Kulinarijos genijų virtuvėse – kartus savižudybės prieskonis

Trys „Michelin“ žvaigždutės – aukščiausio lygio apdovanojimas, apie kurį svajoja kiekvienas geras šefas. Tačiau šis įvertinimas turi savo kainą: įtampa jo siekiant gali privesti didžiuosius kulinarijos pasaulio genijus prie liepto galo.

B.Violier galėjo neatlaikyti įtampos.<br>AFP nuotr.
B.Violier galėjo neatlaikyti įtampos.<br>AFP nuotr.
Prie velionio šefo namų gerbėjai neša gėles.<br>AFP nuotr.
Prie velionio šefo namų gerbėjai neša gėles.<br>AFP nuotr.
Pirmadienį „Michelin“ komisija atėmė vieną žvaigždutę iš B.Violier restorano.<br>AFP nuotr.
Pirmadienį „Michelin“ komisija atėmė vieną žvaigždutę iš B.Violier restorano.<br>AFP nuotr.
B.Violier galėjo neatlaikyti įtampos.<br>AFP nuotr.
B.Violier galėjo neatlaikyti įtampos.<br>AFP nuotr.
Pirmadienį „Michelin“ komisija atėmė vieną žvaigždutę iš B.Violier restorano.<br>AFP nuotr.
Pirmadienį „Michelin“ komisija atėmė vieną žvaigždutę iš B.Violier restorano.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 2, 2016, 7:00 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 11:21 AM

Iš išorės – sėkmingi ir visame pasaulyje liaupsinami. Iš tiesų – įsitempę, pervargę ir kankinami vidinių demonų. Tokie buvo kulinarijos genijai, kurie pakėlė ranką prieš save, rašo „The Guardian“.

Štai dar gruodį Benoit Violier džiūgavo, kai jo vadovaujamas Šveicarijos restoranas „Restaurant de l’Hotel de Ville“ buvo pavadintas „geriausiu pasaulyje“. 

44-erių metų šefas tada džiaugėsi ir tvirtino, kad tai motyvuos jį dirbti dar uoliau. Tačiau praėjusį sekmadienį policija rado jo kūną ir konstatavo: „Panašu, kad jis pats atėmė sau gyvybę šaunamuoju ginklu“.

Šio šefo restoranas buvo apdovanota trimis „Michelin“ žvaigždutėmis, tačiau kai kas spėlioja, kad šefas baiminosi, kad savo apdovanojimo ilgai nebeišlaikys.

Tiesa, savižudybė – kol kas nepatvirtinta kulinarijos genijaus mirties versija. Tačiau jei tai būtų tiesa, B.Violier būtų nebe pirmas garsus šefas, kuris atėmė sau gyvybę neatlaikęs įtampos.

Jo mirtis verčia pasaulį dar kartą atkreipti dėmesį į tai, kokį didžiulį ir kartais nepakeliamą spaudimą patiria šios srities žvaigždės.

Žlugdo baimė prarasti šlovę

Antai 2003-iųjų vasarį 52-ejų metų Bernardas Loiseau – vienas žymiausių šefų Prancūzijoje – nusišovė su medžiokliniu šautuvu būdamas savo karjeros viršūnėje.

Jis vadovavo tris „Michelin“ žvaigždutes turinčiam restoranui „Cote d'Or“ Burgundijoje, tačiau buvo prislėgtas, persidirbęs ir prasiskolinęs.

Gidas „The Gault et Millau“, kuris savo svarba nusileidžia tik „Michelin“ gidui, buvo sumažinęs jo reitingą: anksčiau skyręs „Cote d'Or“ 19 balų iš 20, jis sumažino įvertinimą iki 17. Netrukus pasigirdo gandų, kad įvertinimą sumažinti ruošėsi ir patys „Michelin“ kritikai.

B.Loiseau draugui netrukus pasakė: „Jei prarasiu žvaigždutę – nusižudysiu“.

„Michelin“ gidas iš restorano žvaigždučių tąsyk neatėmė ir paliko visas tris. Tačiau tai sužinojęs B.Loisseau vis tiek nusižudė.

B.Violier taip pat turėjo išlaikyti savo restorano reitingą. Visų kritikų atsiliepimai pranašavo, kad šefas išsaugos „Michelin“ žvaigždutes ir 2016-aisiais.

Tačiau nuolatinė baimė vieną dieną galiausiai prarasti įvertinimą ir šlovę nedavė B.Violier ramybės. Pasaulis, kuriame šefai dažnai pasijunta kaip kritikų žaidimų įrankiai, slegia psichologiškai.

„Jie pasako, kad esi vienas geriausių, o tada, per naktį, jie nutaria, kad toks nebesi, – sakė tris „Michelin“ žvaigždutes turinčiam restoranui „Grand Vefour“ vadovaujantis Guy Martinas. – Kodėl? ką tu padarei? Kaip gali tavo įgūdžiai, kuriuos tu taip kruopščiai tobulinai, kūrybingumas, kurį puoselėjai, ir laikas bei energiją, kurią investavai, gali dingti jau kitą dieną?“

Netekę žvaigždutės nusižudė

Netekęs „Michelin“ žvaigždutės yra nusižudęs ne vienas garsus šefas. 1966-aisiais šefas Alainas Zickas šovė sau į galvą netrukus po to, kai sužinojo, kad iš jo atimta viena iš trijų žvaigždučių.

Kitą šefą Gerardą Bessoną dėl tos pačios priežasties 2003-aisiais ištiko širdies smūgis.

1771-aisiais tuo metu šlovintas kulinaras Francois Vatelis persismeigė kardu, kai laiku nebuvo atgabenta žuvis, kurią jis turėjo paruošti karaliaus Liudviko XIV puotai.

Tačiau dar niekada šefai nebuvo tokie įsitempę, kaip dabar: jie turi būti ne tik kulinarijos genijai, bet ir geri vadybininkai.

„Žmonės nemato, kad už šios profesijos fasado slypi kentėjimas ir nuolatinis pervargimas. Mes visą laiką vaikštome ant ašmenų, nes tai, ką darome yra verslo ir meno mišinys', – pasakojo šefas Pierras Gagnaire'as, kurio pirmas „Michel“ apdovanojimą pelnęs restoranas bankrutavo.

Prancūzijoje skaičiuojama, kad viena „Michelin“ žvaigždutė lemia 25 proc. restorano pajamų.

Tačiau mėgindami ją pasiekti restoranų savininkai turi sužibėti ne vien savo maistu: jie investuoja milžiniškas sumas dekorui, stalo įrankiams ir indams bei geriausiems padavėjams samdyti.

Pasitraukia iš varžybų

Tokios varžybos ir kosminės kainos restoranuose yra įgrisę ne vienam aukščiausio lygio kulinarui.

2005-aisiais šefas Alainas Senderensas 28-erius metus išlaikęs tris žvaigždutes jas atidavė, nes vyrui atsibodo „nepadorios kainos restorane“.

Už vakarienę jis turėjo imti 300 eurų mokestį arba net 400 eurų žiemą, kai yra triufelių. Šefas teigė, kad jam atsibodo gaminti pernelyg brangų maistą, kad tik įtiktų kritikams ir plėšti nežmoniškus pinigus iš lankytojų.

A.Senderensas buvo ne pirmas – 1996-aisiais savo žvaigždutes atidavė ir Joelis Robuchonas – ir ne paskutinis – įvertinimų 2006 m. atsisakė Antoine'as Westermannas, 2009-aisiais Olivieris Roellingeris.

Šie žmonės pasitraukė iš „Michelin“ varžybų, nes jautėsi pernelyg prislėgti. Deja, dalis kulinarijos pasaulio genijų pasitraukė ne tik iš varžybų, bet ir iš gyvenimo.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.