Davidas Cameronas: „Mūsų išstojimas iš ES sustiprintų Rusiją“

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas ruošiasi pakartoti šešėlinės vyriausybės užsienio reikalų ministro Hillary Benno perspėjimą dėl pasitraukimo iš ES, skelbia „The Independent.“

Perspėjama, kad pasitraukimas iš ES Jungtinę Karalystę susilpnintų, o Rusijai suteiktų tik naudos.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Perspėjama, kad pasitraukimas iš ES Jungtinę Karalystę susilpnintų, o Rusijai suteiktų tik naudos.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-12 20:05, atnaujinta 2017-06-08 06:36

Siekiantys išlaikyti Jungtinę Karalystę ES ketina pabrėžti, jog Rusijos prezidentas V.Putinas švęstų pergalę, jei būsimame referendume bus nuspręsta palikti 28 šalių Bendriją.

Laukiama, kad D.Cameronas pakartos Leiboristų partijos perspėjimą, jog nuosprendis Jungtinei Karalystei trauktis iš ES būtų palankus Rusijai. „Kas dievintų, jei Jungtinė Karalystė išeitų iš ES? Prezidentas Putinas. Jis tai priimtų kaip ženklą, kad Europa skyla“, – teigė vienas Dauning Stryto šaltinis.

Pro-europietiški britai laikosi nuomonės, jog nacionalinis saugumas, priešinimasis Rusijos agresijai ir kooperacija suvaldant nusikaltimus yra geriausias būdas neutralizuoti pabėgėlių krizės pasekmes. Norintys palikti ES dalį palaikymo gauna iš pabėgėlių krizės suvaldymu nusivylusių žmonių. Kai kurie ES palaikantys britai nurodė, kad galėtų laimėti referendumą remdamiesi vien tik Bendrijos teikiama ekonomine nauda.

Šešėlinės vyriausybės užsienio reikalų sekretorius H.Bennas euroskeptikų buvo kaltinamas šalies gąsdinimo.

„Prezidentas Putinas nelietų nė vienos ašaros, jei Jungtinė Karalystė paliktų ES. Jis matytų išėjimą iš Bendrijos kaip mūsų ir Europos solidarumo silpnumą, o šią akimirką mums reikia išlaikyti vieningą stiprybę“, – ketvirtadienį kalboje atskleidė H.Bennas.

Šnekėdamas su „Chatham House“ specialistų kolektyvu, H.Bennas citavo Europos koordinuotą atsaką į Rusijos agresiją Kryme ir Ukrainoje.

„Mūsų nacionalinis saugumas gauna naudos tiek iš narystės NATO, tiek iš narystės ES. Atsisakyti narystės ir lyderio pozicijos ES būtų didžiulė strateginė klaida, nes Jungtinės Karalystės vaidmuo pasaulyje skatinant tarptautinį saugumą ir taiką yra smarkiai sustiprinamas esant Europos dalimi“, – argumentavo H.Bennas.

Tačiau euroskeptiškos „Vote Leave“ grupės viršininkas Matthew Elliottas teigė: „Pro-europietiški britai negali surasti teigiamų priežasčių likti politiniame projekte, kuris nesugeba susitvarkyti su XXI a. iššūkiais. Nenorėdami pripažinti, kad mums reikia naujo santykio su ES, jie aiškina apie baimes dėl diktatorių ir ekonominę pražūtį, nors šie dalykai nė iš tolo nėra tikėtini. Balsuoti už išėjimą iš ES yra saugus pasirinkimas, kuris leis mums kurti savo mainų susitarimus, pabaigti ES teisės viršenybę ir investuoti į savo pačių prioritetus.“

Jungtinės Karalystės Nepriklausomybės partijos (UKIP) gynybos atstovas Mike Hookemas aiškino, jog „V.Putinas labiau bijotų Jungtinės Karalystės, kuri išstotų iš ES ir atgautų savo vietą pasaulio arenoje. Kol kas Jungtinė Karalystė yra įsipareigojusi bestuburei organizacijai, kurios indėlis į tarptautinius karinius įvykius buvo iššvaistyti milžiniškas pinigų sumas Malyje. Kai kalba pasisuka apie Rusijos agresiją, ES elgėsi beviltiškai.“

H.Bennas atmetė Jeremy Corbyno mėginimą priversti Leiboristų partiją neatnaujinti „Trident“ ginklų sistemos atnaujinimo ir taip palaikyti vienašališką atominį nusiginklavimą.

„Jei atsisakytume savo atominių ginklų, aš nė akimirkai netikiu, kad kuri nors kita tokius ginklus turinti galia nuspręstų „Na, jei neketinat toliau turėti savo ginklų, mes savuosius irgi išmesim į šiukšlių dėžę“, – tikino šešėlinės vyriausybės užsienio reikalų ministras H.Bennas. – Taip tiesiog nenutiktų.“

„Kas gali nuspėti, kokios bus grėsmės už 20, 30, 40 metų?, – svarstė H.Bennas. – Atominio ginklo funkcija yra sulaikyti nuo puolimo ir kol kas ši funkcija sėkmingai atliekama. Galiausiai, kas nori gyventi pasaulyje, kur visi atsisakė atominių ginklų, o Šiaurės Korėja vis dar juos turi? Pakelkit rankas, kas norėtų tokio pasaulio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.