Vokietija pabėgėlę mergaitę namo norėjo siųsti be šeimos

Dėl Vokietijos vyriausybės biurokratinės klaidos, 20 mėnesių jaunumo prieglobsčio prašytojai buvo pranešta, kad ji turi vieną savaitę išvykti iš šalies. Mergaitė Edona vienintelė gavo laišką dėl deportacijos, nors visos jos šeimos prašymas dėl prieglobsčio buvo atmestas, skelbia portalas „The Local.“

Vokietijos vyriausybė padarė klaidą ir laišką dėl deportacijos išsiuntė tik 20 mėnesių mergaitei, nors laiškus turėjo gauti visa šeima<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Vokietijos vyriausybė padarė klaidą ir laišką dėl deportacijos išsiuntė tik 20 mėnesių mergaitei, nors laiškus turėjo gauti visa šeima<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-24 16:23, atnaujinta 2017-06-06 17:41

Kol kas Edona visą savo gyvenimą yra praleidusi Vokietijoje. Ji prieš 20 mėnesių gimė vakarų Vokietijos Sauerlando regione, vos 11 dienų po to, kai jos tėvai – Eduartas ir Franga – iš Albanijos atvyko į Vokietiją ieškodami prieglobsčio.

Ketvirtadienį mergaitė Edona gavo 11 puslapių laišką iš Federalinio migracijos ir pabėgėlių biuro (BAMF), kuriame buvo nurodyta, kad ji turi lygiai vieną savaitę išvykti iš Vokietijos, paskelbė Reino laikraštis „Der Western.“

Mergaitės šeimai pasirodė, kad Edona buvo varoma iš šalies, nes ji gimė pačioje Vokietijoje ir todėl negalėjo įrodyti, kad buvo persekiojama namuose – Albanijoje.

„Prašymą dėl prieglobsčio pateikusio asmens atveju nebuvo rasta konkrečios, arba individualios persekiojimo baimės, – rašoma laiške. – Persekiojimo šiuo atveju nėra, nes asmuo gimė Vokietijoje ir niekados nebuvo Albanijoje.“

Laiškas perspėjo, kad Edonai nepaklusus nurodymams, ji bus deportuota.

Klaida, o ne beširdiškumas

Šis atvejis žiniasklaidos akivaizdoje tapo nelanksčios Vokietijos biurokratinės sistemos pavyzdžiu. Edonos šeimai tai būtų reiškę, kad iškeliauti turėtų visi, nes net nebuvo svarstoma galimybė apie vienos mergaitės siuntimą į Albaniją.

Tačiau šis įvykis veikiau yra pavyzdys sumaišties, kuri verda Federaliniame migracijos ir pabėgėlių biure.

Biuro atstovas prisipažino portalui „The Local“, kad kilo klaida siunčiant laiškus: buvo atmesti visos šeimos prašymai dėl prieglobsčio Vokietijoje, bet dėl keistos priežasties tik mergaitė Edona buvo apie tai informuota.

„Dėl to, kad mes dirbame su tokiu dideliu skaičiumi prašymų dėl prieglobsčio, mes turime priimti labai daug sprendimų ir dėl to atsirado klaida“, – teigė BAMF atstovas Christophas Sanderas.

Įstatymas dėl nepilnamečių yra labai aiškus, pabrėžė C.Sanderas: nepilnamečiai negali būti deportuojami iš šalies atskirai nuo tėvų.

BAMF šiuo metu bando susitvarkyti su 370 tūkst. susikaupusių prieglobsčio prašymų, pranešė „Rheinische Post.“ Taip pat artimoje ateityje lauks dar 400 tūkst. prašymų, kurių dar nespėjo pateikti dalis 2015 metais atvykusių pabėgėlių.

Per paskutinius kelis mėnesius, federalinis biuras pasamdė papildomų darbuotojų, kad pavyktų susidoroti su dokumentų kalnais. BAMF viliasi 2016 metais priimti sprendimus dėl pusės milijono prieglobsčio prašytojų atvejų.

Albanija – saugi šalis

Nuo 2015 metų vasaros Vokietija žvelgia į Albaniją kaip į „saugią šalį.“ Tai reiškia, kad norėdami gauti pabėgėlio statusą, prieglobsčio prašytojai privalo įrodyti konkrečias jiems kylančias grėsmes.

Edonos tėvai prieglobsčio prašymą pateikė 2014 metais ir siekė įrodyti, kad Albanijoje jiems kilo grėsmė dėl ilgalaikės nesantaikos su kaimynine šeima.

Mergaitė kartu su šeima gyvena miestelyje Šiaurės Reino-Vestfalijos regione. Buvęs miestelio meras Heinrichas Nolte tikino, kad šeima pilnai ir sėkmingai integravosi į gyvenimą Vokietijoje.

Abu mergaitės tėvai dirba pilnu etatu ir negauna valstybinių išmokų, H.Nolte pranešė laikraščiui „Der Western“. Edonos šešiametis brolis Edjonas eina į vietinę pradinę mokyklą, o jos tėvas Eduartas dainuoja vyrų chore.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.