Islamo dvasininkų kasdienybės akimirkos sprogdina internetą

Jie žaidžia krepšinį su mokiniais, pozuoja prie kalėdinių eglučių, siunčia linkėjimus krikščionims ir ruošia arbatą. Tai nėra tokios Irano dvasininkų, vadinamų imamais, nuotraukos, kurias mes esame įpratę matyti, skelbia „BBC“.

Nuotraukose imamai žaidžia krepšinį su mokiniais ir pozuoja prie kalėdinių eglučių.<br>„Instagram“ nuotr.
Nuotraukose imamai žaidžia krepšinį su mokiniais ir pozuoja prie kalėdinių eglučių.<br>„Instagram“ nuotr.
Nuotraukose Irano dvasininkai linksmai leidžia laiką.<br>„Instagram“ nuotr.
Nuotraukose Irano dvasininkai linksmai leidžia laiką.<br>„Instagram“ nuotr.
Irano dvasininkai žaidžia futbolą su vaikais.<br>„Instagram“ nuotr.
Irano dvasininkai žaidžia futbolą su vaikais.<br>„Instagram“ nuotr.
Šios nuotraukos, M.Zareiano teigimu, sulaukė labai pozityvių atsiliepimų.<br>„Instagram“ nuotr.
Šios nuotraukos, M.Zareiano teigimu, sulaukė labai pozityvių atsiliepimų.<br>„Instagram“ nuotr.
Nuotraukose vaizduojamas kasdieninis Irano dvasininkų gyvenimas.<br>„Instagram“ nuotr.
Nuotraukose vaizduojamas kasdieninis Irano dvasininkų gyvenimas.<br>„Instagram“ nuotr.
Nuotraukose vaizduojamas kasdienis Irano dvasininkų gyvenimas.<br>Instagram nuotr.
Nuotraukose vaizduojamas kasdienis Irano dvasininkų gyvenimas.<br>Instagram nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 3, 2016, 10:05 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 8:11 AM

Vis dėlto socialinio tinklo „Instagram“ paskyra, kurioje skelbiamos islamo dvasininkų kasdieninio gyvenimo nuotraukos, tapo itin populiari Irane ir turi daugiau nei 12 tūkst. sekėjų.

Paskyros pavadinimas yra „Talabeh Today“. Arabišku žodžiu „talabeh“ vadinamas seminarijos studentas, siekiantis religinio mokslo ir pasirengęs pasišvęsti dvasiniam gyvenimui.

Idėjos iniciatorius – Irano seminarijos studentas Masoudas Zareianas iš šiaurės vakarų miesto Mašhado. Paskyra buvo sukurta norint pagerinti konservatyvių islamo dvasininkų įvaizdį ir išryškinti jų ryšį su šiuolaikiniu gyvenimu.

Irano dvasininkas dažniausiai yra įsivaizduojamas kaip užsidegęs oratorius besikreipiantis į minią skanduojančią šūkius, nukreiptus prieš „Vakarų imperializmą“. Liberalių pažiūrų iraniečiai taip pat yra linkę sieti šiuos dvasininkus su visu tuo, kas yra blogai šioje islamiškoje respublikoje.

Žavėjimasis imamais palaipsniui išblėso, nes kai kurie iraniečiai manė, jog patys dvasininkai negyveno tokio gyvenimo, kokį jie skatino gyventi tikinčiuosius.

Kitokį imamų įvaizdį siekęs atskleisti M.Zareianas yra ne tik seminarijos studentas, tačiau ir dokumentinių filmų kūrėjas bei Irano dvasininkų sąjungos rėmėjas.

Tad jo sprendimas pasinaudoti socialiniu tinklu „Instagram“, kad pavaizduotų šiuolaikinio dvasininko gyvenimo niuansus, nėra toks jau neįprastas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Socialinis tinklas „Instagram“ yra labai populiarus Irane ne tik tarp miesto jaunimo, bet taip ir tarp konservatyvių visuomenės sluoksnių. Mat socialiniai tinklai „Twitter“ ir „Facebook“ yra oficialiai uždrausti.

M.Zareianas tikino, kad ši „Instagram“ paskyra atspindi „tikrą dvasininko socialinį gyvenimą šiuolaikiniame Irane“.

„Dauguma žmonių yra susidarę neigiamą įvaizdį. Aš manau, kad jei mes stengsimės pavaizduoti dvasinį lyderį nekaltą lyg angelą, tai žmonėms gali atrodyti dirbtina. Dvasininkas yra paprasčiausias žmogus“, - teigė M.Zareianas duodamas interviu vietiniam laikraščiui.

Puslapyje šiuo metu jau dalinamasi nuotraukomis, kurias įkelia ir dvasininkų gerbėjai. M.Zareianas prie nuotraukų prideda trumpas juokingas pamokančias istorijas apie iškilius religijos lyderius ar ajatolas.

Pavyzdžiui, vienoje populiarių nuotraukų dvasininkas stovi šalia Kalėdų eglutės ir moters. Šią nuotrauką M.Zareianas įdėjo norėdamas pasveikinti krikščionis su šv. Kalėdomis.

Vis dėlto, istorija šalia nuotraukos yra apie islamo dievobaimingumą. Istorija yra apie moterį nuotraukoje, kuri kenčia nuo neišgydomo vėžio. Kaip paskutinė išeitis jai buvo pasiūlyta melsti pasveikimo musulmonų šventųjų. Ji paklausė šio patarimo ir, kaip matoma iš antraštės, pasveiko.

Kiekviena nuotrauka yra mėgstama ir teigiamai komentuojama šimtų žmonių. Kai kurie aprašymai yra anglų kalba, norint įtikti didesnei auditorijai.

Vis dėlto, kai kuriuos nuotraukos sukėlė diskusijas visuomenėje apie tai ar dvasininkai turėtų būti vaizduojami užsiimantys kita veikla nei jų religinės pareigos, ypač vilkėdami dvasininko rūbus.

Tiesa, žmonės svarsto, kokių dar motyvų gali turėti šios paskyros kūrėjas.

Vienas vartotojas nuotrauką, kurioje dvasininkas žaidžia futbolą su vaikais, komentuoja taip: „Ar šis elgesys yra skatinamas žmogiškosios prigimties ar užuojautos, ar tai yra tik pretekstas manipuliuoti žmonėmis ir nukreipti jų dėmesį link teologinio mokymo misijų?“

Viena moteris socialiniame tinkle taip pat skundėsi, kad paskyroje nėra skelbiamos nuotraukos su seminarijos studentėmis, o tik su studentais. Ji kreipėsi į paskyros administratorių, kad šis apsvarstytų galimybę patalpinti ir moterų nuotraukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.