“.

Nepasakysiu nieko naujo atkreipdama dėmesį, kad Lietuvoje pykčiu politiniam korektiškumui dažniausiai spjaudosi tie, kurie pykčiu spjaudosi bene viskam. Ir nori toliau tai daryti nevaržomi.

Pasiteisinama: juk aš tik pasakau tiesą, o ji žeidžia. Juk po mandagia kalba slepiasi supuvusios Vakarų vertybės. Juk daiktus atėjo laikas vadinti tikraisiais vardais. Juk aš žinau, kad visi pabėgėliai yra šiukšlės ir joks Briuselis manęs neprivers kitaip galvoti. Ir taip toliau.

Tiesa, pastarosiomis dienomis iškilo klausimas, kaip tautos grynumo saugotojai pakomentuotų Rusijos užsienio ministro Sergejaus Lavrovo kaltinimą Vokietijai, kad ši slepia tikrovę po politinio korektiškumo skraiste siekdama ramybės vidaus politikoje.

Ministras pareiškė, kad Berlynas nuslėpė trylikametės Vokietijos rusės bylą. Kremliaus valdoma žiniasklaida pasigavo mergaitės tetos pasakojimą, kaip ją keli „į arabus panašūs vyrai“ prievartavo 30 valandų.

Bet Berlyno policija tokią įvykių versijai įrodymų nerado.

Sunku patikėti, kad lygiai tokius pat politinio korektiškumo niekinimo šūksnius kartojantys tautos gynėjai norėtų pritarti kam nors, ką sako Maskva.

O gal čia nieko prieštaringo? Juk tiek Kremliui palanki žiniasklaida, tiek D.Trumpas užsiima lygiai tokia pačia paranojos politika. D.Trumpas išnaudoja amerikiečių baimes ir ilgesį laikų, kai šalyje viskas buvo paprasčiau: į šalį nesiekė atvykti nei pabėgėliai iš Sirijos, nei meksikiečiai, o moteris galėjai išvadinti kokiais tik nori žodžiais, bet jos nesiskųsdavo.

Dar pridėkime ir migrantų krizę, kuri į paviršių iškėlė neapykantą nepažįstamiems atvykėliams. Šią baimę išnaudoja politikai abiejose Atlanto pusėse – nerasdami konkrečių sprendimų jie verčiau šneka emocijų kalba.  D.Trumpui tai kol kas puikiai sekasi. Nes pateikti paprastus atsakymus visada populiaru. O jeigu kažkas skamba įžūliai, visada galima pridėti: juk taip galvoja visi, o aš tik tai pasakau garsiai.

Toks kalbėjimas – lyg vaiko, kuris galvoja, kad kiekviena mintis, užgimusi jo galvoje yra aukso vertės ir ja būtina pasidalinti su visu pasauliu.

O bet kuris, kuris nemano, kad viskas pasaulyje yra juoda ir balta, o konfliktai bei krizės išsisprendžia paprastai, ir yra linkęs apsvarstyti, kaip jo žodžiai gali paveikti kitą, apšaukiamas politiškai korektišku bailiu.

Lyg nemandagumas būtų drąsos simbolis.

Įdomu, ar paranojos politiką pasirinkęs D.Trumpas ir toliau amerikiečius žavės savo įžūlumu. Dabar visuomenės nuomonės apklausos, kurių patikimumu kartais tikrai verta suabejoti, rodo, kad jo planas veikia.

O pavasarį po truputį pradės aiškėti, ar tokią politiką pasirinks ir amerikiečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.