Jono Pauliaus II laiškai atskleidė artimą draugystę su moterimi

Šimtuose laiškų ir anksčiau nematytų nuotraukų atskleidė negirdėtą istoriją apie popiežiaus Jono Pauliaus II gyvenimą. Pontifikas 30 metų artimai bendravo su vedusia moterimi, skelbia BBC.

Popiežius Jonas Paulius II laikomas vienu įtakingiausių XX a. dvasininkų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Popiežius Jonas Paulius II laikomas vienu įtakingiausių XX a. dvasininkų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2016, 10:32 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 1:41 AM

Popiežiaus laiškai Lenkijoje gimusiai JAV filosofei Annai-Teresai Tymienieckai nuo visuomenės akių ilgus metus buvo saugomi Lenkijos nacionalinėje bibliotekoje.

Šiuose dokumentuose atskleidžiama retai matyta 2005 metais mirusio Bažnyčios vadovo pusė.

Jono Pauliaus II ir A.T.Tymienieckos draugystė prasidėjo dar 1973 metais, kai filosofė dėl jo parašytos knygos kreipėsi į Krokuvos arkivyskupo pareigas tuomet ėjusį kardinolą Karolį Wojtylą.

50 metų rašytoja vėliau atvyko į Lenkija aptarti savo darbo. Vėliau pora pradėjo susirašinėti. Iš pradžių kardinolo laiškai buvo oficialūs, tačiau stiprėjant draugystei susirašinėjimas tapo vis artimesnis.

A.T.Tymieniecka su K.Wojtyla sutarė kartu išplėsti anksčiau parašytą kardinolo knygą.

1974 metais būsimasis popiežius jai rašė, kad negali sustoti skaityti keturių moters jam parašytų laiškų, kadangi jie yra labai prasmingi ir giliai asmeniški.

Neseniai pirmąkart paviešintose poros nuotraukose taip pat galima pamatyti iki šiol nematytą popiežiaus pusę.

K.Wojtyla su A.T.Tymieniecka kartu vyko slidinėti, vaikščiojo po miškus ir stovyklavo. Tiesa, nėra jokių įrodymų, kad kunigas sulaužė savo celibato įžadus.

Nuotraukose taip pat įamžintas ir filosofės vizitas Vatikane.

„Nuotraukose matome vieną svarbiausių XX amžiaus visuomenės veikėjų ir būsimą Katalikų Bažnyčios vadovą, kuris artimai bendravo su gražia moterimi“, – pabrėžė Kembridžo universiteto krikščionybės istorijos profesorius Eamonas Duffy.

Regis, kad vienu metu 1976 metais A.T.Tymieniecka prasitarė apie savo jausmus. Mat vėlesniuose savo laiškuose K.Wojtyla neslepia sutrikimo.

„Mieloji Teresa, gavau visus tris tavo laiškus. Rašai, kad esi pasimetusi, tačiau nežinau, kaip tau atsakyti“, – rašė kunigas.

Be to, dvasininkas moterį laiškuose vadina Dievo dovana.

Laiškų pirkimo deryboms vadovavusi retų rankraščių specialistė Marsha Malinowski teigė mananti, kad A.T.Tymieniecka kardinolą K.Wojtylą įsimylėjo pačioje jų pažinties pradžioje.

„Manau, kad tai aiškiai atsiskleidžia jų susirašinėjime“, – pabrėžė derybininkė.

Laiškuose aiškėja, kad būsimasis popiežius savo draugei padovanojo vieną iš labiausiai vertinamų savo daiktų – ant pečių nešiojamą relikviją škaplierių.

„Praėjusiais metais ieškojau atsakymo į tavo žodžius „Aš tau priklausau“. Galiausiai prieš išvykdamas iš Lenkijos radau būdą – škaplierių. Tokiu būdu galiu tave jausti visose gyvenimo situacijose, ar būtum toli, ar arti.“

O jau tapęs popiežiumi Jonas Paulius II patikino, kad jų ryšys ir toliau išliks.

„Rašau tau po viso įvykio, kad mūsų susirašinėjimai turėtų tęstis. Pažadu prisiminti viską šioje naujoje savo gyvenimo kelionėje“, – A.T.Tymienieckai rašė popiežius.

Tiesa, kardinolas turėjo ir daugiau moterų, su kuriomis susirašinėjo. Tarp jų buvo ir psichiatrė Wanda Poltawska.

Tačiau tik laiškuose A.T.Tymienieckai dvasininkas yra toks nuoširdus ir atviras, o kartais ir draskomas abejonių, ką reiškia judviejų ryšys.

2005 metais miręs Jonas Paulius II Katalikų Bažnyčiai vadovavo 27 metus. 2014 metais jis buvo paskelbtas šventuoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.