Barackas Obama jau greitai su istoriniu vizitu vyks į Kubą

JAV prezidentas Barackas Obama jau netrukus su istoriniu vizitu vyks į Kubą. Jis komunistinėje šalyje lankysis „ateinančiomis savaitėmis“, – JAV vyriausybės atstovas trečiadienį patvirtino atitinkamus žiniasklaidos pranešimus, praneša agentūra AFP.

B.Obama jau netrukus su istoriniu vizitu vyks į Kubą.<br>AP nuotr.
B.Obama jau netrukus su istoriniu vizitu vyks į Kubą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2016, 7:37 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 5:07 PM

Pastarąjį kartą Kuboje 1928-aisiais viešėjo JAV prezidentas Calvinas Coolidge – gerokai prieš tai, kai 1959 metais valdžią perėmė revoliucijos lyderis Fidelis Castro.

JAV atstovo, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės, duomenimis, apie B.Obamos kelionės planus oficialiai bus paskelbta ketvirtadienį. Prezidentas, lankydamasis Lotynų Amerikoje, esą užsuks ir į Kubą. Televizijos stoties ABC informacija, B.Obamos Havanoje laukiama kovą. JAV valstybės sekretorius John Kerry komunistinėje šalyje lankėsi jau rugpjūtį – čia jis bHavanoje atidarė JAV ambasadą,

Respublikonų kandidatas į prezidentus Marco Rubio, kurio tėvai kilę iš Kubos, sukritikavo B.Obamos sprendimą. Kuboje valdžioje yra „represinis režimas“, kuris neleidžia rengti rinkimų, sakė M.Rubio stočiai CNN. Nuo JAV ambasados atidarymo Havanoje padėtis Kuboje esą nepagerėjo.

Prie valdžios vairo stojus F. Kastrui, šimtai tūkstančių kubiečių emigravo į JAV, daugelis jų atmeta dabartinį suartėjimą.

JAV prezidentas ir jo kolega iš Kubos Raulis Castro, jaunesnysis Fidelis Castro brolis, prieš daugiau nei metus pradėjo istorinį Šaltojo karo priešininkių suartėjimą. Nuo tada įsigaliojo kelionių ir prekybos lengvatos Kubai. Be to, JAV išbraukė Kubą iš terorizmą remiančių valstybių sąrašo.

Liepą abi šalys atnaujino diplomatinius santykius. Tačiau JAV piliečiai ir toliau gali vykti į Kubą tik turėdami specialų leidimą. Grynai turistinės kelionės draudžiamos. Kad padėtis pasikeistų, JAV Kongresas turi atšaukti 1962-aisiais šaliai paskelbtą embargą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.