Bažnyčia buvo „nusistačiusi netikėti“ išnaudojamų vaikų skundais

Katalikų Bažnyčia labiau norėjo apginti savo pačios reputaciją, nei padėti aukoms, patyrusioms dvasininkijos piktnaudžiavimą ir buvo „nusistačiusi netikėti“ besiskundžiančiais vaikais. Kardinolas George'as Pellas atskleidė daug negirdėtų detalių Australijos karališkajai komisijai, dirbančiai su institucijų atsaku į lytinį vaikų išnaudojimą, skelbia „The Guardian.“

Kardinolas G.Pellas Australijos karališkajai komisijai pasakojo, kad Katalikų Bažnyčia buvo linkusi netikėti vaikais, kurie skundėsi kunigų elgesiu<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Kardinolas G.Pellas Australijos karališkajai komisijai pasakojo, kad Katalikų Bažnyčia buvo linkusi netikėti vaikais, kurie skundėsi kunigų elgesiu<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 29, 2016, 7:52 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 1:44 AM

„Pirminis instinktas buvo apginti pačią instituciją ir Bažnyčios bendruomenę nuo gėdos“, – G.Pellas pasakojo Sidnėjaus komisijai vaizdo skambučiu iš Romos.

Pirmadienis buvo pirma iš keturių suplanuotų dienų, per kurias Australijos karališkajai komisijai bus pateikiami įrodymai. Vyriausiasis Australijos katalikas G.Pellas pripažino, kad Bažnyčios veiksmai kunigo pedofilo Geraldo Ridsdale'o atveju buvo „katastrofiški.“

„Aš neginsiu to, ko neįmanoma apginti, – teigė G.Pellas. – Bažnyčia yra padariusi didžiulių klaidų ir siekia jas ištaisyti, tačiau Bažnyčia daugelyje pasaulio vietų – Australijoje be abejonės – susimovė ir nuvylė žmones.“

G.Pellas yra Vatikano ekonomikos sekretoriato prefektas kardinolas. Dažnai ši pozicija vadinama trečia aukščiausia Vatikane, tačiau kardinolas pirmadienį tai paneigė. Priešais Australijos karališkąją komisiją G.Pellas yra pasirodęs jau du kartus.

Trečią kartą duoti parodymus Sidnėjuje esančiai komisijai kardinolui buvo leista vaizdo skambučiu iš Romos, nes Bažnyčios daktarai nurodė, kad 74 metų širdies problemų turintis G.Pellas negali skristi.

Nusikaltusiam kunigui – nauja parapija

G.Pellas aistringai kritikavo buvusį Balarato vyskupą Ronaldą Mulkearnsą, kuris komisijai pateikė parodymus praeitą savaitę. Pasak G.Pello, R.Mulkearnsas sunaikino inkriminuojančius dokumentus prieš susirenkant Viktorijos valstijos parlamentiniam komitetui.

Kardinolas G.Pellas taip pat smerkė R.Mulkearnso veiksmus tvarkant žinomo kunigo pedofilo G.Risdale'o bylą. G.Risdale'as prievartavo vaikus įvairiose Bažnyčios institucijose Viktorijos valstijoje, o jį gynė pati Bažnyčia: atsirandant naujiems kaltinimams ir skundams, kunigas būdavo perkeliamas į vis naują parapiją.

G.Pello teigimu, aštuntame dešimtmetyje jam pirmą kartą išgirdus kaltinimus, kad kunigai lytiškai išnaudojo vaikus jis buvo „stipriai linkęs“ tikėti kunigų pateikiamomis įvykių ataskaitomis.

1972 metais G.Pellas išgirdo apie kaltinimus, kad monsinjoras Johnas Day lytiškai išnaudojo vaikus. Tačiau G.Pellas taip pat žinojo, kad J.Day neigė kaltinimus.

„Turiu pripažinti, kad tomis dienomis, jei kunigas neigė tokius savo veiksmus, aš buvau labai stipriai linkęs tikėti jais“, – tvirtino G.Pellas.

Bažnyčia turėjo „išankstinį nusistatymą netikėti“ vaikais, kurie pateikdavo skundus apie kunigus, teigė kardinolas.

Tačiau jis taip pat tikino komisiją, kad Bažnyčia patobulino savo atsaką į skundus dėl išnaudojimo. G.Pello teigimu, protokolai „Melburno atsakas“ („Melbourne Response“) ir „Link gijimo“ („Towards Healing“) yra įrodymas, kad Bažnyčia yra atsidavusi padėti dvasininkijos nuskriaustiems ir išnaudotiems žmonėms.

Kaltė dėl asmeninių klaidų

„Aš manau, kad kaltė daugiausiai atsiranda dėl asmeninių silpnybių ir klaidų, o ne dėl struktūrų“, – svarstė kardinolas G.Pellas.

Antrojoje tardymo dalyje G.Pellas davė parodymus apie „Brolių krikščionių“ („Christian Brothers“) pažeidimus Šv. Alipijaus pradinėje mokykloje ir Šv. Patriko koledže Balarate  aštuntajame dešimtmetyje, kai dabartinis kardinolas tuomet buvo vyskupas.

„Broliai krikščionys“ yra religinė bendruomenė Katalikų Bažnyčioje ir dažniausiai dirba vaikų švietimo įstaigose.

281 Australijoje esantis „Brolių krikščionių“ narys buvo apkaltintas lytiniu smurtu prieš vaikus bent vieną kartą.

G.Pellas buvo paprašytas daugiau papasakoti apie Balarato dvasininkus Geraldą Leo Fitzgeraldą ir Tedą Dowlaną. G.L.Fitzegeraladas buvo priverstas atsisakyti savo kaip mokytojo karjeros ir jau yra miręs, o T.Dowlanas ilgainiui buvo įkalintas dėl pažeidimų 31 berniuko atžvilgiu.

Vaikai, kurie buvo išnaudojami G.L.Fitzgeraldo ir T.Dowlano kitų mokinių, buvo vadinami „užpakalio draugužiais“, teigė komisija, nors G.Pellas atskleidė, kad nebuvo girdėjęs šio termino.

G.Pellas nurodė, kad lytiniai nusikaltimai Šv. Alipijaus mokykloje buvo žinomi „pakankamam skaičiui“ bendruomenės narių.

Kardinolo parodymai tęsis antradienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.