Sibire uždaromos ligoninės kelia siaubą būsimoms motinoms

Akušeris Vladimiras Vinteris šiame mažame Bodrado miestelyje Sibire priima kūdikius jau daugiau nei keturis dešimtmečius. Tačiau šiandien jo gimdymo palatos, kadaise skambėjusios nuo verkiančių naujagimių, yra klaikiai tylios, skelbia „Laisvasis Europos radijas“.

„Jos suras būdų kaip pagimdyti čia“, – teigia akušeris.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Jos suras būdų kaip pagimdyti čia“, – teigia akušeris.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Nėščios moterys turi įveikti 15 kilometrų atstumą, kad galėtų pagimdyti.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Nėščios moterys turi įveikti 15 kilometrų atstumą, kad galėtų pagimdyti.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 10, 2016, 8:11 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 1:11 PM

Valdžios organai pietrytinėje Sibiro respublikoje Chakasijoje uždarė įstaigą sausio 1 dieną, nepaisydami grėsmingų vietos gyventojų protestų.

„Man yra draudžiama užsiimti savo profesija“, – atsidūsta V.Vinteris žengdamas ištuštėjusiais ligoninės koridoriais. Moterys 15 tūkst. gyventojų turinčiame Bograde yra lygiai taip pat susikrimtusios.

Dėl gimdymo jos turi vykti į Černogorsko miestą, esantį už 76 kilometrų. Kai kurie kaimeliai Bogrado apskrityje yra daugiau nei už 150 kilometrų nuo Černogorsko, nors ypatingais atvejais besilaukiančios moterys gali gimdyti kitame, artimesniame mieste, kaimyninėje apskrityje.

Tokie atstumai yra nemaži gimdančios moterims, ypač žvarbią žiemą, kai sniegas ir ledas sulėtina eismą arba kelius padaro nepravažiuojamą. Nors dauguma besilaukiančių motinų Rusijoje neturi vykti taip toli, kad pasiektų gimdymo namus, Bogrado rajono gimdymo namų baigtis nėra pavienis atvejis.

„Tai Rusija, – perspėjo Rusijos lygos dėl pacientų apsaugos teisių vadovas Aleksandras Saverskis. – Keliauti ten 150 kilometrų žiemą nėra tas pats kas keliauti Europos keliais“.

Pastaraisiais metais Rusijos sveikatos darbuotojai pasmerkė prieštaringą reformą, kuria siekiama pagerinti sveikatos apsaugą ir kuri dramatiškai sumažino valstybinių medicinos įstaigų skaičių šalyje, ypač kaimo vietovėse, ir paliko tūkstančius gydytojų be darbo.

Valstybinės statistikos duomenimis, sveikatos įstaigų skaičius kaimo vietovėse nuo 2015 iki 2013 metų sumažėjo 75 procentais, nuo 8249 iki 2085.

Sveikatos ekspertai teigia, jog už tai kainą sumoka pacientai.

„2015 metais mirtingumo koeficientas Rusijoje pirmą kartą per dešimt metų pakilo, – teigė A.Saverskis. – Nesant jokių naujų aplinkybių, kurios galėtų paveikti žmonių sveikatą, mes šią situaciją suvokiame, kaip sveikatos apsaugos sistemos gerinimą“.

Bogrado gyventojai aršiai kovojo, kad išsaugotų savo gimdymo skyrius. Protestai prasidėjo iš karto po to kai praeitų metų vasarą buvo paskelbtas sprendimas juos uždaryti.

Sausį apie 200 Bogrado gyventojų vėl išėjo į gatves protestuoti dėl įstaigų uždarymo, laikydami vėliavas su tokiais šūkiais kaip „Gimdymo skyrių gerinimas yra įžeidimas moterims“, arba „Nelieskit kaimo medicinos!“

Mitingų varomąja jėga laikoma Raisa Frolova teigė, jog miesto administracija paprasčiausiai nusprendė ignoruoti protestus. Rodydama į dideles popierių krūvas, ji pasakojo, kad į peticiją Rusijos vyriausybei Maskvoje, pasirašytą daugiau nei tūkstančio gyventojų, taip pat nebuvo atsakyta.

„Šiais laikais niekas nekreipia dėmesio į gyventojų nuomonę, – niūriai pažymėjo ji. – Yra tokios medicinos sferos, kur niekas neturėtų skaičiuoti pinigų ir spręsti, ar tai nuostolinga, ar ne. Priešingu atveju, mes paprasčiausiai tapsime biologinėmis atliekomis“.

Bogradas nėra turtingas miestas. Dauguma moterų dirba visą nėštumo laikotarpį ir tik keletas jų tegali laukti savo kūdikio atvykimo į pasaulį Černogorsko ligoninėje. V.Vinteris įspėja, jog nėščios motinos gyvenančios Bogrado kaimuose yra ypatingai nelinkusios gimdyti keliauti iki pat Černogorsko.

„Jos net neatvyksta į mūsų apylinkės ligoninę reguliariems patikrinimams, – pastebi jis. – Kai mes klausiame, kodėl jos neatvyksta, jos atsako, kad neturi transporto priemonių ar pinigų. Įprastai, jos atvyksta čia tada, kai prasideda darbai“, – teigia V.Vinteris.

V.Vinteris pažymi, jog kai kurios moterys, pasiryžusios kelionei į Černogorską, ne visada ten spėja nuvykti laiku, ypatingai tos, kurios jau turėjo vaikų ir gali tikėtis greitesnio vaiko atėjimo į pasaulį. Gydytojai vis dar gali tirti pacientes ir sekti jų nėštumą Bogrado ginekologiniame skyriuje, kuris išlieka atidarytas, bet jie gali priimti kūdikius tik ypatingais atvejais, kai motinos ar vaiko gyvybei gresia pavojus.

V.Vinteris jaudinasi dėl to, jog moterys pačios sau sukels pavojų bandydamos gimdyti Bograde. Jis ir jo komanda jau tris kartus priėmė kūdikius nuo tada, kai buvo uždaryti gimdymo centrai.

„Jos suras būdus gimdyti čia, jos lauks iki paskutinės akimirkos, – jaudinosi jis. – Tai blogai baigsis“.

Pasak V.Vinterio, ligoninei nebuvo sumokėta už sausio mėnesio priėmimus. Jo teigimu, valdininkai jį įspėjo, jog gydytojai nuo šiol kūdikių priėmimus Bograde turėtų laikyti humanitarine pagalba moterims.

Gydytojas taip pat yra susirūpinęs dėl to, kad jis ir jo kolegos Bograde bus laikomi atsakingais jei gimdančiai moteriai kas nors nutiktų kelyje į Černogorską.

„Sakykime, kad aš apžiūriu moterį ir atrodo, kad aš neturėčiau jos ten siųsti, nes ji tikriausiai nespės atvykti laiku, bet aš vis dėlto ją siunčiu ir kas nors atsitinka, – pažymi jis. – Baudžiamajame kodekse tai yra nurodoma kaip paciento apleidimas gresiant pavojui arba nesugebėjimas suteikti pagalbą žmogui, kuriam gresia pavojus“.

Šiuo metu Bograde yra trys nėščios moterys. Viena iš jų, Tatjana Azirevič, pagimdė abu savo sūnus čia. Ji teigė neturinti jokio noro patikėti savo trečio vaiko gyvybės nežinomiems gydytojams Černogorske. T.Azirevič yra užsispyrusi: ji neiškeis „savo Vinterio“ į jokį kitą akušerį.

„Aš lauksiu iki paskutinės akimirkos namuose, – pasižadėjo ji. – Man nesvarbu, ar jie mane atveš greitosios pagalbos automobiliu, ar aš turėsiu gulėti ant kokios nors kušetės – aš noriu gimdyti savo Bogrado ligoninėje“.

Kaip ir T.Azirevič, dauguma V.Vinterio pacienčių nėra linkusios gimdyti Černogorskio gimdymo skyriuje. Jų manymu, ten gydytojai yra per daug užsiėmę, kad kokybiškai atliktų savo darbą. Bogrado ligoninėje, priešingai, yra įprasta priimti apie du kūdikius per savaitę.

„Labai daug kas priklauso nuo situacijos, ar tu esi viena, ar su kažkuo, kas tave palaiko, – paaiškino ji. – Čia gydytojai plekšnoja mums per nugarą ir padrąsina mus“.

Būtent lėtas tempas Bogrado gimdymo skyriuje ir yra priežastis, dėl kurios Chakasijos valdžios organai nusprendė ją uždaryti. Pareigūnai šį skyrių laiko nuostolingu. O kiti atkreipė dėmesį į jo aukštesnius nei vidurkis vaikų mirtingumo koeficientus.

Tai sukėlė vietinių gydytojų pasipiktinimą, kurie teigia, kad į statistiką taip pat yra įtraukiami 12 mėnesių nesulaukę kūdikiai, mirštantys namuose, dažniausiai neturtingose kaimo šeimose.

Nepilnamečių gerovės inspektorė T.Azirevič yra gerai susipažinusi su situacija ir karštai gina V.Vinterį ir jo komandą.

„Aš matau, kaip šie gydytojai gaudo besilaukiančias geriančias moteris, – paaiškino ji. – Jie atveda jas į gimdymo skyrių, kad jos bent šiek tiek prasiblaivytų prieš gimdydamos“.

Moteris baiminasi, kad oficialiai uždarius gimdymo skyrių, Bogrado akušeriai paliks miestą.

„Moterys gimdys namuose, – perspėjo ji. – Ir tada stebėkite, kokius mažamečių mirtingumo koeficientus mes turėsime“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.