Garsenybes siutinantis gandonešis TMZ veikia kaip šnipų agentūra

Šį paskalų portalą Holivudo garsenybės vadina didžiausiu savo prakeiksmu. Daugiau nei dešimtmetį gyvuojantis TMZ dabar dirba nebe kaip žiniasklaidos priemonė, o tarsi profesionalių šnipų tinklas.

Per dešimtmetį stulbinamai išpopuliarėjusiam skandalų ir sensacijų portalui TMZ H.Levinas vadovauja tarsi profesionalių žvalgybos agentų agentūrai.<br>AP nuotr.
Per dešimtmetį stulbinamai išpopuliarėjusiam skandalų ir sensacijų portalui TMZ H.Levinas vadovauja tarsi profesionalių žvalgybos agentų agentūrai.<br>AP nuotr.
Pasaulis apie TMZ sužinojo, kai tinklalapis išsiaiškino apie aktoriaus M.Gibsono antisemitinius pareiškimus.
Pasaulis apie TMZ sužinojo, kai tinklalapis išsiaiškino apie aktoriaus M.Gibsono antisemitinius pareiškimus.
Portalas pirmasis išsiaiškino apie sumuštą dainininkę Rihanną.
Portalas pirmasis išsiaiškino apie sumuštą dainininkę Rihanną.
Daugiau nuotraukų (3)

Jorūnė Kazlauskaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 23, 2016, 9:35 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 11:09 PM

Garsenybių paskalas viešinantis portalas TMZ į savo įtakos viršūnę įkopė vos keliais ryžtingais žingsniais. Tiksliau, paviešinęs kelias itin purvinas garsenybių istorijas, rašo „Lietuvos rytas“.

Nuo 2005 metų šis portalas sugebėjo iškapstyti daugybę dalykų, kuriuos garsiausi planetos žmonės norėjo žūtbūt nuslėpti.

Portalas pirmą kartą sužibėjo, kai paskelbė istoriją apie aktorių Melą Gibsoną, kuris vairavo gerokai išgėręs, o po to jį sustabdžiusiam policijos pareigūnui postringavo apie žydų sąmokslus.

Be to, TMZ pirmasis paskelbė apie staigią dainininko Michaelo Jacksono mirtį.

Taip pat paviešino skandalingąjį krepšinio klubo „Los Angeles Clippers“ savininko Donaldo Sterlingo pokalbį su savo mergina, kuriai jis liepė nebesivesti savo afroamerikiečių draugų į jam priklausančio klubo rungtynes.

Per dešimtmetį TMZ tapo didžiausia rakštimi garsenybėms: veikdami elitiniams JAV Centrinės žvalgybos valdybos agentams būdingesniais metodais, portalo darbuotojai ir jų vadovas Harvey Levinas suuodė didžiausias jų nuodėmes.

Tačiau kaip TMZ pavyksta iškasti paskalas, nuotraukas ir filmuotą medžiagą, kurią garsenybės taip kruopščiai slepia nuo pasaulio akių? Ir kodėl TMZ vis dar nesugeba pričiupti JAV politikų?

Išduoda net draugai

„Man taip juokinga, kai žmonės pateikia tokį klausimą, – yra sakęs TMZ vadovas H.Levinas, paklaustas, kaip jo portalas surenka informaciją. – Mes esame naujienų tinklalapis. Juk nenuostabu, kad tai ir turime daryti.“

Tačiau TMZ toli gražu nėra bet koks paskalas laidantis bulvarinis interneto portalas. Tiek ryšių, kiek yra surinkęs TMZ, neturi net kai kurie prestižiškiausiais laikomi žiniasklaidos šaltiniai.

H.Levino ryšių tinklą sudaro buvę ar net dabartiniai garsenybių advokatai, realybės šou žvaigždės, pornografijos pramonės atstovai, garsių žmonių gydytojai, vairuotojai, namų tvarkytojos ir auklės, policijos pareigūnai, įtakingi teisėjai bei daugybė kitų, kurie nori pasipelnyti parduodami karščiausias paskalas.

TMZ taip pat yra sumokėjęs mažiausiai vienam limuzinų kompanijos atstovui, kad jis atskleistų, kokios įžymybės važiuos užsakytais automobiliais ir kokie jų maršrutai.

Portalas turi ryšių ir oro linijų bendrovėse. Jų darbuotojai praneša, kokiu lėktuvu ir kur skris garsenybė, kad tik TMZ fotografai spėtų atlėkti į oro uostą ir padaryti išskirtinių kadrų.

Šis paskalų portalas veikia kaip žvalgybos agentūra, kurios šnipai darbuojasi ne tik Los Andžele, kur įsikūrusi tinklalapio redakcija, bet ir visoje Amerikoje. O gal net ir už JAV ribų.

„Visi visus skundžia, – žurnalui „The New Yorker“ paaiškino buvęs TMZ operatorius Simonas Cardoza. – Tai ir yra visas TMZ grožis.“

Nenori prarasti jaunystės

Šią negailestingą paskalų mašiną vairuoja 65-erių H.Levinas, kuris veda ir dvi televizijos laidas: valandos trukmės „TMZ Live“ ir kas rytą rodomą trumpesnę „TMZ on TV“.

Televizijos ekrane H.Levinas atrodo atsipalaidavęs. Rankose laikydamas šaltos arbatos stiklinę jis linksmai tauškia su jaunesniais kolegomis apie garsenybes ir laido juokelius.

Pats garsenybe jau tapęs vyras viešumoje plačiai šypsosi, neslepia išdailintų kūno formų ir įdegio.

Jis daugybę valandų praleidžia sporto salėje, nes yra pasiryžęs išsaugoti savo jaunystę.

Vienas buvęs H.Levino kolega yra pasakojęs, kad kartą, išgirdęs, jog šilauogės yra ilgaamžiškumo paslaptis, TMZ vadovas jas ištisus mėnesius valgė kasdien.

Vis dėlto, kad ir kokį atsipalaidavusį vaizduotų, neįmanoma nepastebėti, koks šis vyras nervingas. O tikrasis verslininko veidas atsiskleidžia redakcijoje.

Buvę darbuotojai pasakoja, kad su jais H.Levinas elgdavosi nepakenčiamai: vadindavo siaurapročiais, bukesniais už beždžiones ir idiotais. Tiesa, kuo nors nusipelnius sugebėdavo pagirti.

„H.Levinas galėtų būti puikus diktatorius. Jis toks žavingas, jog nori paskui jį sekti, tačiau pakankamai gąsdinantis, kad nenorėtum jo nuvilti“, – pasakojo buvęs operatorius Rory Waltzeris.

Paskalas laido teisininkas

Diktatoriumi H.Levinas netapo, tačiau jaunystėje planavo būti teisininku. Iš pradžių studijavęs politikos mokslus, jis dar pabaigė ir teisės studijas Čikagos universitete.

Vėliau Majamio universitete teisę dėstęs H.Levinas laisvalaikiu visada skaitydavo apie garsenybių gyvenimą rašantį žurnalą „People“.

Galiausiai vyras ir pats įsisuko į žiniasklaidą. Jis rašė teisės klausimais įvairiuose Amerikos dienraščiuose, dirbo redaktoriumi teismo procesus imituojančioje laidoje.

Tada gavo kompanijos „America Online“ – ji dabar priklauso galingai „Time Warner“ grupei – pasiūlymą kurti ir redaguoti įžymybių naujienų portalą.

H.Levinas sutiko, bet su viena sąlyga: jis nenorėjo, kad tai būtų tik dar viena įžymybes aukštinanti žiniasklaidos priemonė, kokių jau buvo apstu. Jis norėjo parodyti tikrą garsenybių gyvenimą ir atskleisti jų paslaptis greičiau nei bet kas kitas.

Netrukus atsirado ir portalo pavadinimas TMZ. Taip šifruojami žodžiai „Trisdešimties mylių zona“ (angliškai „Thirty Mile Zone“), kaip vadinamas Holivudo centras.

Darbą TMZ pradėjo 2005 metais, o ryšių su teisininkais turėjęs H.Levinas ėmė rinkti karščiausias paskalas apie garsenybes. Jo misija, kaip jis pats sakė, buvo „ne parodyti garsenybes iš blogosios pusės, o atskleisti jų tikrą gyvenimą“.

„TMZ startas buvo tarsi drabužių tinklo „Gap“ atidarymas Rusijoje po to, kai žlugo Sovietų Sąjunga. Visi dėvėjo pilkus paltus, o tada atėjo „Gap“ ir jau buvo galima pamatyti mėlynų, raudonų ir žalių.

Žmonės turėjo pasirinkimą. O kai žmonės gali rinktis, tu nebegali pardavinėti pilkų paltų“, – metaforiškai apie TMZ darbą yra sakęs pats H.Levinas.

Užkabino pirmi skandalai

Ir iš tiesų – atsiradus pikantiškas naujienas skelbiančiam TMZ, nupudruotos ir žavios istorijos apie garsenybes ėmė visiems kelti žiovulį. Visi troško slapta iškapstyto purvo iš įžymybių gyvenimo.

Vos pradėjusiame veikti portale kas mėnesį apsilankydavo daugiau nei 10 tūkst. unikalių vartotojų. Šiandien šis skaičius išaugęs net iki 17 mln.

H.Levinas tikėjo ir iki šiol tiki, kad kiekviena garsenybė nuolatos apsimeta, o jo darbas – tai atskleisti.

Iš pradžių jis buvo pasamdęs tik kiek daugiau nei dešimtį darbuotojų, tačiau visus juos kruopščiai atsirinko.

H.Levinui nerūpėjo darbuotojų išsilavinimas ar patirtis. Svarbiausia buvo ryšiai ir noras nuolat plėsti naudingų pažinčių tinklą. Taip TMZ atsirado ir įtakingų tėvelių – tarkime, garsenybių advokatų – atžalos, kurios be jokių skrupulų narstydavo didžiausias žvaigždžių paslaptis.

TMZ per metus tapo gerai žinomas JAV, tačiau likęs pasaulis apie portalą sužinojo 2006 metais, kai jis išsiaiškino apie aktoriaus M.Gibsono antisemitinius pareiškimus.

Aktorius buvo sustabdytas girtas prie automobilio vairo. Jį sulaikiusį pareigūną M.Gibsonas išvadino močkrušiu ir ėmė šūkauti, jog „žydai yra atsakingi už visus pasaulio karus“.

Tokius skandalingus aktoriaus pareiškimus išsiaiškino vienas TMZ darbuotojas.

Ir nors Los Andželo policijos pareigūnai H.Levinui tikino, kad tai – gryniausias melas, ryšių teisėsaugoje turintis TMZ vadovas sugebėjo gauti M.Gibsoną sulaikiusio pareigūno ataskaitą, kurioje juodu ant balto surašyti šokiruojantys aktoriaus žodžiai.

TMZ netrukus juos paskelbė, o ši naujiena tapo lūžio tašku šiam naujienų portalui. Žmonės ėmė laukti, kokių istorijų ši žiniasklaidos priemonė dar iškapstys.

Politikų ratai neišduoda

O iškapstė daug. Šiai skandalų agentūrai padėjo įvairūs šaltiniai, kurie ėmė patys skambinti ir siūlyti portalui paskalas. Už sensacingas naujienas ar išskirtinę medžiagą portalas mokėdavo nuo kelių iki keliasdešimties tūkstančių JAV dolerių.

Todėl papildomai uždarbiauti ėmėsi ir stebėjimo kameras viešbučiuose prižiūrintys sargai, ir garsenybėms dirbantys asmenys, ir net jų draugai.

Galiausiai H.Levinui skambindavo pačios garsenybės. Jos pranešdavo, kur ir su kuo lankysis, kad TMZ fotoreporteriai atvyktų ir nufotografuotų. O kai atvažiuodavo ir išsitraukdavo fotoaparatus, įžymybės nutaisydavo nustebusią miną.

„Ak, net negaliu suskaičiuoti, kiek kartų mums skambino Britney Spears ar jos žmonės, kurie mums sakydavo: „Šiandien ji eis degintis“, – juokėsi H.Levinas.

Bet kad ir kaip gerai TMZ sugebėdavo papirkti žmones iš garsenybių aplinkos, tai padaryti nacionalinės politikos ratuose visada sekėsi sunkiai.

Pirmiausia patys JAV politikai su TMZ nebendrauja ir akivaizdžiai niekina šį portalą.

Pavyzdžiui, prezidento posto siekiančio demokrato Bernie Sanderso TMZ žurnalistai praėjusią vasarą paklausė: „Senatoriau, jūsų kampanija primena filmą „Kristaus kančia“. Kaip manote, kodėl jums vis tiek pavyksta pritraukti tiek žmonių?“

Išgirdęs įžūlų klausimą B.Sandersas atsakė: „Jūs mane siutinate.“

Antra, šalies politikus supančius žmones labai sunku papirkti – jie bijo prarasti postus. Vienu metu TMZ netgi ketino įkurti savo šnipų tinklą Vašingtone, tačiau dabar tai atrodo sunkiai įgyvendinama.

„Nėra taip, kad sumoki kelias dešimtis dolerių politiko komandos nariui ir jis tau išduoda visą dienotvarkę. Vašingtone dirba vyriausybei tarnaujantys asmenys, kurie gali būti nuteisti už duomenų nutekinimą“, – aiškino žurnalistė Anne Scroeder.

Turi etikos taisykles

Dėl paslapčių išdavimo portalui TMZ darbo jau yra netekęs ne vienas policijos pareigūnas arba teismo darbuotojas, nutekinęs slaptas nuotraukas ar konfidencialią informaciją.

Tiesa, pats H.Levinas teigia, kad nenori sužlugdyti kieno nors gyvenimo. Tačiau paslaptis laiko preke: jei paskala duoda naudos TMZ, nėra jokių priežasčių neįsigyti jos iš neetiško pareigūno.

TMZ vadovas tikina, kad savo darbe vadovaujasi tam tikrais etikos standartais. Jis esą neviešina visko, kas patenka jam į rankas, – neskelbia reputaciją sužlugdyti galinčių naujienų apie nepilnamečius ir itin intymių miegamojo reikalų. Bet visa kita H.Levinui – ne tabu.

Visą TMZ gaunamą informaciją H.Levinas kaupia: net jei medžiagos neskelbia, jis jos neištrina – galbūt prireiks panaudoti vėliau. Ir tai – vertingiausias šio paskalų karaliaus koziris.

Su paskalomis jis elgiasi panašiai kaip pirmasis FTB vadovas Johnas Edgaras Hooveris – juk slapta, bet nepaviešinta informacija veikia kaip visada užtaisytas ginklas.

Dažnai istorijos, kurios lieka nepapasakotos, net vertingesnės nei tos, kurias portalas paviešina. Mat garsenybės, žinodamos, kad H.Levinas bet kada gali paskelbti jų paslaptis, mainais už tylą net neprašytos siunčia nuotraukas ir vaizdo įrašus.

Nenuostabu, kad TMZ ir paties H.Levino garsenybės nekenčia. Aktorius Alecas Baldwinas netgi yra sakęs: „Buvo laikai, kai mano didžiausias noras buvo padurti H.Leviną kokiu surūdijusiu įrankiu ir kaip kokiam Makbetui žiūrėti, kaip jo viduriai išteka man per rankas.“

Bet kai kas žiniasklaidoje giria TMZ už drąsą, o portalas „Adweek“ 2014-aisiais paskelbė H.Leviną Metų redaktoriumi.

Pats TMZ vadovas savo dažnai skrupulų neturinčiais darbo metodais neabejoja nė akimirką ir mano, kad šnipų darbą primenanti žurnalistika yra vienintelė verta dėmesio.

„Gali mane išvežti į Afganistaną ir aš vis tiek vadovausiuosi tais pačiais principais, kuriais vadovaujuosi dirbdamas su B.Spears“, – viename interviu juokėsi H.Levinas.

Didžiausios TMZ sukeltos audros

Portalas TMZ išsiaiškino ne tik apie jau minėtus D.Sterlingo ir M.Gibsono skandalingus pareiškimus, bet ir daugybę kitų skandalų.

Antai TMZ pirmasis pranešė, kad dainininkas Chrisas Brownas 2009 m. sumušė savo tuometę merginą – dainininkę Rihanną. Portalas iš šaltinių policijoje sugebėjo gauti nuotrauką, kurioje matyti sumuštos moters veidas (nuotr.). Vėliau šią nuotrauką portalui TMZ pardavęs pareigūnas buvo atleistas iš darbo.

Portalas taip pat paviešino vaizdo įrašą iš vieno Niujorko viešbučio lifto, kuriame dainininkės Beyonce vyrą reperį Jay-Z užpuola jos sesuo Solange Knowles. Teigiama, kad šis vaizdo įrašas, kuriame S.Knowles spardo ir šaukia ant vyro, jį pardavusiam asmeniui uždirbo kelias dešimtis tūkstančių JAV dolerių.

Be to, TMZ portalas pirmasis pranešė apie dainininko Michaelo Jacksono mirtį. Teigiama, kad apie jo mirtį tinklalapį informavo į įvykio vietą skubiai važiavęs tyrėjas. TMZ netrukus paskambino vienam velionio apsaugininkui ir jis patvirtino, kad M.Jacksono gyvybė užgeso. TMZ žinią apie dainininko mirtį pranešė praėjus 18 minučių nuo akimirkos, kai jis nustojo kvėpuoti.

Ši žiniasklaidos priemonė taip pat sugebėjo atskleisti, kad amerikietiškojo futbolo žaidėjas Ray Rice’as lifte sumušė savo žmoną. Portalas iš vieno viešbučio darbuotojo gavo vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip sportininkas lifte smogia į veidą moteriai ir ji netenka sąmonės. Dėl šio skandalo R.Rice’ui teko kuriam laikui pasitraukti iš Nacionalinės amerikietiškojo futbolo lygos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.