Superantradienis D.Trumpui iš tiesų gali būti „super“

Vadinamojo Superantradienio pirminiai rinkimai JAV politikams yra ypatingai svarbūs. Rinkimams vykstant net 11 valstijų daugeliui rūpi sužinoti, kas nutiks Respublikonų partijos nominaciją laimėti norinčiam Donaldui Trumpui. Panašu, kad D.Trumpas per antradienį vykstančius pirminius rinkimus dominuos, rašo „Al Jazeera“.

Prognozuojama, kad dėl Respublikonų partijos nominacijos kovojantis D.Trumpas Superantradienio pirminiuose rinkimuose pasirodys ypatingai gerai<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Prognozuojama, kad dėl Respublikonų partijos nominacijos kovojantis D.Trumpas Superantradienio pirminiuose rinkimuose pasirodys ypatingai gerai<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2016, 4:33 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 10:52 PM

Prognozuojama, kad dėl Respublikonų partijos nominacijos besirungiančių politikų tarpe D.Trumpas pasirodys itin gerai. Šiuo metu D.Trumpas pagal populiarumo apklausas pirmauja aštuoniose iš 11 valstijų, balsuojančių Superantradienį, o likusiose jis tenkinasi antra vieta.

Todėl galima sakyti, kad D.Trumpui ypatingai sekasi, ypač tose valstijose, kur delegatai skiriami proporcingai nuo kandidato pelnytų balsų. Tai yra itin svarbu, nes valstijose turinčiose aukščiausią skaičių delegatų – Teksase, Alabamoje, Džordžijoje, Tenesyje – kandidatams būtina laimėti mažiausiai 20 proc. visų balsų, kad gautų bent vieną delegatą.

Remiantis apklausomis, Marco Rubio, Johnas Kasichas ir Benas Carsonas šiose keturiose pietinėse valstijose kol kas turi nepakankamai palaikymo, kad peržengtų 20 proc. slenkstį.

Senatorius Tedas Cruzas taip pat trijose valstijose nesiekia šio slenksčio ir tik savo gimtinėje Teksase yra pakankamai populiarus, kad nepasidarytų sau gėdos. Jis išleido daug laiko ir pinigų šiose valstijose tikėdamas, kad evangelikai ir „stipriai krikščioniški“ balsuotojai jam pelnys pergalę.

Tačiau D.Trumpo inercija ir veržlumas buvo tokie stiprūs, kad T.Cruzas beviltiškai bando sustiprinti savo palaikymą Teksase. Jei Teksase T.Cruzas nelaimės, jo svajonės tapti respublikonų kandidatu bus sužlugdytos tiek teoriškai, tiek praktiškai.

Rezultatai daug ką išaiškins

Galutiniai balsų rezultatai papasakos kelis įdomius dalykus. Pirmiausia D.Trumpas antradienį nelaimės respublikonų nominacijos, kad ir kaip gerai jis pasirodytų. Tačiau jei jis sugebės visose valstijose gauti daug balsų, bus galima spręsti, ar jis iš tiesų turi tokį pat stiprų palaikymą, kaip skelbia apklausos.

Taip pat bus galima sužinoti, ar T.Cruzas netenka jį palaikančių žmonių pasitikėjimo. Kalbant realistiškai, jei jam nepasiseks antradienį balsuojančiose valstijose, jam lygiai taip pat nesiseks ir balsuojant industrializuotoms JAV vidurio vakarų valstijoms.

O M.Rubio greičiausiai suvoks, kad vis labiau įsitvirtina kaip pagrindinis kandidatas, oponuojantis D.Trumpui. M.Rubio deda daug vilčių vėliau šį mėnesį laimėti Floridoje – valstijoje, kurioje laimėtojas gauna visus delegatus.

Deja, kol kas Floridos apklausose M.Rubio atsilieka nuo kitų kandidatų ir nebėra tikras dėl pergalės. Egzistuoja grėsmė, kad antradienį jis nelaimės nė vienoje valstijoje, o švęsti „pergalės“ laimėjus antrą vietą amžinai negalima.

Priešininkai puolė D.Trumpą

Galiausiai bus galima pamatyti, kad neseniai vykę puolimai prieš D.Trumpą neturėjo jokio efekto jo populiarumui. D.Trumpas šiuo metu yra labiausiai dominuojantis kandidatas ir yra puikioje pozicijoje laimėti respublikonų nominaciją. Tai suvokę jo priešininkai pradėjo daryti tai, ko vengė ištisus mėnesius: jie verslininką milijardierių pagaliau pradėjo pulti tiesiogiai.

Puldami D.Trumpą jo priešininkai aptarinėjo jo verslo dokumentus, pabrėžė kad jo verslo mokykla buvo paduota į teismą bei atkreipė dėmesį į visas baudas, kurias D.Trumpas yra gavęs už nelegalių migrantų samdymą.

Sekmadienį D.Trumpas savo oponentams praktiškai padavė dar daugiau amunicijos pulti, kai iš pradžių atsisakė išsiginti buvusio rasistinės Kukluksklano organizacijos vadovo Davido Duke'o palaikymo.

D.Trumpo priešininkus socialiniuose tinkluose palaikė vyresnieji Respublikonų partijos nariai, kuriuos išgąsdino galimybė, kad D.Trumpas gali laimėti.

Deja, kyla klausimas, kiek žmonių išvis atkreips dėmesį į priešininkų taršomą D.Trumpo reputaciją ir ar socialiniame tinkle „Twitter“ sukurta žymė „NeverTrump“ sugebės rezultatus pasukti kita linkme.

Darosi panašu, kad visos priemonės, kurių imtasi sustabdyti D.Trumpą buvo panaudotos per vėlai. Superantradienis D.Trumpui iš tiesų gali būti „super“.

Parengė Jonas Grinevičius 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.