Žmogus, kurio darbas – skaityti Baracko Obamos mintis

Šalia JAV prezidento Ovalinio kabineto yra mažas kambarys, kuriame stovi du mediniai stalai. Prie vieno iš jų sėdi JAV prezidento Baracko Obamos asmeninė sekretorė. Prie kito stalo – Brianas Mostelleris, žmogus besirūpinantis kasdieniais reikalais, kad to nereikėtų daryti prezidentui, rašo „The Washington Post.“

Kai B.Obama dirba Vašingtone, kiekvienas prezidento renginys ir susitikimas iš anksto kruopščiai suplanuotas B.Mostellerio.<br>Jcrowneman/“Wikimedia Commons“ nuotr.
Kai B.Obama dirba Vašingtone, kiekvienas prezidento renginys ir susitikimas iš anksto kruopščiai suplanuotas B.Mostellerio.<br>Jcrowneman/“Wikimedia Commons“ nuotr.
JAV prezidento padėjėjas Brianas Mostelleris padeda su viskuo: nuo dienotvarkės planavimo iki renginių ruošimo ir vandens stiklinės padėjimo.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
JAV prezidento padėjėjas Brianas Mostelleris padeda su viskuo: nuo dienotvarkės planavimo iki renginių ruošimo ir vandens stiklinės padėjimo.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 20, 2016, 12:55 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 8:59 AM

Nedaug kas yra girdėjęs apie keturiasdešimtmetį B.Mostellerį, tačiau atidžiau pažiūrėjus į nuotraukas darytas Baltuosiuose rūmuose jį galima aptikti visose jų kraštuose. Jis vienintelis, kuris sėdėdamas prie savo stalo mato prezidentą prie savojo.

Niekas nepatenka į ovalinį kabinetą nepraeidamas pro jį. 

B.Mostellerio oficialios pareigos yra Ovalinio kabineto operacijų direktorius. Kai B.Obama dirba Vašingtone, kiekvienas prezidento renginys ir susitikimas iš anksto kruopščiai suplanuotas B.Mostellerio.

Jis žino, kur per susitikimus ant stalo B.Obama mėgsta laikyti vandens stiklinę ir šalia kieno jis norėtų sėdėti. Pagalbininkas sužino šalių vadovų mėgstamiausią gėrimą, kuriuo prezidentas juos tada pavaišina.

B.Mostelleris paruošia B.Obamos pasisakymus ir atverčia pirmąjį puslapį kiekvieną kartą, kai prezidentas ruošiasi sakyti kalbą. Prieš interviu jis pasako prezidentui, jei jo kojinė yra nusmukusi arba marškiniai susiglamžę.

Neseniai sukako devyneri metai nuo to, kai B.Obama nusprendė dalyvauti rinkimuose. B.Mosteleris yra vienas iš kelių žmonės, kurie buvo kartu su nuo tų ankstyvų dienų ir iki šiol su juo dirba. 

Su prezidentu nuo pat pradžios

B.Mostelleris pirmą kartą susitiko su B.Obama Čikagoje, po garsiosios kandidatavimo paskelbimo kalbos Springfilde, Ilinojaus valstijoje.

Kitaip nei kiti personalo darbuotojai, B.Mostelleris tyčia stengėsi nepatekti į žiniasklaidos dėmesį, nes jam reikia susikaupti – juo pasikliauja visas Vakarų sparnas ir pats prezidentas.

Prezidento vyresnioji patarėja Valerie Jarrett pasakojo, kad B.Mostelleris prezidentą pažįsta labai gerai, į viską atkreipia dėmesį, tad B.Obama juo pilnai pasitiki.

2007 metais B.Mostelleris sulaukė skambučio iš Ilinojaus senatorius, kuris ketino paskelbti kandidatavimą į prezidento postą. B.Obama planavo du renginius: Springfilde – kur prieš 149 metus savo kandidatavimą paskelbė Abraomas Linkolnas – ir Čikagoje. B.Mostelleriui buvo pasiūlyta padėti organizuoti antrąjį renginį. Jis sutiko su šiuo pasiūlymu, tačiau darbą priėmė laikinai, neketindamas kraustytis iš Čikagos.

Sutikus B.Obamą, B.Mostellerį patraukė ne vien tik tuometinio senatoriaus oratoriniai gabumai, bet ir jo nuoširdumas, dėl kurio norėjosi mesti viską ir padėti planuoti rinkimų kampaniją.

2008 metais B.Mostelleris perėjo į pareigas, kuriose yra iki šiol – būti B.Obamos akimis ir ausimis, atsižvelgti į prezidento požiūrį ir būti jo aistringiausiu gynėju.

Rinkimų naktį B.Obama buvo tylus ir mąslus, o B.Mostelleris žinojo, kada prašyti žurnalistų nebefotografuoti ir taip pat padėjo nuspręsti, kada buvo tinkamas metas paskambinti nugalėtam priešininkui – respublikonų Arizonos senatoriui Johnui McCainui.

Pasitiki dėl visko

„Kai matai, kiek daug laiko, pasiruošimo ir darbo Brianas įdeda, kad viskas veiktų kaip turi veikti, nėra kito pasirinkimo, kaip juo pasitikėti“, – tvirtino iki 2011 metų prezidento asmeniniu padėjėju dirbęs Reggie Love.

B.Mostelleris prie savo darbo stalo atvyksta bent valandą anksčiau nei prezidentas ir pripildo prezidento šuns Bo vandens dubenį.

Belaukdami prezidento atvykimo, B.Mostelleris ir B.Obamos asmeninė sekretorė Ferial Govashiri dažnai įsijungia muziką ir kartu dainuoja.

O prezidentui baigus darbą, B.Mostelleris visados lieka išjungti šviesų ir užrakinti visų durų.

Neseniai B.Obama prisijungė prie vėžio tyrimų apskritojo stalo diskusijų Baltuosiuose rūmuose, kur turėjo pasisakyti ir būti maždaug 45 minutes.

Peržiūrėdamas dienotvarkę, B.Mostelleris suvokė, kad prezidentui nebuvo duota jokios progos išeiti, o paprasčiausiai atsistoti ir išeiti iš emocingos diskusijos būtų netaktiška. B.Mostelleri pertvarkė renginį ir paliko aiškią pertrauką, per kurią prezidentas turėtų galimybę atsiprašyti ir iškeliauti.

Dabar, kai B.Obama jau baiginėja savo kadenciją, B.Mostelleris jau išmoko visus prezidento įpročius ir nuotaikas.

Kaip ir bet kokie kiti bendradarbiai, B.Obama ir B.Mostelleris kartais šneka apie dienos įvykius ar net persimeta juokais. B.Mostelleris dažniau nei bet kuris kitas gali į Ovalinį kabinetą užeiti nepasibeldęs. 

Žmonės atsparūs viskam

Apmąstydamas B.Obamos dvi rinkimų kampanijas ir kadencijas bei visus žmones, kurie yra lankęsi Ovaliniame kabinete, B.Mostelleris teigė išmokęs, kokie atsparūs gali būti žmonės.

Jam yra tekę matyti, kaip B.Obama atlaikė stresą, kurį sukėlė jo darbas, o pačiam B.Mostelleriui taip pat reikėjo nugalėti savo pareigų keliamus iššūkius. Be to, B.Mostelleris teigė esąs sužavėtas, kaip JAV piliečiai atlaikė ekonominius ir kitokius sunkumus.

Pamoka apie žmonių atsparumą išliks ir po darbo pabaigos Baltuosiuose rūmuose, tikino B.Mostelleris.

„Žmogus gali atlaikyti viską, – samprotavo B.Mostelleris. – Tas žmogus gali būti JAV prezidentas, autobuso vairuotojas, nedirbanti keturių vaikų motina, jaunas savanoris, vaikas su negalia ar net aš pats. Didžioji dalis visko, kas stabdo mus, yra mumyse. Tačiau taip pat gali padėti bendruomenė ar net valdžia.“

B.Mostelleris atskleidė, kad mažai kas gali jį sutrikdyti. Svarbios pareigos jam parodė, kad visi sugeba perkopti gyvenimo metamus iššūkius ir tapti geresniais žmonėmis.

„Tam tikru atžvilgiu toks mąstymas padaro pasaulį mažesniu, nes nebelieka gąsdinančių vietų, žmonių, projektų, ar nuotykių“, – tvirtino jis.

Prieš devynerius metus, B.Mostelleris pasikliovė savo instinktais prisijungdamas prie B.Obamos komandos. Nors B.Mostelleris nežino, kas jo laukia ateityje, jis entuziastingai žvelgia į naujo etapo pradžią.

Tačiau kol kas iki kadencijos pabaigos yra likę 10 mėnesių ir B.Obamai dabar tikrai prireiks B.Mostellerio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.